Nem zár be a soproni Waldorf, támogatók mentették meg az adminisztrációs hiba miatt bajba jutott iskolát

2024. július 18. – 14:01

Nem zár be a soproni Waldorf, támogatók mentették meg az adminisztrációs hiba miatt bajba jutott iskolát
A soproni Waldorf-iskola – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Rendeződött a soproni Waldorf-iskola sorsa; a magántámogatásoknak és egy külföldi adománynak köszönhetően biztonságban indíthatják a következő tanévet. Nehéz időszak van az intézmény mögött: korábbi fenntartójuknak 110 milliós tartozása gyűlt fel, miután egy adminisztrációs hiba miatt vissza kellett fizetniük az állami támogatásokat.

Szeptemberben indulhatnak az osztályok, a jövő egyre biztosabb, sőt, már új tervei is vannak a soproni Csillagrét Waldorf Általános Iskolának. A német Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiner nevű non-profit egyesület dobott mentőövet a soproniaknak. Arra pedig nagy szükségük volt.

„Amikor kiderült, hogy bajban vagyunk és ez országos hírré vált, meglepően sokan próbáltak meg segíteni. Ez adott erőt és hitet a folytatáshoz. Bár a hitünk mindig erős volt” – mondja most már mosolyogva Kedves-Kukoda Zsuzsanna, az egyik alapító, az iskola képviselője. Kétségbeesésükben fordultak a Németországban bejegyzett Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steinerhez. A világszerte Waldorf-iskolákat támogató civil szervezet vezetője Sopronba utazott.

„Mindent megnézett; órákat látogatott, áttekintette a körülményeket, ellenőrizte az infrastruktúrát, a papírokat, a költségvetésünket. Pozitív tapasztalatai alapján döntöttek a támogatásunk mellett. A 2023/24-es tanévről a télen még az sem volt biztos, hogy be tudjuk fejezni, most azonban már minden rendben, és a következő tanévünk anyagi háttere is biztos. Sok új lehetőséget is nyújtunk a diákjainknak és tervezzük a jövőnket” – fogalmazott Kedves-Kukoda Zsuzsanna.

A tervek egyike, hogy a ma Sopron fő közlekedési útja mellett álló bérelt épületből zöldövezetbe költöznének. A kinézett ingatlannak hatalmas kertje van, a szomszédban állatokat tartanak. „Abszolút Waldorf-közeg!” – lelkesedik az iskola képviselője. A következő tanévtől tizenhatban maximálták az osztálylétszámokat, hogy minden tanulójukra jusson elég figyelem. Íjászkodást, lovaglást és Korfball edzéseket is bevezetnek, megújult pedagógiai programjukban pedig a gyógynövénytan és a biodinamikus gazdálkodás is helyet kap. „Célunk, hogy továbbra is élhetőbb, gyermekközpontúbb oktatást biztosítsunk Sopronban és a környező településeken, és aktívan részt vegyünk a helyi közösség életében” – hangsúlyozza az iskola képviselője. Szeretnének óvodai csoportokat is indítani a jövőben és a nem hozzájuk járó gyerekek felé is nyitnak: konfliktuskezelési és önismereti csoportok indulnak képzett szakembereik irányításával.

A probléma általános volt, de itt bukott ki

A 2016 óta működő, Fertőendrédről Sopronba költözött alternatív iskola ugyanúgy közfeladatot lát el, mint az állami oktatási intézmények, de ehhez be kell tartani számos szakmai, technikai és adminisztratív szabályt. Ahhoz, hogy az alapítványi iskolák megfelelő színvonalon tudják működtetni iskoláikat, a szülők vállalják, hogy rendszeres adományt nyújtanak a fenntartó alapítványnak. Az adományozás csak önkéntes lehet, azt az iskola nem kötheti feltételekhez, azért a szülők nem várhatnak el ellenszolgáltatást, vagy annak elmaradása nem járhat következményekkel. Ez okozott problémát a soproni iskolánál.

A Csillagrétnek a szülők rendszeres havi adományt fizetnek, erre tettek vállalást az adományozási szerződésben korábban is. 2021-ben a Magyar Államkincstár ellenőrzése során kiderült, az az adományozási szerződés, amit évek óta használt nemcsak a soproni, hanem sok már alapítványi intézmény is, nem megfelelő. Egy félreérthető sor okozta a bajt, ami azt sugallta, hogy támogatás hiányában a gyermek nem nyer felvételt az iskolába. Az adományozást nem lehet feltételekhez kötni – hangsúlyozta a Telexnek nyilatkozó államkincstári ügyintéző, aki 2021-ben a vizsgálatot vezette a soproni iskolánál, és kiszúrta a szabálytalanságot.

A laikus számára értelmezési vitának tűnő, az állami ellenőrzés nézőpontjából viszont fontos hiányosság miatt a soproni Waldorfnak két évnyi állami támogatást kellett visszafizetnie. Tartozásuk 2023 őszén 110 millió forint volt.

Pedig, hogy mennyire általános volt a félreérthető szerződésminta használata, bizonyítja a Telexnek nyilatkozó volt kincstári ellenőr magyarázata mellett az is, hogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár körlevelet intézett a nem állami fenntartású oktatási intézmények vezetőihez annak érdekében, hogy jogszerűen írhassák elő a fizetési kötelezettséget és felhasználhassák az állami támogatásokat, elkerülve a szankciók kiszabását.

A soproni iskola fenntartót váltott, és azóta igyekszik mindenben megfelelni az elvárásoknak. A nehézségek ellenére a tanári karból senki sem távozott.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!