Bemutatta a bíróság a videót, amin a földön fekvő hajléktalan fejét rugdossa egy rendőr

Legfontosabb

2023. május 17. – 16:16

Bemutatta a bíróság a videót, amin a földön fekvő hajléktalan fejét rugdossa egy rendőr
A tanú meghallgatása – Fotó: Mizsur András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Fontos pontjához érkezett a hajléktalan emberek bántalmazásával vádolt mohácsi rendőrök ügye. A szerdai tárgyaláson vetítették le azokat a videókat, amiket maguk a járőrök készítettek a vádiratban szereplő cselekedetekről.

Az egyik videón tisztán látszik, ahogy a rendőr bakancsával többször is megrugdossa a földön fekvő, láthatóan erősen ittas és magatehetetlen hajléktalan férfi fejét.

A videóban azt mondják a rendőrök a földön fekvő férfinak: „Kelj fel! Miért nem kelsz már fel?!”

Lejátszották azt a videót is, amin léggitározásra próbálják őt rávenni az utcán. (Az erről szóló videót személyiségi jogi okokból eltávolítottuk a cikkből – a szerk.) Egy másik videón az volt látható, hogy több méterről lefújják gázspray-vel a másik sértettet, holott nem tűnt agresszívnak vagy veszélyesnek, inkább zavartnak, esetleg részegnek. Erre utal, hogy a videókon a rendőrök viccelődnek vele, röhögcsélnek. Nemcsak ellene használtak gázspray-t, hanem az előbb említett hajléktalan férfi ellen is, akinek egy másik intézkedés alkalmával megrugdosták a fejét: a rendőrök azt is levideózták, ahogy a járőrkocsijukban ülve lefújják gázspray-vel.

A rendőrök lehajtott fejjel hallgatták végig a videók és a hangfelvételek bemutatását. A tárgyalás egy pontján az egyik vádlott barátnője inkább kiment a teremből.

A két bántalmazott hajléktalan ember közül az egyik egy idősebb férfi, a másik sértett értelmi fogyatékossággal él, emiatt részleges gondnokság alatt áll. Utóbbit rugdosták meg, és próbálták rávenni léggitározásra.

Ebben a videóban látszik, ahogy a rendőrautóból lefújják a férfit:

A kaposvári ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatali visszaélés és szolgálati kötelességszegés miatt emelt vádat a két rendőr ellen, akik akár három és fél év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak. Egyikük sem dolgozik már a rendőrségnél, vélhetően az ügy miatt távoztak a testülettől. A 26 éves elsőrendű vádlott jelenleg segédmunkásként dolgozik, míg a 23 éves egykori járőrtársa raktárosként, mindketten körülbelül 200 ezer forintot keresnek havonta.

Csicskáztatták és káromkodva szidták a hajléktalanokat

A bántalmazással vádolt rendőrök úgy buktak le, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat lehallgatta őket. Hogy a lehallgatásra miért volt szükség, azt nem tudni. A szerdai tárgyaláson a lehallgatás során készült hangfelvételeket is bemutatták. Ezeken a rendőrök többször is trágár, megalázó módon beszéltek a hajléktalanokkal, ugratták őket, viccelődtek rajtuk. Egy helyen úgy szólt a járőröző rendőr az idősebbik sértetthez:

„Gyere ide a büdös kurva anyádat!”

A társa pedig azt mondta neki:

„Röhögjél, gyökér, most kiszállok, most megbaszom a szádat!”

A felvételeken az is hallatszik, hogy a rendőrök rendszeresen csicskáztatták a sértetteket. Cigarettát és pizzát ígértek nekik, ha cserébe például énekelnek vagy léggitároznak. Egy másik felvételen hangzik el, hogy a járőrök szerint a kapitányság megtiltotta nekik, hogy intézkedjenek a két hajléktalan férfival szemben. A vádirat szerint ezt azért kérték tőlük, mert csak felesleges papírmunkát gyártanának az intézkedésekkel.

A videók lejátszása után a bíró megkérdezte a vádlottaktól, hogy ki vette fel a sértett megrugdosását. Erre nem válaszoltak, csak annyit lehet tudni, hogy a videók az elsőrendű vádlott mobiljával készültek. Azt sem árulták el, hogy melyikük fújta ki a gázspray-t a videókon. A léggitározós videóról azt mondták: elrettentő példaként vették fel a kollégáiknak, hogy lássák, hogyan viselkedik a hajléktalan férfi. Állításuk szerint nem csak ők csináltak hasonló videókat a rendőrségnél.

A rendőrök szerint csak kocogtatás történt

A bántalmazással vádolt rendőrök szinte mindent beismertek, amikor 2021-ben elfogták őket a Terrorelhárításai Központ (TEK) kommandósai, de később visszavonták vallomásukat. Az előző, januári tárgyaláson mondták el először a saját verziójukat a történtekről. Sérelmezték, hogy a kommandósok kinevették és megfélemlítették őket, emiatt olyasmit is bevallottak, ami nem volt igaz.

Kocogtatásként, lökdösésként írták le azt, amit az ügyészség bántalmazásnak minősített a videók alapján.

Szerintük ezzel nem okoztak sérülést, és azért a bakancsukkal próbálták felébreszteni a földön fekvő férfit, mert féltek a Covidtól, illetve a férfi ruhája koszos, szakadt volt. Azt is állították, hogy jogosan használtak gázspray-t a hajléktalan emberekkel szemben, azonban jelentésükben nem szerepelt a gázspray.

A videózásról azt mondták, hogy saját védelmükben rögzítették a kérdéses intézkedéseket, az idősebb sértett agresszív volt és üvöltözött. A felvételeket pedig csak azért mutatták meg egyik kollégájuknak, hogy ő is lássa, mi történt. A rendőrök többször is arra hivatkoztak vallomásukban, hogy a hajléktalan férfiakkal gyakran volt probléma, ismert figuráknak számítanak Mohácson: sokszor voltak agresszívak, részegek, nehezen lehetett velük szót érteni.

A tárgyaláson a vádlottak feletteseit is meghallgatták, akik tisztelettudó, fegyelmezett és felkészült rendőrként jellemezték őket. Egyikük arról is beszélt, hogy talán túl hamar dobták be őket a mély vízbe, és ha van mellettük egy idősebb, tapasztaltabb kolléga, talán mindez nem történik meg.

A felvételek bemutatása előtt a vádlottak egyik korábbi munkatársát is meghallgatta a bíróság a szerdai tárgyaláson. Ő is dicsérte őket, elmondása szerint lelkesen és jól végezték munkájukat, lojálisak voltak a rendőrséghez. Nem tapasztalt problémát velük kapcsolatban, tisztelettudóan beszéltek a polgárokkal, ami azért fontos, mert Mohács egy kis település, gyorsan híre megy egy rossz rendőri intézkedésnek, magyarázta. A tanúként meghallgatott rendőr is ismerte a két sértettet, sőt, maga is többször intézkedett ellenük. Polgárpukkasztó és agresszív viselkedésük évek óta problémát okoz a rendőrségnek, mondta.

„Nincs olyan ember a mohácsi rendőrkapitányságon, aki nem intézkedett volna ellenük.”

Szerinte a sértettek előéletét ismerve elképzelhető, hogy indokolt lehet a gázspray alkalmazása velük szemben. Azt mondta, hogy a rendőrök a szolgálati szabályzat és a rendőrségi törvény alapján döntenek a gázspray használatáról, nem szoktak külön utasítást kapni intézkedés közben. A rendőri jelentésben mindig fel kell tüntetni a kényszerintézkedés, így például a gázspray használatát, de azt a tanú is elismerte, hogy előfordul, hogy nem készül jelentés az intézkedésről. A videózásról azt mondta: nem tilos kép- és hanganyagot készíteni a rendőri intézkedésről, ez a rendőrség és a járőrök érdeke is. Volt, hogy saját maga vásárolt erre alkalmas eszközt.

A mohácsi rendőrök tárgyalása szeptember 19-én folytatódik, amikor várhatóan ítéletet is hirdet a bíróság.

Elfogadhatónak tartják a hajléktalanokkal szembeni erőszakot a rendőrök

A bántalmazott hajléktalan embereket képviselő Utcajogász Egyesület álláspontja szerint a mohácsi rendőrök ügye rendszerszintű problémákra mutat rá, nem elszigetelt esetről van szó. A jelenség sem új, inkább a kamerás mobilok elterjedésével jobban láthatóvá váltak a hajléktalanok ellen elkövetett rendőri túlkapások, és könnyebben lebuknak az elkövetők. A rendőrök képzése nem megfelelő, nem tudják kezelni az olyan helyzeteket, mint amilyenek a mostani ügyben is szerepelnek. Ráadásul szakértők szerint a rendőrök bizonyos fokig elfogadhatónak tartják velük szemben a verbális és a fizikai erőszakot, amit csak tovább erősítenek a politikai elvárások, de az összetartásra épülő rendőri kultúra is közrejátszhat ebben.

A 2019-es Február Harmadika-kutatásban minden hetedik hajléktalan ember mondta azt, hogy valaha bántalmazta rendőr, biztonsági őr vagy közterület-felügyelő. Ez nem elhanyagolható szám, tekintve, hogy becslések szerint 10-15 ezer hajléktalan ember él Magyarországon, és még többen vannak, akik átmenetileg kerülnek ilyen élethelyzetbe. Ehhez képest a kutatások azt mutatják, hogy évről évre egyre kevesebb esetben tesznek feljelentés rendőri túlkapás, erőszak miatt, és egyáltalán nem biztos, hogy azért, mert csökkent az ilyen típusú bűncselekmények száma. De még egy elmarasztaló ítélet sem biztosíték arra, hogy a vétkes rendőrök ne dolgozhassanak tovább rendőrként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!