Gyöngyösi Márton nem indul újra a Jobbik elnökségéért

2024. június 28. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Nem indul újra a Jobbik elnöki posztjáért a szombati tisztújításon a párt jelenlegi vezetője és EP-képviselője, Gyöngyösi Márton. Közleményében azt írta, hogy a jelöléshez szükséges szándéknyilatkozatot sem nyújtotta be.

Gyöngyösi 2022 nyara óta vezette a Jobbikot. A párt gyengén szerepelt a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választáson, mindössze 45 ezer szavazatot kapott a Jobbik EP-listája, ami az összes leadott voks kevesebb mint egy százalékának felel meg, szemben az öt évvel ezelőtti 6,63 százalékos eredménnyel, amely egy mandátumra volt elég a pártnak az Európai Parlamentben.

A Jobbik az önkormányzati választáson elért eredményének sem örülhet, mert bár több jobbikos polgármester is meg tudta őrizni pozícióját – Pintér Tamás Dunaújvárosban, Budai Lóránt Jászberényben, Janiczak Dávid Ózdon nyert –, mindegyikük civil szervezet színeiben indult, és nem vesznek részt a párt életében.

Gyöngyösi Mártont akkor ismerhette meg a szélesebb közlemény, amikor 2012-ben képviselőként megtartott parlamenti beszédében azt mondta, ideje lenne listázni, hogy „az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Később éles fordulatot vett politikai pályája, több interjúban is elnézést kért az elhangzottakért, kijelentéseit pedig utólag súlyosnak és szégyellnivalónak minősítette, majd 2023-ban David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének meghívására széderesten vett részt a követségen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!