A kormány szerint egyetlen pedofíliára hajlamos vezető sincs a gyerekotthonok vezetői között

2024. július 10. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Lezajlott az állami gyermekvédelmi vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata, amit még tavasszal rendelt el a Belügyminisztérium, miután a bicskei otthon volt igazgatójának pedofilbotránya és az őt fedező igazgatóhelyettes, K. Endre kegyelmi ügye után a kormány ráfordult a gyermekvédelmi rendszer ellenőrzésére.

Fülöp Attila belügyi államtitkár a napokban posztolta ki a Facebook-oldalára a vizsgálat eredményét. „A vizsgálatot 273 vezetőnél irányozták elő, közülük – például betegség vagy más ok miatt – 268 vezető vizsgálata zajlott le. Ezek eredményeként elmondhatjuk, hogy a megvizsgált vezetők közül két személyt minősített alkalmatlannak a klinikai szakpszichológusból álló bizottság személyiségzavar miatt. A szükséges munkáltatói lépések itt megtörténnek. Pedofíliára való hajlamot a vizsgálat nem tárt fel egy vizsgált személy esetében sem” – írta Fülöp Attila.

A vizsgálatot a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és a Belügyminisztérium végezte el, egy kormányhatározat 1,7 milliárd forintot utalt ki arra, hogy a gyermekvédelmi intézményekben vezetőként és szakmai munkakörben foglalkoztatottak pszichológiai alkalmassági vizsgálata és „kifogástalan életvitelének” ellenőrzése megtörténjen. A kifogástalan életvitel megállapításához egy adatlapot kellett kitölteni a dolgozóknak, és többek között azt is ellenőrizték, hogy mióta élnek együtt a párjukkal a gyermekvédelmi dolgozók.

Rétvári Bence belügyi államtitkár februárban még azt mondta, hogy a gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele egy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat lesz, amelynek része többek között:

  • az általános pszichés állapot,
  • az érzelmi-indulati kontroll,
  • a pszichés terhelhetőség,
  • a stresszel való megküzdési képesség,
  • a felelősségtudat,
  • a kóros függőségek (például játékszenvedély, alkoholfüggőség, drogfüggőség),
  • az öngyilkosságra való hajlam,
  • és a szexuális devianciák felmérése.

A bejelentés után két pszichológust és egy igazságügyi pszichiáter szakértőt kérdeztünk arról, hogyan működhet egy ilyen alkalmassági vizsgálat, lehet-e vizsgálni egyáltalán a szexuális devianciákat, és szigorúbb tesztekkel kiszűrhetők-e a pedofilok a rendszerből, cikkünket itt olvashatja el újra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!