Összevert egy kiskorút két ózdi rendőr, aztán elvették a cipőjét, és magára hagyták a fagyban

2024. június 27. – 20:51

Másolás

Vágólapra másolva

Azzal gyanúsítanak két korábbi rendőrt, hogy három évvel ezelőtt megvertek, megrugdostak és ütlegeltek egy kiskorú gyereket Ózdon – írta a Blikk.

Csütörtök délután a Debreceni Törvényszékre idézték be a két gyanúsítottat, de csak egyikük jelent meg a bíróság előtt, a társa egy külföldi munkára hivatkozva kimentette magát. Ha bűnösnek találják őket, akár több év börtönbüntetést is kaphatnak.

Az eset 2021. február 15-én történt, amikor a rendőrök járőröztek Ózdon. Délután fél négykor a Vasvár úton észrevettek egy kiskorú fiút, akiről tudták, hogy rendszeresen megszökik a számára kijelölt gyermekotthonból. A fiút beültették a rendőrautóba, majd ahelyett, hogy visszavitték volna az otthonba, a város külterületére hajtottak vele. A kocsit az elsőrendű vádlott, E. Á. vezette, míg a másodrendű vádlott, Cs. J. a fiú mellett ült.

A vád szerint Cs. J. útközben bordán ütötte a fiút, majd amikor a lakott területen kívül megálltak, kiszállították őt az autóból. Ezután a két rendőr ököllel kezdte verni a fiút a fején és a felső testén, valamint a combján is megrugdosták. A bántalmazás közben a fiú a földre esett, ekkor a rendőrök levették róla a cipőit, és azokat az út menti havas-bozótos területre dobták, majd a szolgálati autóval elhajtottak a helyszínről, a megvert fiút magára hagyták – olvasta fel dr. Martinka Miklós százados, katonai ügyész a vádiratot.

A történtek idején 0 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet Ózdon, és az éjszakai fagyok miatt vörös kód figyelmeztetés volt érvényben, így könnyen megeshetett volna, hogy az éjszakai órákban a fiú súlyos sérüléseket szenvedjen. A Blikk információi szerint a gyerekre éppen az ózdi rendőrkapitány talált rá, aki civilben teljesen véletlenül arra kocogott. Ennek köszönhetően gyorsan sikerült felgöngyölíteni az ügyet.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a súlyos testi sértés kísérletével vádolt volt rendőrt beismerés esetén ítéljék öt év börtönre, ám ezt ő nem fogadta el. Azt közölte, csak egy későbbi tárgyaláson fog vallomást tenni.

2021 februárjában Mohácson történt hasonló eset, az ottani járőrök hajléktalanokat bántalmaztak. Az egyik rendőr a bakancsával többször is megrugdossa a földön fekvő, láthatóan erősen ittas és magatehetetlen hajléktalan férfi fejét. Az ügyben 2023 őszén született ítélet, az első- és másodrendű vádlott két év börtönt kapott négy évre felfüggesztve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!