Lázár kivásárlást ajánl néhány ház lakóinak, Pikóék lakosságcserétől tartanak a Palotanegyedben

2024. július 12. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva


Régóta megy a huzavona a főváros VIII. kerületében megépítendő Pázmány Campus ügyében, most ismét üzent egymásnak a kerület polgármestere, Pikó András, illetve az építésért felelős miniszter, Lázár János.

Lázár péntek délután az építkezés fontosságát hangsúlyozva ajánlatot tett a VIII. kerület érintett részén lakóknak, a miniszter szerint a városrész megújulásában Józsefváros önkormányzata nem partner, hiába ajánlják fel nekik a környezetük megújítását. Ezért Lázár közvetlenül a helyi lakóknak tett pénteken ajánlatot:

  • a beruházás közvetlen szomszédságában lévő utcák társasházainak homlokzatának felújítását,
  • közterületek, járdák, útburkolatok, közművek felújítását,
  • zöldítést, fákat, cserjéket ígérve, illetve azt írta,

néhány ház lakóinak vételi ajánlatot is tesznek.

Pár órával később Pikó András is posztolt, arról írt a Facebookon, hogy levelet küldött Lázárnak. A polgármester arról ír, hogy ugyan elismerik, komoly közterületi fejlesztés valósulna meg a negyedben, ugyanakkor a most ott élők kivásárlását és otthonvesztését célozzák a fejlesztések. Ők pedig nem támogatnak semmilyen olyan beruházást, mely a lakosság cseréjével vagy elvesztésével jár.

Pikó szerint a Józsefvárosi Önkormányzat ismertette a kormány képviselőivel a Pázmány Campusról lefolytatott társadalmi egyeztetés eredményét, majd a megállapodásnak megfelelően elküldte a javaslatait:

  • szükségesnek tartják a tervek módosítását,
  • a Magyar Rádió értékkel bíró épületeinek megőrzését,
  • a campus funkcióinak szükséges csökkentését, valamint mindezek előtt
  • a tervezett bontások és építkezések hatását vizsgáló vizsgálatok elvégzését.

Ez utóbbiról azt írta, hogy statikai vizsgálatokat az önkormányzat is megrendelt a négy, leginkább veszélyeztetett társasház számára, de a beruházó részéről is kötelező feladat ezen vizsgálatok elvégzése.

„Ha ezek azt mutatják, hogy a házainkat és otthonainkat nem veszélyezteti a bontás és építés, jussunk konszenzusra, a társadalmi egyeztetés eredményét figyelembe véve, a tervek szükséges módosításáról.”

A kormány 2025. december 31-ig kitolta a Pázmány Campus előkészítésének határidejét.

Még februárban egyeztek meg a felek arról, hogy újrainduljanak a tárgyalások az úgynevezett Pázmány-projektről. Pikó többek közt azt kérte, hogy a Palotanegyedet jelentősen átrajzoló projektről valós társadalmi egyeztetés legyen. A minisztérium által is ígért tárgyalások egyik eleme volt, hogy Lázár március elején leült a kerületiekkel. Ezután jelentette be a polgármester, hogy társadalmi egyeztetés indul a campusról. Azonban már ekkor máshogy számoltak be az eredményekről a civilek és Lázár is: a miniszter annyit írt, hogy

a „célból nem engedünk, de az odavezető útról tárgyalunk”.

Egy áprilisi lakossági fórumon többen azt kérdőjelezték meg, hogy egyáltalán ott kell-e megépülnie a campusnak. Mások az új épületek magasságát és azok árnyékát tették szóvá, de a több ezer, a Palotanegyedre ömlő egyetemistának sem örül mindenki. Az ÉKM államtitkára az egyetem elhelyezkedésével kapcsolatban utalt arra, hogy az már nem kérdőjelezhető meg, hogy az egyetemre szükség van, ahogy az sem, hogy hol.

A helyi civilek többek közt azt is kifogásolták, hogy olyan épületeket dózerolnának le, amik nemcsak fontos emlékek, hanem több közülük kifejezetten jó állapotban van.

Tavaly decemberben Lázár államtitkára, Lánszki Regő azt mondta: „Nem tervezünk ebből visszalépni.” Ezt azon a közmeghallgatáson jelentette ki, amit az új Pázmány Campus miatt hívtak össze. Ekkor szó volt a bontás következményeiről is. Kiderült, hogy egy éven át nyolcpercenként egy teherautó kellene a Magyar Rádió épületeinek elhordásához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!