Győr városa gyalogos-felüljárót húzott a kertjük fölé, de kártalanításról nem akar egyezkedni

2024. június 25. – 07:52

Győr városa gyalogos-felüljárót húzott a kertjük fölé, de kártalanításról nem akar egyezkedni
Tóth Sándorné szerint az esővíz is a telkük felé folyik, miközben a híd belóg a kerítésük felett – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Valamennyire Borkai is hibás, mert az ő polgármestersége idején építették ránk a hidat, de Dézsire most jobban haragszunk, mert nem akarják kifizetni peren kívül a szakértő által megállapított összeget, ingatlanunk értékcsökkenését” – meséli a két győrszentiváni nyugdíjas egy évvel azután, hogy a Telexen bemutattuk történetüket. Ők azok, akiknek gyakorlatilag belóg a kertjükbe egy gyaloghíd rámpája.

A gyalogos és kerékpáros híd öt éve épült 300 millió forintból. A felüljáró egy kettévágott utcát köt össze az M19-es autóút felett. Olyan közel a házakhoz, hogy az egyik kanyarban belóg Nagy Lászlóék telke fölé. Az ügyről akkor írtunk először, amikor a győri közgyűlés a „kártérítésekről” tárgyalt tavaly. Két, a híd északi lábánál élő család ugyanis úgynevezett szomszédjogi pert indított. Azt sérelmezték, hogy a híd miatt belátnak az otthonukba, nagyobb lett a zaj, és több a szemét – ezt szakértői véleménnyel támasztották alá.

Az önkormányzat ezt egy ideig vitatta, de mindez csak az időhúzásra volt elég, plusz a kifizetendő költségek emelkedésére. Egy idős hölgy esetében 13-ról 22 millióra emelkedett az összeg, végül peren kívül tavaly 19 millióban megegyeztek úgy, hogy az önkormányzat ügyvédje szerint is sokat „spóroltak”, mert enélkül rájött volna még az illeték is, az ügyvédi díj, a kamat, a szakértői vélemény – ekkor már 26 milliót kellett volna kifizetni. Tavaly ősszel aztán újabb, az északi oldalon élő károsultak peren kívüli egyezségi ajánlatát fogadta el a győri közgyűlés: az egyiknek több mint 15,5 millió forint, a másiknak pedig 1,7 milliós kártérítést fizetnek.

„Ugyanazokat a budapesti szakértőket bíztuk meg a felméréssel, akik a híd túloldalán végezték ezt a feladatot a többi károsult esetében” – mondják Nagy Lászlóék. Az még egy laikus számára is szemmel látható, hogy a műtárgy az ő telkükhöz van a legközelebb. Egy éve tőlünk tudták meg, hogy a másik oldalon a hátrányt szenvedett érintett lakókkal megegyezett az önkormányzat. Addig ők félretett pénz hiányában nem kértek jogi segítséget, mert egyiküknek 160, a másiknak 140 ezer forint a nyugdíja, ebből nem tudták volna kifizetni az eljárás elindításához szükséges igazságügyi szakértő és a közjegyző összesen majdnem egymilliós költségét. Most azonban segítséget kaptak ehhez, így ők is ügyvédet fogadva kérték a káruk megállapítását.

Nagy László innen kergeti el a hangoskodó fiatalokat, akik az ablakától pár méterre a kamionosok dudálását várják – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Nagy László innen kergeti el a hangoskodó fiatalokat, akik az ablakától pár méterre a kamionosok dudálását várják – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A szakértők még tavaly felmérték az otthonunk értékcsökkenését. Nagy szerint ekkor ők maguk is látták, hogy abban a két órában, amíg ott voltak, egy lélek sem ment át a hídon. Végül a szakemberek is érzékelték, hogy náluk a legnagyobb a zavaró hatás, mert 30 milliós összeget hoztak ki. Ebből a jogszabály szerint az ingatlan tulajdoni hányada alapján összesen tízmillió forint három gyermeküket illetné, még akkor is, ha nem laknak itt.

Nagyék végül benyújtották szakértői véleménnyel megtámogatott igényüket, de jó ideig választ se kaptak az önkormányzattól. Végül megkereste őket a város által megbízott ügyvédi iroda, de peren kívüli egyezségre vonatkozó ajánlatukra csak sms-ben kaptak elutasítást. „Könyörgöm, belóg a híd a kerítésünk és az ablakunk fölé, gyerekek járnak ide szórakozni, diszkózni, a kamionosok nyomják nekik a dudát. Nem merem hangosan elkergetni őket, mert attól félek, bedobják az ablakomat” – meséli Nagy, aki szerint nagyobb esőknél befolyik a víz az udvarukba, és alig tud kiállni az autóval a kapun. „Most mindezeket bíróságon bizonygassam?!” – teszi fel a költői kérdést, mert végül kénytelen volt keresetet benyújtani.

Nagyék, mint írtuk, már inkább az októberig hivatalban lévő polgármesterre, Dézsi Csabára neheztelnek leginkább. „Nyírta Borkait, öt újságot dobtak be hozzánk, amiben folyamatosan őt próbálták lejáratni” – meséli László felesége, Margit, aki szerint férje olyan ideges volt, hogy ki is dobta az újságokat. Most az újonnan megválasztott polgármesterben bíznak.

„Amikor a választás előtt kaptunk egy szórólapot, hogy csak Pintér Bence tudja legyőzni Dézsit, összenéztük, majd azt mondtuk: ő a mi emberünk. Most, hogy nyert, reméljük, másképp áll az ügyünkhöz.”

Bíznak benne, hogy mihamarabb sikerül egyezséget kötni, hiszen a késedelem a városnak és az adófizetőknek jelenthet pluszköltségeket. Lenne is helye a pénznek a nyugdíjas házaspárnál, az önkormányzattól remélt összegből magánegészségügyi ellátásban hoznák helyre egészségi állapotukat, ha az állami egészségügyben ez nem megy. Margit átesett egy nem túl sikeres műtéten, a kezével sok a gond, a biciklikormányt sem tudja megfogni. Magánklinikán, Budapesten műttetné meg a vállprotézisét. László a fogsorát tenné rendbe, az is milliós összeg. Az értékéből sokat veszített házukra is költenének, lakásfestés és ablakcsere is kijöhetne a kártérítésből. „Írja meg: két 72 éves kisnyugdíjassal toltak ki azzal, hogy nem akarnak peren kívül megegyezni” – mondják.

A híd két tövében élő négy ház lakói szenvedik meg leginkább, hogy megépült az M19-es egy utcát kettévágva, majd beszuszakoltak ide egy monstrumot – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
A híd két tövében élő négy ház lakói szenvedik meg leginkább, hogy megépült az M19-es egy utcát kettévágva, majd beszuszakoltak ide egy monstrumot – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Dézsi Csaba polgármester korábban azt mondta, a híd egy átgondolatlan, 300 millió forintos beruházás emlékműve. „Nem tudom magamra venni ezt a dolgot, de rendezni kell valahogyan” – mondta a tavalyi közgyűlésen, ám Nagyékkal egyelőre mégsem akarnak peren kívüli rendezést. Borkai viszont kitart az igaza mellett, Facebook-bejegyzése szerint „ezt a hidat ma is megépíteném, mert sok életet mentett meg és még fog is a jövőben. Emberi életekből nem csinálunk politikát. Finoman szólva is nem helyén való.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!