A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint a Transparency International nem működik együtt és hazudik

2024. július 16. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) vezetője szerint hiába hivatkozik arra a Transparency International Magyarország (TI), hogy a hivatal által bekért dokumentumok nyilvánosak, ez nem igaz, írja a Hír TV-re hivatkozva a Népszava. Lánczi azt mondta, hogy a TI a vizsgálatot nem fogja tudni megakadályozni, akkor sem, ha nem működik együtt a hivatallal.

Június közepén a Transparency International Magyarország mellett az Átlátszó oknyomozó portál ellen is egyedi, átfogó vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal – a hivatal tevékenységét megalapozó törvényről egyébként tavaly novemberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még azt állította, nem lesz a sajtót érintő hatása.

Az Átlátszó a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkeresésére adott válaszában jogi érvekkel cáfolta, hogy válaszadási kötelezettsége lenne a hivatal által feltett kérdésekre, ezért nem működik együtt a vizsgálatban. Hasonlóan megtagadta az együttműködést a Transparency International is, ami lényegében alkotmányellenesnek bélyegezte a hivatalt és azt létrehozó törvényt.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal korábban egy 62 pontos adatbekérőt küldött a Transparencynek, mivel szerinte a „választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytat. Lánczi Tamás azt is mondta, hogy a Transparency szerint a kért adatok nyilvánosak, ez azonban szerinte nem igaz. „Egész egyszerűen nem állja meg a helyét, amit a Transparency állít, hogy minden adatuk nyilvános, ez tételesen nem igaz” – mondta Lánczi.

A TI jogi igazgatója, Ligeti Miklós korábban azt nyilatkozta: a kérdezett adatok zöme eddig is bárkinek elérhető volt a szervezet honlapján.

Az Európai Bizottság februárban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a szuverenitási törvény miatt, ami a Bizottság szerint sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését.

Egyébként a néhány hónapos Szuverenitásvédelmi Hatóság az, ami nem tesz eleget az átláthatósági előírásoknak; a NAIH már eljárást indított ellene, mivel nem tette közzé az ötmillió forintot meghaladó értékű szerződéseit, támogatásait vagy kifizetéseit. Szolidaritási nyilatkozatot adtak ki az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport civil tagjai is – ebben a munkacsoportban a Transparency International Magyarország és az Átlátszó is részt vesz.

Lánczi erre azt válaszolta, hogy már egy hete leadták ezeket az adatokat. „Egyébként az összes kért szerződés, amit közadatigénylés formájában tőlünk kértek, ott van a honlapunkon, elolvasható, most már a közadattárban is ott van. Úgyhogy azt hiszem, hogy mi, ellentétben az előbb említett szervezetekkel, teljesen transzparensek vagyunk – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!