Döntött a Kúria: a beruházónak kell bizonyítania, hogy tevékenysége nem károsítja a Fertő tavat

2024. július 11. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Kúria megsemmisítette a Győri Törvényszék korábbi ítéletét a Fertő tavi turisztikai beruházás egyik módosító engedélyének ügyében. A Kúria döntése szerint a beruházónak kell bizonyítania, hogy a tevékenysége nem károsítja a természetet. Közleményében a Greenpeace azt írta, a mostani ítélet más természetvédelmi ügyekben is irányadó lehet, ezzel pedig túlmutat a Fertő tó ügyén.

A Greenpeace környezetvédő szervezet 2021 óta többször felhívta arra a figyelmet, hogy a tó medrének a kotrása, valamint az ott folyó egyéb munkálatok zavarják a tó élővilágát, ennek során pedig sok élőlényt elpusztítanak a nemzeti parki, és európai védelmet is élvező Natura 2000 területen.

A Győri Törvényszék korábbi ítéletében nem adott igazat a Greenpeace-nek, szerintük a környezetvédőknek kellett volna azt bizonyítaniuk, hogy a kotrás károkat okoz a természetben, és az ott élő védett állatokat veszélyezteti, elpusztíthatja. A Kúria a mostani felülvizsgálati eljárásban, amit a Greenpeace kérelmének társadalmi jelentősége miatt folytatott le, megsemmisítette ezt az ítéletet.

Kimondták, hogy a beruházónak kell bizonyítania, hogy a tevékenysége nem károsítja a természetet.

Korábban a Győri Törvényszék a Greenpeace költségére az ügyben természetvédelmi szakértő kirendeléséről is döntött. A bíróság által felkért igazságügyi szakértő véleménye szintén a Greenpeace állításait támasztotta alá, azonban a törvényszék bírója ezt felülbírálta az ítéletében. „Ennek az ítéletnek megdöbbentő eleme volt az az érvelés, hogy ha a gazdasági érdek úgy kívánja, a védett fajok egy-egy egyedének elpusztítása megengedhető, hiszen ezzel a faj még nem pusztul ki. A törvényszék szerint ugyanis így nem sérülnek a hazai természetvédelmi és az EU Natura 2000 jogszabályai, továbbá elkerülhető a projekt aránytalan sérelme is. A Kúria ezt az indoklást is jogszabályokat sértőnek minősítette” – írták.

Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa azt mondta, a Kúria mostani döntése a Greenpeace és a Fertő tó Barátai Egyesület „négy éven át tartó közös harcának az eredménye”.

A Greenpeace-t a bíróság előtt képviselő ügyvéd, Dr. Gutper Ildikó kiemelte, hogy a Kúria szerint nem lehet a hiányosnak tartott környezetvédelmi engedélyek ellen fellépő civil szervezeteket olyan bizonyítási munkára kényszeríteni, amilyet az engedélyt megadó hatóságoknak kellett volna elvégezniük. „Ez rendkívül fontos a jellemzően korlátozott pénzügyi és tárgyi eszközökkel fellépő civil szervezeteknek” – tette hozzá.

Négycsillagos szállodát és vitorláskikötőt is terveztek

A Fertő tó magyar oldalára, a Fertő–Hanság Nemzeti Park területére, a Natura 2000 területen tervezett beruházás 60 hektáron, 45 milliárd forint közpénzből valósulna meg. A beruházás kivitelezője Mészáros Lőrinc cége. Többek közt egy 4 csillagos szálloda, fedett sportkomplexum, parkoló, vitorláskikötő, valamint motelek és apartmanházak is épülnének a területen. A tervek ellen ellenzéki politikusok, helyi civilek és zöldszervezetek is tiltakoztak.

A beruházást 2022 nyarán pénzhiány miatt leállították, 2023. június 17-én pedig Lázár János építési és közlekedési miniszter úgy döntött, hogy az eredeti, nagy beruházást egyelőre elhalasztják, helyette megnyitják a kikötőt, a strandot és az ökoparkot.

„B tervként valamikor az eredeti nagy tervet is meg kell valósítanunk, amit most kénytelenek voltunk elhalasztani” – mondta. A miniszter az önkormányzati választás kampányában azt is megígérte a soproniaknak, hogy heteken belül megnyitják a strand egy részét. Ez azóta sem történt meg, a strand 2018 óta le van zárva, a kuriózumnak számító cölöpházakat ledózerolták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!