Az MSZP eladta a Villányi úti székházát, de a Politikatörténeti Intézet még maradhat két évig

2024. július 18. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Bizonytalanná vált a Politikatörténeti Intézet (PTI) sorsa, miután eladták az MSZP Villányi úti székházát. A baloldali kutatóintézet ide költözött 2020-ban, miután hosszú pereskedés után kitették az Alkotmány utcai épületből.

„Az elhelyezésünk egyelőre biztosított, a levéltár és a könyvtár továbbra is látogatható” – mondta a Népszavának Egry Gábor történész, az intézmény főigazgatója. A PTI nagyjából két év haladékhoz jutott, ennyi ideig maradhat a Villányi úti ingatlanban. Egry Gábor abban bízik, hogy a rendelkezésükre álló idő elegendő lesz ahhoz, hogy pályázati pénzeket és új, megfelelő székhelyet találjanak. Ez nem lesz könnyű: olyan ingatlanra van szükség, amelyben biztosíthatók a technikai feltételei a nagy mennyiségű és felbecsülhetetlen értékű iratanyag megőrzésének.

A Politikatörténeti Intézet a rendszerváltás után alakult a Párttörténeti Intézet utódjaként. Az MSZP-től ingyenes használatra megkapta az Alkotmány utcai épületrészt. 2012-ben azonban a második Orbán-kormány visszakérte az ingatlant, ám az intézet ebbe csak kompenzációval ment volna bele. Végül a Kúria 2018-ban kimondta, hogy a földhivatalnak törölnie kell a használati jogot, majd a magyar állam kiürítési pert indított az intézet ellen.

A Villányi úti épületben 144 férőhelyes, 72 szobás diákszállót és irodákat alakít ki a Recorde Alapkezelő Zrt. által kezelt RFR Ingatlanalap. A 6828 négyzetméteres telken fekvő ingatlant még májusban vette meg a Recorde, a vételár azonban nem ismert, mert sem az MSZP, sem a cég nem akart róla tájékoztatást adni a lapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!