Barabás Richárd: Az ellenzék progresszív újraszerveződésében Gyurcsány Ferencnek nem lehet szerepe

2024. június 25. – 20:57

Barabás Richárd: Az ellenzék progresszív újraszerveződésében Gyurcsány Ferencnek nem lehet szerepe
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Orbán-rendszer tizennegyedik évében vétek eldobni olyan erőforrásokat, amik egy párttal járnak” – mondta a Telex kedd esti élő műsorában Barabás Richárd, a Párbeszéd-Zöldek társelnöke, akinek mandátumát – a másik társelnök, Szabó Rebekáéval együtt – vasárnap erősítette meg a párt a tisztújító kongresszusán.

Az önálló parlamenti frakcióval is rendelkező Párbeszéd-Zöldek politikai formációt évek óta 0-1 százalék között mérik a közvélemény-kutatók. Az idei választáson a DK-val és az MSZP-vel indultak közösen, a pártszövetségnek 8 százaléknyi szavazattal mindössze két mandátumot sikerült szereznie az Európai Parlamentben, a fővárosi listás eredményük ennél látványosan jobb lett, ott 16,6 százalékot kaptak, ami vélhetően a listavezetőjük népszerűségének, Karácsony Gergelynek köszönhető. A Párbeszéd-Zöldek egyetlen sikerének is azt könyvelheti el, hogy – jelen állás szerint – Karácsony marad a főpolgármester. A Fővárosi Közgyűlésbe két képviselőjük ülhet be, Barabás Richárd mellett Béres András.

Barabás Richárd a választás eredményeit értékelve azt mondta: azok a pártok, amelyek zöld, baloldali vagy progresszív értékeket képviselnek, határozottan rosszul szerepeltek, és világosan látszik, hogy született egyfajta düh az eddigi ellenzékkel szemben. De szerinte az is fontos, hogy az önkormányzatokban ugyanezeknek a pártoknak a polgármesterei és képviselői fontos győzelmeket arattak, ami Barabás szerint azt jelenti, hogy „emberarcú politikára is van nyitottság”. Ezzel együtt azt is érzékelik, hogy érdemes eggyel hátrébb lépni a pártszervezetektől, Barabás is ezt teszi Újbudán, ahol egyéni önkormányzati képviselő és alpolgármester.

Mint társelnök, szerinte két út állt előtte négy hónappal ezelőtt, amikor Tordai Bence lemondásával átvette a társelnökséget. Vagy csak azon dolgozik, hogy létrejöjjön az a pártszövetség, ami biztosítja Karácsony Gergely és más önkormányzati képviselők győzelmét, vagy ezzel a „pici” párttal is foglalkozik. Barabás szerint mondhatná, hogy az előbbit el is végezte, és mostantól csak az önkormányzatokra koncentrál, ő mégis a pártjával is foglalkozna a jövőben. Hiába vetik gyakran a szemükre, hogy csak 0-1 százalékra mérik őket, mert eközben Karácsony Gergely kampánya mögött is a Párbeszéd teljesítménye állt. Érdemben szerinte többek között azért nem tudtak soha nagyobbra nőni, mert

az összefogás-dilemmák miatt újra és újra ugyanabba a loopba kerültek.

Az Orbán-rezsimben érdemesebb azt az utat választani, hogy úgy vállalja el a következő két évre a párt vezetését, hogy egy hiteles ellenzéki politikusokból álló progresszív erő kialakítását kezdjék meg, az erőforrásaikat pedig ennek a szövetségnek a kiépítésére fordítsák. Erre szerinte a pártkongresszusi delegáltak is nyitottan reagáltak.

„Érzékelték, hogy itt önkritikára van szükség, és hogy az egymással való folyamatos versengés helyett közös gondolkodást kezdjenek meg”

– fogalmazott Barabás, majd a tisztázó kérdésre, hogy akkor ez azt jelenti, hogy 2026-ban a mostani három párt helyett egyetlen párt induljon majd, Barabás azt válaszolta: abszolút ez az irány.

Barabás azzal érvelt, hogy ha az ellenzék szeretne érdemi kihívóvá erősödni, egy olyan egyedi intézményi modellt kell kialakítania, ami egyszerre biztosítja a belső versengést és a hosszú távú partnerséget. Szerinte azoknak a politikusoknak, akik a mostani választáson egyértelmű felhatalmazást kaptak a választóktól, ebben az új pártszövetségben mindenképpen helyük lenne, viszont

„ha végigvennénk a magyar ellenzéki politikusok hosszú listáján, akkor találnánk nagyon sok olyan sok nevet, akiknél el kellene merengenünk”

– mondta a társelnök, és összegezve hozzátette: egy „Hiteles Arcok zenekarban” lenne érdemes gondolkodni.

Gyurcsány nélkül, a legnagyobb empátiával

A Párbeszéd társelnöke arra reagálva, hogy a rossz választási eredmények után a baloldali pártok szinte minden vezetője a helyén maradt, Barabás Richárd újra elmondta, hogy vezetőként ő azt vállalta, hogy Karácsony Gergely kérésének megfelelően megerősítsék a szövetségpolitikájukat, amelynek segítségével „meg tudják védeni Budapestet szabadnak, zöldnek és szolidárisnak”. Ez a projekt pedig szerinte teljesült is, így nem érzi magával szemben jogosnak a kritikát a rossz választási eredmények miatt. Szerinte a Momentum részéről nem volt szerencsés döntés, hogy nem lépett be ebbe a végül hármas ellenzéki pártszövetségbe. Majd ezen a ponton Barabás azt mondta:

az ellenzéki pártok progresszív újraszerveződésében viszont Gyurcsány Ferencnek nem lehet szerepe.

Ezt szívesen közli majd Gyurcsánnyal is, úgy, hogy mindezt a legnagyobb empátiájával mondja, és a gyurcsányozásban sem hisz. Pusztán abból a pragmatikus nézőpontból indul ki, hogy a kormányzati propaganda évtizedes démonizálását nem lehet leküzdeni. De hogy a DK vezetője megfogadja-e a tanácsát, az már nem az ő dolga szerinte. Barabás az ezzel kapcsolatos felvetését a pártkongresszuson is megosztotta, állítása szerint viszont Karácsonnyal még nem egyeztetett erről.

Barabás Richárd itt áttért Karácsony Gergely fiatal rajongóinak jellemzésére, szerinte jól érzékelhető, a főpolgármester mennyire népszerű a fiatal generáció körében, akik apunak szólítják, szelfit kérnek tőle az utcán. Szerinte ez azt mutatja, hogy ebben a jelenlegi polikrízisben Karácsony egyfajta morális iránytűt jelent ennek a korosztálynak. Ezért az ő szerepe a progresszív újraszerveződésben is kimagasló lesz.

Barabás szerint viszont Karácsonynak nem volt olyan stratégia a fejében, mint amit Török Gábor feltételezett egy hétfőn megjelent interjúban: a politológus azt mondta, Karácsony már a választások másnapján tudta, hogy milyen stratégia mentén fog leválni a DK-ról és közeledni a Tisza felé. Barabás viszont azt is hozzátette, hogy egy ennyire színes Fővárosi Közgyűlésben mindenkivel nagyon jó kapcsolatot kell majd kiépíteni, és egy folyamatos konszenzuskereső üzemmódot működtetni, éppen úgy a jelenlegi baloldali ellenzéki képviselőkkel, mint a Tisza Párt képviselőivel. Csak utóbbiak nagy létszámára tekintettel velük kicsit fajsúlyosabban.

A kérdésre, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd hármas 2026-ban együtt lesz-e még, Barabás újra megismételte, hogy a Párbeszéd elvégezte azokat a feladatokat, amiket vállalt, például hogy Karácsony Gergely is beszállt az EP-kampányba. Viszont az, hogy Karácsony felkerült a Dobrev Klárával közös plakátra, szerinte inkább ártott a főpolgármesternek. Ehhez viszont a DK ragaszkodott. Barabás szerint mostantól azonban a DK már nem lesz abban a helyzetben, hogy az ellenzék domináns pozíciójából politizáljon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!