Döntött a Kúria, nem kell kiadnia a belügynek az egészségügy átalakításáról szóló tanulmányt

2024. június 26. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla korábban úgy döntött, ki kell adnia a Belügyminisztériumnak azt a 2020-ban készült, majd titkosított tanulmányt, amely a teljes egészségügy átalakításáról szól, a Kúria szerdán elsőfokú bírósági ítéletet hagyta helyben, és kimondta: nem kell kiadni a dokumentumot – írja a 24.hu.

A tanulmányt 2020-ban a BM megrendelésére a Boston Consulting Group (BCG) készítette el 270 millió forintért. Később a dokumentumot a minisztérium arra hivatkozva, hogy döntéselőkészítő anyagról van szó, tíz évre titkosította.

Később a K-Monitor indított pert a BM ellen, közérdekű adatra hivatkozva nemcsak a tanulmányt szerették volna megszerezni, hanem a BM és a BCG közötti szerződést is. Tavaly október végén a keresetüket elutasította a bíróság. A szervezett fellebbezett, idén januárban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla már úgy ítélte, a BM nem indokolta meg eléggé, miért titkos a dokumentum, ezért kötelezte a minisztériumot a kiadására. A BM a Kúriánál támadta meg a döntést.

A Kúria döntésének értelmében a BCG az egészségügyi rendszert érintő stratégiai és komplex átalakítási tervek kidolgozására íródott szakmai anyaga titkos marad.

A 24.hu-nak Molnár Noémi Fanni, a K-Monitor ügyvédje azt mondta, valószínűleg az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!