Hvg.hu: Az Árpád hídi baleset egyik halálos áldozata tanú volt a Schadl–Völner-ügyben

2024. július 4. – 16:30

Hvg.hu: Az Árpád hídi baleset egyik halálos áldozata tanú volt a Schadl–Völner-ügyben
A lopott taxival frontálisan ütköző Suzukiban utazott B. Ervin is – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Hvg.hu értesülései szerint a Schadl–Völner-ügy egyik tanúja halt meg az Árpád hídi balesetben. Hárman vesztették életüket abban a szerda este történt balesetben, ahol egy lopott taxit vezető sofőr a forgalommal szemben hajtott fel az Árpád hídra, és frontálinsan ütközött egy Suzukival. A lopott taxi sofőrje és a Suzuki mindkét utasa meghalt. Az egyikük volt a 34 éves B. Ervin, akit júniusban hallgatott meg a bíróság, korábban végrehajtó-helyettesként dolgozott. Az ügyben szintén meghallgatott 1. számú tanú korábban azt állította a vallomásában, hogy B. Ervintől hallotta azt információt, miszerint „akiből később végrehajtó lett, azoknak vissza kellett osztani a pénzt Schadlnak”.

Az Index ott volt B. Ervin meghallgatásán. A férfi azt állította a bíróság előtt, hogy nem dolgozott a korrupcióval vádolt Schadl Györggyel, és csak pletykát osztott meg az 1. számú tanúval. B. Ervin azt is mondta, hogy négyszer is sikertelenül pályázott meg végrehajtói pozíciót. Schadl egy alkalommal azt mondta neki, hogy „rendben vannak a papírjai és a pontjai is”, így buzdította, hogy pályázzon a továbbiakban is, mert „egyszer meghozza a gyümölcsét”.

A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében. A végrehajtói kar elnöke pedig ezt abból a pénzből finanszírozta, amit azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint. Hétből hat végrehajtó a bíróságon is elismerte, hogy ez így történt, és Schadl György pénzért cserébe segítette őket pozíciókhoz. A Schadl–Völner-ügyben írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!