Tompos Márton is indul a Momentum elnöki posztjáért, szerinte irányváltásra van szükség

2024. június 24. – 11:06

Tompos Márton is indul a Momentum elnöki posztjáért, szerinte irányváltásra van szükség
Tompos Márton, a Momentum képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 7-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Fekete-Győr András mellett Tompos Márton, a Momentum jelenlegi alelnöke, országgyűlési képviselője is elindul a párt július eleji tisztújításán. Donáth Anna a június 9-i választás másnapján mondott le, és a teljes elnökség követte a példáját. A tisztújításra jelentkezők vasárnap estig nyújthatták be a pályázatukat. Tompos eddig csak a párt belső fórumain jelentette be az indulását, megkeresésünkre azonban megerősítette, hogy bejelentkezett a párt vezető tisztségére.

„Más irányba szeretném vinni a pártot, szolgáltatópárti vonalat képzelek el. Nagyon remélem, hogy a tagság is az irányváltásra fog szavazni”

– mondta Tompos a Telexnek. A Momentum szövetségpolitikáján is változtatna, ennek részleteit azonban csak a tisztújítás után árulja el.

A Momentum új elnökségében Tompos mindenképp számítana Ruzsics Milánra, a párt Zala megyei elnökére, valamint Szabó Bence debreceni és Vajda Viktória gödi önkormányzati képviselőre. „Új arcok kellenek, akik helyben már bizonyítottak, csak nem frontpolitikusok.”

Ahelyett, hogy csak beszélnek a problémákról, Tompos helyi megoldásokon keresztül mutatná meg, hogyan lehetne jobban működtetni az országot. „Sok párt csak beszél a problémákról, de miért nem oldjuk meg például a szűrőbuszok országos hiányát?” Tompos elképzelése szerint helyi pilot projektekkel lehetne megoldani a vidéki problémákat: például a kulturális lehetőségek teljes hiányát vagy az egészségügy összeomlását. A Momentum politikusa a török ellenzék példáját követné: ott jelentős eredményeket tudtak elérni a közszolgáltatások javításában.

Tompos Márton a Momentum egyik alapító tagja volt. Eleinte a párt KorrupcióVadász munkacsoportját vezette, majd a 2022-es választáson listáról jutott be az Országgyűlésbe. 2024 januárjában a Momentum elnökségébe választották, majd Donáth Anna kinevezte a párt alelnökének, és frakcióvezető-helyettes lett.

A június 9-i EP- és önkormányzati választás másnapján jelentette be Donáth Anna, hogy lemond a Momentum elnöki posztjáról. A párt teljes elnöksége követte a példáját. „Az európai parlamenti eredményünk kudarc – még akkor is, ha úgy érzem, hogy a választók elsősorban az erőre mondtak igent, nem pedig a mi európai parlamenti munkánkra mondtak nemet” – írta bejegyzésében a Momentum elnöke, aki szerint csak úgy érdemes politizálni, ha az ember azt teszi, amiben hisz, és úgy fekszik le minden este, hogy tiszta a lelkiismerete.

„A lelkiismeretem pedig úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról.”

Donáth lemondása után először Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke jelentkezett be a párt vezetésére. Úgy fogalmazott: a június 9-i választás drámai mélypontja a Momentum történetének. „Készen állok rá, hogy megfordítsam a lefelé tartó tendenciát. Tudom, hogy van igény egy modern, progresszív, cselekvő erőre a magyar politikában” – írta Fekete-Győr, és azt ígérte: világos, közérthető ajánlattal és következetes politizálással vissza fogják szerezni a választók széles tömegeinek bizalmát.

A Momentumi a június 9-i EP-választáson mindössze 3,7 százalékos eredményt ért el, és ezzel egyetlen mandátumot sem nyert. Öt éve a választók 9,93 százaléka szavazott a Momentumra, és két képviselőt, Donáth Annát és Cseh Katalint delegálhattak az Európai Parlamentbe.

Budapesten nem kerültek be a Fővárosi Közgyűlésbe sem, a listás szavazáson 4,98 százalékon végeztek. Három fővárosi kerületben adja a Momentum a polgármestert (Soproni Tamás Terézvárosban, Pikó András Józsefvárosban és Rózsa András Zuglóban), és egyetlen megyei jogú városban sem jött össze a győzelem a Momentumnak.

A párt tisztújító kongresszusa július elején lesz: új elnököt és elnökséget választanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!