A Párbeszédnél elégedettek: marad a két eddigi elnök

2024. június 23. – 19:10

Másolás

Vágólapra másolva

Tisztújító kongresszust tartott ma a Párbeszéd-Zöldek, amelyen a tagság megerősítette Szabó Rebeka és Barabás Richárd jelenlegi társelnökök mandátumát, így maradnak pozíciójukban – írja közleményében a párt.

A társelnökök megbízatása két évre szól. Az elnökség további tagjai: Jakál Adrienn, Szabó Tímea, Béres András, Kovács Márton, Varga Attila.

A párt „a jövőben egy megújuló baloldali, progresszív erő kialakításán és megerősítésén kíván dolgozni, előremozdítva a potenciális partnerek közötti megértést és együttműködést, valamint erősen építve az önkormányzatokban végzett munkára” – írják, hozzátéve, hogy továbbra is elkötelezettek a zöld értékek mellett.

A Párbeszéd-Zöldek legnagyobb politikai teljesítménye évek óta, hogy 0-1 százalék közötti pártként önálló parlamenti frakciójuk van, és jó pár önkormányzatban vannak képviselőik, alpolgármestereik. Az idei választáson összeálltak a DK-val és az MSZP-vel, de nem jöttek ki jól a közös indulásból – írtuk az ellenzéki pártok választási eredményét értékelő cikkünkben.

A párt egyetlen sikere az lehet, hogy jelen állás szerint Karácsony Gergely marad a főpolgármester, bár éppen ő maga szeretne új választást elérni. A Fővárosi Közgyűlésben két képviselőjük is lesz, Barabás Richárd és Béres András. Az I. kerület polgármesteri székét azonban elvesztette V. Naszályi Márta, és Sopronban sem jött össze a bravúr a párbeszédes polgármesterjelöltnek, Jakál Adriennek. Az EP-ben most sem jut szerep a Párbeszédnek, Barabás Richárd csak a DK–MSZP–Párbeszéd közös listájának hetedik helyén volt, de a három párt összesen kapott 8,03 százalékot, amely mindössze két mandátumot ért.

„Nem szerepelt a legjobban a mi EP-listánk sem” – ismerte be Szabó Tímea a Telex riportjában, de úgy látta: megmarad a Párbeszéd. Szerinte teljes átrendeződés lesz az ellenzéki oldalon és a magyar politikában. Annyiban igaza volt, hogy a választás óta a Momentum, a Jobbik és az MSZP elnöke (utóbbi esetben mindkettő) lemondott, a DK pedig feloszlatta az árnyékkormányát.

Ahol a jelek szerint nem várható személyi változás: a Párbeszéd. Ami mégis történt, az egyetlen perccel az urnazárás után le is zajlott: az egyik legismertebb politikusuk, Tordai Bence a közös listás indulás miatt kilépett a pártból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!