Szicíliában és Mallorcán is ragadtak magyarok a repülőtéri leállások miatt

2024. július 20. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Szicíliában és Mallorcán is hagyta ott olvasóinkat a Wizz Air a reptereken kialakult káosz miatt. Cataniában törölték már az odafelé tartó járatot is az informatikai problémák miatt, Mallorcán pedig 20:40 helyett hajnali 03:20-kor landolt az odafelé tartó gép, majd üresen indult vissza Budapestre. Egyik kollégánk Bázelben ragadt, a Wizz Air két egymást követő napon is törölte járatát – csütörtökön először úgy volt, hogy egy pénteki pótjárattal haza tud jönni, de aztán pénteken este 9-kor, többszöri halasztás után derült ki, hogy nem jön az aznapra ígért gép sem. Több olvasónk jelezte, hogy több, egy esetben több mint tízórás késéssel sikerült elindulniuk.

A Wizz Air este fél 11-kor jelezte, hogy az informatikai szolgáltatói probléma megoldódott, és az online felületek megint működnek.

Tegnap egy informatikai hiba okozott világszerte leállásokat a repülőtereken, bankokban és a médiában is, a gépek nem tudtak felszállni, vasúttársaságok bénultak meg. Eleinte úgy tűnt, hogy a Microsoftnál van a hiba, mert a cégnél csütörtök éjjel történt egy leállás, amikor több amerikai légitársaságnál jelentkeztek informatikai problémák a cég Azure felhőszolgáltatásában tapasztalt hiba miatt, de azt néhány órával később javították. A péntek reggeli globális kimaradásoknál is jelezte a Microsoft, hogy vizsgálja, mi történt. Ezúttal azonban úgy tűnik, nem náluk, hanem a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cégnél történt hiba.

A cégnél kiadtak egy hibás frissítést, amely több ezer windowsos pécét és szervert bénított meg. A cég Falcon Sensor nevű termékével kapcsolatos hiba miatt az érintett gépek lefagynak, és a kék halál után nem tudnak megfelelően újraindulni. A világ legnagyobb utasszámával dolgozó légitársasága, az American Airlines is megerősítette, hogy a Crowdstrike-nál jelentkező hiba miatt álltak le a járatai. Később maga a Crowdstrike is kiadott egy közleményt ugyanerről.

Este fél hétig 30 697 repülő késett, és 3477 járatot töröltek pénteken a világszerte jelentkező informatikai leállások miatt. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren eddig összesen 133 késés és 16 járattörlés történt pénteken eddig az időpontig. A tengerentúlon okozta a legnagyobb fennakadást a kiterjedt informatikai hiba, csak az Egyesült Államokban 5944 késést és 2162 járattörlést kellett fél hétig elkönyvelni, miután az ország teljes légi forgalmát érintette, és több repülőterén is ideiglenes zárlatot okozott.

A Budapest Airport pénteken délelőtt közölte, hogy a hiba Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air járatait érinti. „A Budapest Airport a földi kiszolgáló vállalatoktól kapott információk alapján hangosbemondás útján tájékoztatja az utasokat, a helyszínen várakozóknak vizet biztosít” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!