Gyöngyösi Márton tíz éve még listázta volna a zsidókat, most kipában széderezett az amerikai nagykövetségen

2023. április 7. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke és EP-képviselője is meghívást kapott David Pressman amerikai nagykövet széderestjére – írja a 24.hu.

A budapesti amerikai nagykövetségen tartott eseményre „különböző nézőpontokat és tudományágakat képviselő, más-más háttérből érkező magyarokat” hívott meg a zsidó vallású nagykövet, akikkel „közösen gondolkodhattunk el a szabadság jelentésén” – idézte Pressmant a budapesti amerikai nagykövetség Facebook-oldala.

Gyöngyösi Márton meghívása azért is érdekes, mert a képviselő pár éve (2012-ben, az akkor még szélsőjobboldali Jobbik képviselőjeként) olyan súlyosan antiszemita beszédet tartott a parlamentben, hogy a Fidesz és az ellenzék – ma már elképzelhetetlen módon – egységesen tiltakozott ellene. Gyöngyösi akkor arról beszélt, ideje lenne listázni, hogy „az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Azóta a párt és a jelek szerint maga Gyöngyösi is mérsékeltté szelídült, tavaly a Hvg.hu-nak adott interjúban már azt mondta, rásütötték az antiszemitizmus bélyegét, pedig nem az. „Szörnyű, súlyos és szégyellni való dolog volt, de erről vagy százszor nyilatkoztam, és már másnap sajtótájékoztatót tartottam, ahol elnézést kértem, és megkövettem mindenkit, akit megsértettem, mert nem ezt akartam mondani” – mondta akkor.

Gyöngyös a tízéves kanosszajárás végére jutott el odáig, hogy meghívást kapott a széderestre, amiről a közösségi oldalán azt írta:

„Nincs annál meghatóbb és meghittebb élmény egy konzervatív európai számára, mint amikor a zsidó-keresztény kultúrkör valamely vallási közösségének tagjai együtt élik meg élő kapcsolatukat Istennel, vallják meg hitüket Istenük és közösségük előtt. Örülök, hogy részt vehettem a vacsorán, a közös ünnepen és a szabadságról ott kialakult és folytatott eszmecserén.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!