Újra életre kel a bűzölgő Gyálai-Holt-Tisza

Legfontosabb

2023. november 24. – 05:10

Újra életre kel a bűzölgő Gyálai-Holt-Tisza
Az egyik különleges kotróhajó még a holtágban áll – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szegeden véget ért az a 7 milliárd forint értékű kármentesítési-tájrehabilitációs program, amellyel a Gyálai-Holt-Tisza két szakaszát hozták rendbe. A környéken élők évtizedek óta várták, hogy a kertjük alatt végre tisztább legyen a folyó holtágának bűzlő, mocsaras medre és környéke.

Az egyik legnagyobb hazai holtág, amit Dög-Tisza néven is emlegetnek, több mint 18 kilométer hosszú, három különböző szakaszból áll, ezeket egymástól zsilipek zárják el. A Gyálai-Holt-Tisza két részét érintette a most lezárt környezetvédelmi-tájrehabilitációs és kármentesítő program, a munkálatokat tavaly tavasszal kezdték meg. A Szeged-Szentmihály városrész mellett lévő mederszakasz, a Fehérpart medrének kotrását és szabályozását már két hónapja készre jelentették. Most befejezték a Feketevíznek nevezett rész kitisztítását is. A munkálatok teljes lezárása november 30-ra várható.

Az összesen 7 milliárd forintos költséget az Európai Unió és magyar állam fedezte, a támogatást két KEHOP-pályázattal (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) sikerült elnyerni. A holtágszakaszok rehabilitációját azért kezelték két külön tervezetben, mert másféle munkálatokra volt szükség. A Feketevíz nevű mederben rengeteg szennyező anyag, szemét, egészségre veszélyes összetételű iszap halmozódott fel, ott ezt kellett kezelni, ami 4,5 milliárdba került. A másik, viszonylag tisztább résznél az iszap kikotrása és a meder szabályozása volt a fő eleme a munkálatoknak, amit 2,5 milliárdból oldottak meg. Mindezt az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium irányításával valósították meg. A munkálatokat a fővállalkozó, a Békés Drén Kft. végezte el, amely közbeszerzésen nyerte el a megbízást.

Tavaly a munkálatok kezdésének idején beszámoltunk arról, hogy a holtág környékén élők évtizedek óta vártak arra, mikor hozza végre rendbe az állam a Gyálai-Holt-Tiszát. Az 1960-as években még strandoltak ott, ahol néhány évtizeddel később már büdös és nagyon szennyezett volt a víz, időnként még lila színűre is változott. Mint a munkálatokat megelőző, a meder több pontján végzett 600 mintavételből kiderült, az egészségre káros anyagok, köztük az arzén koncentrációja néhol elérte a megengedett határérték háromszázszorosát.

Az elszennyeződés oka, hogy sokan a mederbe vagy a nádasba borítottak mindenféle hulladékot a használt ólomakkumulátoroktól az elromlott hűtőgépeken át a háztartási szemétig. Emellett a holtágba évtizedeken át tisztítás nélkül engedték be ipari üzemek, egy sertéstelep és a környék lakóinak szennyvizét, továbbá egy üvegházas kertészet termálvizének a maradékát. Ezeket a szennyvízbevezetéseket most, a holtág medrének rendezésekor kivétel nélkül megszüntették.

A polgári kör már elégedett

A környéken élők régóta igyekeztek elérni a holtág megtisztítását, leveleket írtak a hatóságoknak, párbeszédet kezdtek szakemberekkel és politikusokkal, de hiába. 1999-ben alakult meg a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület, amely összefogta a próbálkozásokat. Az érintettek kétszer is aláírásgyűjtésbe kezdtek, a holtág közelében élő mintegy tízezer ember negyede követelt megoldást az aláírásával. Ennek sokáig mégsem volt hatása. A holtág állami tulajdon, a város önkormányzata nem rendelkezhet felette, és a drága beruházásra sokáig nem volt pénz.

A parton még folyik a tereprendezés – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A parton még folyik a tereprendezés – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A holtág kezelője, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) már az 1990-es évek óta szerette volna rendbe hozni a Gyálai-Holt-Tiszát. Folyamatosan elemezték a teendőket, és többször is kiderült, hogy az igen összetett és költséges feladatokra nem tudnak megfelelő pályázati kiírást találni, így a pénz hiányzott. 2016-ban úgy látszott, lesz 2,9 milliárd forint a munkálatokra, de azt 2018-ban elvonta az állam, majd mégis visszaadta, és 2019-ben lett meg a szükséges teljes összeg.

Ezután alapos vizsgálatokkal kezdték az előkészületeket. A projektzáró sajtótájékoztatón Borza Tibor, az Ativizig műszaki igazgatóhelyettese a Telex kérdésére elmondta, hogy a rehabilitációs terveket menet közben csak kisebb mértékben kellett módosítani, de ez nem érintette a végső célokat.

A munkálatok során 13 ezer köbméter szennyezett iszapot vittek el veszélyeshulladék-kezelőbe, és 60 ezer köbméternyit helyben, biológiai módszerrel tisztítottak meg a biológiai maradványoktól.

Új szivattyútelepet és zsilipeket építettek, szabályos medret alakítottak ki, amelyben a víz természetes módon mozoghat. A holtágba a Tiszából fognak friss vizet beengedni a zsilipeken keresztül. A jelenlegi vízszintet még emelni fogják. Ez azt jelenti, hogy a rehabilitációs munkálatok előtt 40 centis átlagos vízmélység ezután 1,4 méter lesz a holtágban. Fürödni talán már nem fognak újra a vízben, de a horgászok várják a haltelepítést, mivel a munkálatok előtt lehalászták a holtágat. A vadkacsák azóta már visszatértek.

Új zsilip a holtág két szakaszát elválasztó út mellett – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Új zsilip a holtág két szakaszát elválasztó út mellett – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Az Ativizig megállapodást kötött Szeged önkormányzatával és a holtág területén majd újra működő horgászegyesületekkel arról, hogy közösen vigyáznak a Gyálai-Holt-Tisza és a part állapotára. Emellett az Ativizig szükség esetén a következő években is kotortatja majd a medret, hogy az állóvizekre jellemző eliszaposodást csökkentsék.

„A Klebelsberg-telepen élők nagyon örülnek, hogy végre sikerült rendbe hozni a holtágat. Úgy látják, ha tavasszal kizöldül a vízpart, még szebb lesz, mint ahogyan a tervekben szerepelt.”

Ezt válaszolta a Telex kérdésére Csete Csaba, a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület önkéntese, aki az elmúlt években sokat dolgozott és tárgyalt az illetékesekkel a holtág megtisztítása érdekében. Azt is elmondta, hogy szeretnének a vízpartra növényzetet telepíteni, hogy a Gyálai-Holt-Tisza környéke kellemes hely, dús élővilágú zöldterület legyen. Ebben számítanak a város önkormányzatára, az Ativizigre, és támogatókat, önkéntes segítőket is várnak majd.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!