Ha feltöltenék vízzel, elöntene a víz egy utcát – 2,5 milliárdba került, de nem sikerült megoldani a Gyálai-Holt-Tisza vízpótlását

2024. július 29. – 15:12

frissítve

Ha feltöltenék vízzel, elöntene a víz egy utcát – 2,5 milliárdba került, de nem sikerült megoldani a Gyálai-Holt-Tisza vízpótlását
A Feketevíz melletti Bodobács utca, ahol túl alacsony a part, a meder az úttól és a házaktól-udvaroktól csak néhány méterre van – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába tisztították meg milliárdokból, újra elmocsarasodhat Szegeden a Gyálai-Holt-Tisza, jelezték a környéken élő aggódó olvasóink. A gondokat az okozza, hogy az egyik részen, a Bodobács utcánál túlságosan alacsony a part, ezért az előzetesen tervezett vízszint részben elönthetné az utcát, emiatt nem lehet a holtágban megfelelően pótolni a vizet.

A Gyálai-Holt-Tisza rendbehozatalát évtizedeken át nagyon várták a környékbeliek, hiszen hetven éve még ott strandoltak. Ám az utóbbi negyven évben a bűzös, mocsaras, több helyen szeméttel telehordott, szennyvíz-bevezetésekkel is terhelt meder mellett nem érezték jól magukat a holtág mentén élők, ezért sokszor kérték, hogy tisztítsák meg a területet. Az összesen 18 kilométer hosszú holtág állami tulajdon. A város önkormányzata nem rendelkezhetett felette, és a drága beruházásra sokáig nem volt pénz. Amikor a két legrosszabb állapotú holtág-szakaszon két éve megkezdték a munkálatokat, sokan örültek, hogy végre már rendbe hozzák.

A vízügyesek az 1990-es évek óta tervezik a környezetvédelmi-tájrehabilitációs és kármentesítő programot, ami végül 2022-ben indulhatott el. Összesen 7 milliárd forintból valósították meg az Európai Unió és a magyar állam támogatásával. Ennek keretében kitisztították a holtág legszennyezettebb, Klebelsberg-telep és Tompasziget városrészek között fekvő Feketevíz nevű szakaszát. A másik holtág-szakaszon, a Fehérpartnál is megoldották a meder kotrását, a meder szabályos kialakítását, rendezését. A program megkezdéséről, indokairól és a részleteiről itt írtunk.

A munkálatokhoz a holtág két érintett szakaszából le kellett engedni a vizet. Ez azért volt lehetséges külön-külön, mert a holtág szakaszait zsilipekkel választják el egymástól. A terv az volt, hogy a rehabilitációs program végeztével az élő Tiszából töltik fel újra vízzel a holtágat, mind a két megújított szakaszt. Az előzetes ismertető azt írta, hogy a holtág vízháztartását helyreállítják, azaz elősegítik a természetes áramlást és az öntisztulás lehetőségét, biztosítják a friss víz bejutását az élő Tiszából, és a felesleg lefolyását vissza a folyóba. Ezt új szivattyúrendszerek és zsilipek, valamint egy új csatorna révén tervezték megoldani. Ezekre a munkálatokra mintegy 2,5 milliárd forintot költöttek. A holtág rehabilitációs programját az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, az ATIVIZIG szerint tavaly ősszel eredményesen lezárták, erről beszámoltunk.

1 – itt emelik ki a vizet a szivattyúval a Tiszából / 2 – itt folyik be a csatornába a Tisza vize a holtág felé irányítva / 3 – a Bodobács utca a Feketevíz szakasznál, ahol túl alacsony a part / 4 – a Feketevíz és a Fehérpart közötti zsilip, ahol láthatóan alacsony a vízszint – Forrás: Google Maps
1 – itt emelik ki a vizet a szivattyúval a Tiszából / 2 – itt folyik be a csatornába a Tisza vize a holtág felé irányítva / 3 – a Bodobács utca a Feketevíz szakasznál, ahol túl alacsony a part / 4 – a Feketevíz és a Fehérpart közötti zsilip, ahol láthatóan alacsony a vízszint – Forrás: Google Maps

Most azonban úgy látszik, hogy az eredménye felől nézve vagy a terv nem volt elég alapos, vagy a megvalósítása nem sikerült jól. A gondokat az okozza, hogy a zsilipekkel szakaszokra osztott holtágba a Tiszához legközelebb eső részen tudják a szivattyúval betáplálni az élő Tisza vizét, és a holtág többi szakaszába onnan folyhat tovább a friss víz.

Mára azonban kiderült, amit a környéken élők vettek észre, hogy a túl magas vízszint a középső szakaszon, a Feketevíz nevű részen elöntheti az ott igen alacsonyan fekvő Bodobács utcát. Ha azonban nem elég magas a víz a középső szakaszon, akkor nem folyik tovább. Vagyis a Feketevíz után következő mederszakasz, a Fehérparti rész nem kap elég friss vizet, és a Fehérpart után következők sem jutnak utánpótláshoz. A nagy vízfelületek a hőségben párolognak, ezért nyáron különösen fontos volna a pótlás.

A holtág környékén élők körében nagy most a bizonytalanság, Facebook-csoportokban kérdezgetik egymást, ki mit tud a jelenlegi helyzetről. Többen is 30 centi hiányzó vízszintről írtak. Vannak, akik azt hallották, hogy a Bodobács utcánál gátat kell majd építeni azért, hogy a vízszintet a Feketevíz szakaszán a megfelelő magasságúra növelhessék, hogy onnan tovább folyhasson a másik holtág-szakaszba, a Fehérparthoz. Erről a Klebelsberg-telepen és a Tompasziget városrészben élők nem kaptak hivatalos tájékoztatást.

A hír igaz: a vízszint alacsony

A Telex e-mailben megkérdezte a program két irányítóját, az Országos Vízügyi Főigazgatóságot és a szegedi székhelyű Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot, mi a helyzet a megtisztított két Gyálai-Holt-Tisza szakasz vízpótlásával, valóban kell-e gátat építeni ahhoz, hogy azután a Tiszából elegendő vizet juttassanak a holtágba.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság azt írta: „A holtág feltöltését a Tiszából az ATIVIZIG a legmagasabb vízszint eléréséig elvégezte, amely szint jelenleg 75,56 mBf, azaz 24 cm-el alacsonyabb, mint a holtágra vonatkozó üzemelési engedélyben rögzített 75,80 mBf szint. Ez a minimális magassági hiány a Bodobács utcán, annak kettő szakaszán, összességében mintegy 240 fm-es mederszakaszt érint.” (Az mBf a Balti-tengerhez viszonyított tengerszint feletti magasság jelölése.)

Vízmérce a Fehérparti holtág-szakasz oldalán, a zsilipen is látszik, hogy régen itt sokkal magasabban állt a víz – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Vízmérce a Fehérparti holtág-szakasz oldalán, a zsilipen is látszik, hogy régen itt sokkal magasabban állt a víz – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Arra a kérdésre, hogy valóban kell-e gátat építeni a Bodobács utcánál, így válaszoltak:

„A »Gátépítés« a területi viszonyok miatt nem lehetséges, a mélyfekvésű terület megfelelő anyaggal való feltöltésére és végleges tereprendezésre van lehetőség.”
Azt is hozzátették, hogy: „a projekt keretében területrendezést, építési beruházást nem lehetett végrehajtani, azaz hibás tervezői vagy vállalkozói felelősségről nem lehet beszélni.”

Azt, hogy a tereprendezésnek nevezett munka, azaz vélhetően a part magasítása mikorra és mekkora költséggel valósulhat meg a Bodobács utcánál, még nem tudják, mert folyik a megoldás elméleti kidolgozása.

Mindebből az derül ki, hogy valóban nem emelhetik elég magasra a víz szintjét, és hogy szükségesek a további munkálatok. A Országos Vízügyi Főigazgatóság válasza szerint a tervek elkészülte után tájékoztatják majd a holtág érintett szakasza, a Feketevíz a környékén élőket az újabb munkálatokról.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!