Felfüggesztett börtönre ítélték a hajléktalanokat rugdosó mohácsi rendőröket

2023. október 19. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa nem jogerősen elítélte azokat a mohácsi rendőröket, akik 2021 februárjában bántalmaztak több hajléktalan embert, közölte a sértetteket képviselő Utcajogász Egyesület. Az első- és másodrendű vádlott két év börtönt kapott négy évre felfüggesztve. Az ítélet még hétfőn született, de csak most számoltak be róla.

Az ügy május 17-i tárgyalási napjáról mi is beszámoltunk: ezen a napon mutatták be azokat a videókat, amiket maguk a járőrök készítettek a vádiratban szereplő cselekedetekről. Az egyik videón tisztán látszik, ahogy a rendőr bakancsával többször is megrugdossa a földön fekvő, láthatóan erősen ittas és magatehetetlen hajléktalan férfi fejét.

A 2019-es Február Harmadika-kutatásban minden hetedik hajléktalan ember mondta azt, hogy valaha bántalmazta rendőr, biztonsági őr vagy közterület-felügyelő. Ez nem elhanyagolható szám, tekintve, hogy becslések szerint 10-15 ezer hajléktalan ember él Magyarországon, és még többen vannak, akik átmenetileg kerülnek ilyen élethelyzetbe. Ehhez képest a kutatások azt mutatják, hogy évről évre egyre kevesebb esetben tesznek feljelentés rendőri túlkapás, erőszak miatt, és egyáltalán nem biztos, hogy azért, mert csökkent az ilyen típusú bűncselekmények száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!