Kihirdették az ötletpályázatot, tényleg a debreceni BMW-gyár mellé költöztetnék a Közlekedési Múzeumot

2024. július 8. – 12:26

Kihirdették az ötletpályázatot, tényleg a debreceni BMW-gyár mellé költöztetnék a Közlekedési Múzeumot
A debreceni BMW-gyár épületegyüttesének váza, 2022. októberben – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Közlekedési Múzeum új, debreceni helyszínének kialakítását előkészítő ötletpályázatot hirdetett az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM). Az M35-ös autópálya-csomópontja mellett, a BMW-gyár közelébe tervezett épületegyüttes megvalósításával kapcsolatos koncepcióval szeptember 13-án délig lehet jelentkezni, derült ki a pályázattal kapcsolatos hirdetményből.

A nyílt, titkos, egyfordulós pályázat első három helyezettjének díjazására összesen 94,8 millió forintot különített el a szaktárca, amelynek részeként minimum 3, maximum 25 millió forintot fizetnek majd a legjobbnak talált pályázatokért. A részleteket azután tették közzé, hogy a Népszava a lap szerkesztőségéhez eljutott információk alapján megírta, összesen 14 ezer négyzetméteres múzeumot tervez a Lázár János vezette minisztérium a Debrecen külterületén fekvő autópálya-lehajtó mellett található, jelenleg csak autóval megközelíthető szántóföldre, a beruházáshoz pedig összesen 6,5 hektárnyi területet használnának fel.

Amint az a hirdetményből kiderül, az ÉKM olyan jövőbe mutató, az innováció számára inspiráló hátteret nyújtó épületre vagy épületegyüttesre vonatkozóan vár szakmai javaslatokat, amely a legmagasabb színvonalon képes kiszolgálni az előírt funkciókat és teljesíteni az értékelési szempontokat.

A pályázat kiírója évi 350 ezer látogatóra számít az új debreceni Közlekedési Múzeumban, ahol olyan kiállítást szeretnének megvalósítani, ami „a világ legújabb technikai, műszaki és természettudományi múzeumainak színvonalát célozza meg”.

Lázár János májusban jelentette be, hogy a kormány Debrecenbe vinné az új Közlekedési Múzeumot. A miniszter akkor arról beszélt, hogy a kormány első olvasatban megtárgyalta a javaslatát, hogy a 150 milliárd forintos beruházást valahol a debreceni BMW-gyár közelében valósítsák meg. Lázár szerint a Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetése az ország gazdasági érdeke.

Vitézy Dávid a Közlekedési Múzeum korábbi főigazgatója a Facebookon öt pontban foglalta össze ellenérveit. Ezek közt egyebek mellett a szerepelt, hogy Budapesten él a teljes magyar lakosság harmada és itt összpontosul a turizmus is, miközben Debrecenben a közvetlenül elérhető lakosság és turizmus is kevesebb, mint a tizede a fővárosinak, és a különbség a közlekedési lehetőségekben is megmutatkozik. Vitézy súlyos károkozásnak nevezte, hogy Lázár elköltöztetné a fővárosból a múzeumot, amelynek új épületét eddig Kőbányára, az Északi Járműjavítóba tervezték, és az utóbbi években mintegy 8 milliárd forintot költöttek a beruházás előkészítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!