Az MSZP-székház épületébe költözik a Politikatörténeti Intézet

2020. október 5. – 08:08

frissítve

Az MSZP-székház épületébe költözik a Politikatörténeti Intézet

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához a Politikatörténeti Intézet (PTI) a júliusi döntés ellen, ami szerint az intézetnek 30 napon belül ki kell költöznie az Alkotmány utcában lévő székházból: a Kúria elutasította azt, ők pedig csereingatlan vagy anyagi kompenzáció nélkül maradtak. Az ügyben benyújtottak egy alkotmánybírósági panaszbeadványt is, de a PTI főigazgatója nem sok reményt fűz ahhoz, hogy bármi is változna.

(Itt találja a Telex legfrissebb híreit!)

A Népszavának Egry Gábor főigazgató elmondta, hogy a Feneketlen-tónál lévő székházba költöznek, ami most egy MSZP-közeli alapítvány tulajdonában van, és amit a szocialisták is használnak.

„Intézetünk eddig is a baloldal és az ellenzék szellemi megújításán dolgozott. A fizikai közelségünk talán hozzájárul ahhoz, hogy új gondolatok termékenyítsék meg az MSZP-t”

– fogalmazott Egry, és elmondta azt is, hogy az intézet költöztetése körülbelül 25-30 millió forintba, azaz a teljes éves költségvetésük körülbelül harmadába kerül majd. A költözéssel minden bizonnyal kifutnak majd a határidőből, azt ugyanis december végéig látják megvalósíthatónak.

A lap szerint a PTI a fővárosi önkormányzat és több kerület részéről is segítőkészséget tapasztalt, ugyanakkor egyedül innen, a szocialistáktól kaptak megfelelő ajánlatot. Az öt-hat kisebb irodát, illetve a raktárhelyiséget bérleti díj ellenében veszik igénybe. Ami pedig az eddigi háromszintes, Alkotmány utcai, körülbelül ötezer négyzetméteres székházból nem fér be az új helyre, azt külső raktárba viszik vagy leselejtezik. Egry szerint előfordulhat, hogy a PTI egyes részlegeit helyhiány miatt később máshová költöztetik.

A Politikatörténeti Intézet évtizedek óta használja az Alkotmány utcai épületrészt, ami a belváros egyik legértékesebb ingatlana. Alapterülete 1890 négyzetméter, a három szinten ez együtt több mint öt és fél ezer négyzetméter, ami a 24.hu szerint összességében több milliárd forintot érhet. A területet még a rendszerváltás idején adta a Párttörténeti Intézet utódjának, a Politikatörténeti Intézetnek ingyenes használatra a frissen alakult MSZP, 2012-ben azonban a második Orbán-kormány visszakérte az ingatlant, ám az intézet ebbe csak kompenzációval ment volna bele. Végül a Kúria 2018-ban kimondta, hogy a földhivatalnak törölnie kell a használati jogot, majd a magyar állam kiürítési pert indított az intézet ellen.

(Borítókép: Dokumentumok a budapesti Politikatörténeti Intézet irattárában 2012. augusztus 31-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!