Magyar Péter Kijevben: Lehet luxusrepülőkkel diktátortól diktátorig repülni, vagy konkrét lépéseket tenni a békéért

2024. július 11. – 12:12

Magyar Péter Kijevben: Lehet luxusrepülőkkel diktátortól diktátorig repülni, vagy konkrét lépéseket tenni a békéért
Magyar Péter Kijevben 2024. július 11-én – Forrás: Magyar Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A rakétatalálatot kapott kijevi gyermekkórháznál tett látogatást csütörtökön délelőtt Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke. Magyar a kórház igazgatójával beszélgetett a támadásról és annak utóéletéről, majd azt mondta, a magyar nép érti és tudja, hogy Ukrajnának joga van megóvni a területét. Hangsúlyozta, hogy ők is békét szeretnének, de ők nem magánrepülőkkel látogatnak diktátorokat, és folytatnak titkos tárgyalásokat, hanem a konkrét tettekkel akarnak segíteni. Az egész bejelentkezést itt lehet végignézni.

Magyar azzal kezdte a bejelentkezését, hogy őszinte részvétét fejezte ki a magyar nép nevében a történtek miatt. A gyerekkórház igazgatója elmondta, hogy ez nemcsak Ukrajnában, hanem Nyugat-Európában is a legnagyobb ilyen intézmény, a csapásig 720 gyermekágy volt itt, és itt látták el a legbetegebb ukrán gyerekeket. Hozzátette, a rakétacsapás egy olyan részleget érintett, ahol a transzplantációra váró, gyomorbeteg gyerekek tartózkodtak.

Az igazgató azt mondta, hogy a rakétacsapás napján ketten haltak meg itt, az egyikük egy orvos volt, aki leengedte az óvóhelyre a gyerekeket, majd visszament megnézni, hogy maradt-e még valaki, a másikuk pedig egy civil, aki a parkolóban tartózkodott. Összesen nagyjából 300 ember sérült meg, négyen súlyos állapotban vannak. Gyerekek is megsérültek, de közülük nem halt meg senki, leginkább az orvosokat érte a támadás. Az igazgató szerint nem először lőttek rakétát a kórházra, de ilyen súlyos támadásra még nem volt példa, és nem is gondolták, hogy lesz.

Szerinte ez a rakéta direkt ide lett célozva, és a támadás a teljes infrastruktúrát megbénította, nem volt víz, és elment az áram is, ami miatt az oxigénellátás is megállt.

A támadás után rögtön evakuálták a gyerekeket, és elkezdtek dolgozni a helyreállításon, de van épület, ami annyira károsodott, hogy le kell bontani. Komoly sérüléseket szenvedett az új épület is, ami 2022-ben, már a háború alatt kezdett el működni. Az egyik épület műemléknek számít, azt még nem tudják, hogy annak mi lesz a sorsa. A beteg gyerekeket viszont el tudták helyezni máshol. Az igazgató megköszönte Magyarnak a segítséget, és azt mondta, reméli, a magyar nép érti, hogy Ukrajnára rátámadtak, és a függetlenségéért harcol.

Magyar erre azt mondta, hogy a magyar nép érti és tudja, hogy Ukrajnának joga van megóvni a területét, amit nemzetközi egyezmények is garantálnak. Az igazgató azt mondta, Ukrajnának békére és barátokra van szüksége, és hozzátette, úgy gondolja, Magyar a barátjuk. A politikus erre úgy reagált, hogy ők is szeretnének mielőbbi békét és a barátságukat ajánlják. Végül arról beszélt, hogy mindenkit a tettei minősítenek, a Tisza Párt ukrajnai missziója pedig azt bizonyítja, hogy a békét támogatják, elítélik a háborút, ugyanakkor elítélik az orosz agressziót, a háborús bűncselekményeket.

Mint mondta, ugyanúgy békét szeretnének, mint a világ nagy része, de ehhez szerinte tettek kellenek. „Lehet persze luxusrepülőkkel diktátortól diktátorig repülni, és olyan tárgyalásokat folytatni, amelynek a tartalmáról igazából senki nem tud, vagy lehet konkrét lépéseket tenni” – mondta Magyar, hozzátéve, hogy ők a konkrét tettekben hisznek, és ezekkel lehet elérni a békét. Szerinte ezzel a látogatással bebizonyították az ukrán testvéreinknek és az ukrajnai magyaroknak, hogy számíthatnak Magyarországra, amikor a rossz és a jó között kell választani.

Magyar Péter magyar idő szerint csütörtök hajnalban, háromnegyed 2 körül érkezett meg Kijevbe. Egy korábbi posztja szerint azért nem előbb, mert az egész országra légiriadót rendeltek el, egy MiG31-es orosz gép pedig be is lépett az ukrán légtérbe. Később is volt egy légiriadó az út során, ekkor orosz drónokról és becsapódó rakétákról írt a politikus. Kijevből először csütörtök reggel jelentkezett be, ahol az ukrán háború áldozatainak emlékfalánál járt.

A Tisza Párt korábban nem sűrűn adott ki közleményeket világpolitikai témában, Magyar Pétert pedig korábban kritizálták is az ukrajnai háború ügyében elmondottak miatt. Hétfőn viszont a párt határozottan állást foglalt, és a leghatározottabban elítélte a kijevi gyerekkórház elleni orosz rakétatámadást. Ezután jelentette be Magyar Péter, hogy Kijevbe utazik, és azt is közölte, hogy 15 millió forint, valamint rengeteg segélycsomag érkezett hozzájuk felajánlásként a humanitárius látogatás előtt. Ezt a MedSpot alapítvány segítségével gyűjtötték össze.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!