Nyilvánosságra kell hoznia az egészségügy átalakításáról szóló, tíz évre titkosított tanulmányt a belügynek

2024. január 23. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Habár első fokon a bíróság elutasította a K-Monitor keresetét október 31-én, másodfokon a szervezet pert nyert a Belügyminisztériummal szemben.

„Nyilvánosságra kell hozni, hogy a kormány milyen szempontok alapján végzi az egészségügyi rendszer átalakítását. A Boston Consulting Group (BCG) által készített tanulmány nyilvánosságra hozatala azért is fontos, mert a kormány az orvostársadalom, a szakdolgozók és a betegek bevonása nélkül szervezi át a számos problémával küzdő egészségügyet” – jelent meg a nonprofit szervezet Facebook-oldalán. A BCG egyébként 270 millió forintot kapott a tanulmányért 2020-ban.

A perből egyébként már az első fokon kiderült, hogy a tanulmányt a Magyar Orvosi Kamara nem látta, ugyanakkor annak tartalmát ismerte Jenei Zoltán, egykori országos kórházi főigazgató, aki a perben tanúvallomást tett.

Mivel a minisztérium nem indokolta meg, hogy mi indokolja a titkosságot, a másodfokú bíróság a nyilvánosságra hozatal mellett döntött. Így megismerhetővé válik, hogy milyen szempontok alapján szervezi át a kormány az egészségügyet

– mondta Molnár Noémi Fanni, a K-Monitor ügyvédje a pert végigkövető 24.hu-nak.

Molnár szerint a jogerős ítélettel szemben a BM várhatóan a Kúriához fordul felülvizsgálatért. Ha így lesz, tavasszal zárulhat le az ügy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!