Varga Judit: Irányított beszélgetést művelt a férjem. Rogán Antal: Soha senkit nem kértem iratok manipulálására

Legfontosabb

2024. június 20. – 21:53

Varga Judit: Irányított beszélgetést művelt a férjem. Rogán Antal: Soha senkit nem kértem iratok manipulálására
Varga Judit igazságügyi miniszter beszél éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Nagy Imre-termében 2021. október 26-án. Jobbról Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a nyomozást a Magyar Péter-Varga Judit-féle hangfelvétel ügyében, az erről szóló határozatot pedig már közzé is tették.

A nyomozásban három minisztert is meghallgattak: a hangfelvétel egyik főszereplőjét, az egykori igazságügyi minisztert, Varga Juditot, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert és a miniszterelnök kabinetfőnökét, a back office-t vivő Rogán Antalt. A tanúvallomásokat pedig most nyilvánosságra is hozták.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtöki sajtótájékoztatójáról itt írtunk.

Varga szerint a volt férje pletykák alapján irányította

2024 márciusában Magyar Péter nyilvánosságra hozott egy felvételt, amin a volt feleségével, az egykori igazságügyi miniszterrel így beszélget otthon a Schadl-Völner-ügyről.

Magyar: Judit, pillanatra visszatérve arra, amit az előbb mondtál…
Varga: Mit mondtam?
Magyar: A Schadlról… hogy aaa… azt mondtad… hogy elkezdtél valamit mondani… hogy a Rogán mondott valamit… ami olyan furcsa volt, de hogy mondod, hogy tanácsolt valamit, hogy mit nem kell csinálni, hogy valamit kell, csak akkor pont elmentem.
Varga: Nem, csak annyi, hogy a Dani menjen át az ügyészségre, és kérdezze meg, hogy milyen…
Magyar: Ja, hogy mi van még…
Varga: …mert náluk is van egy példány ezekből.
Magyar: És ti nem láttátok, vagy a sajtó meg már látta.
Varga: Hát, sőt már valószínűleg odaadták, és elvileg azt ők anno átnézték.
Magyar: Mármint a Rogánék.
Varga: Igen, semmi rossz nincsen, de…
Magyar: De erre mondta a Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat.
Varga: Persze, magukat kihúzatták… a Detti…
Magyar: Az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent?
Varga: Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.
(…)
Varga: Ez egyértelműen azt mutatja, hogy ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek.
Magyar: Tehát valaki lehallgatott valamit, és utána már nem tudták kiszedni az iratokból.
Varga: Igen, igen. Meg elindult, és akkor aztán utána egyre durvábban gyűltek az izék, a bizonyítékok. Akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba. Nem hagyta abba.
Magyar: Várjál, de azt mondtad is, hogy szóltak neki.
Varga: Hát és akkor már tavasszal szóltak neki, hát …

A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után az ügyészség tanúként hallgatta meg Varga Juditot. Varga a hangfelvételről azt állította: azt Magyar már akkor rögzítette, amikor már kifejezetten rossz viszonyban voltak. Nem tudta megmondani, pontosan mikor volt ez, Magyar állítása szerint 2023 januárjában. Varga szerint a beszélgetést szerinte volt férje irányította, pletykák, hallomások alapján, ő meg csak ráhagyta ezeket.

A volt igazságügyi miniszter úgy vallott, ő sosem kért semmilyen iratot a Schadl–Völner-ügyben, az ő utasítására nem járt embere az ügyészségen. Nem tud arról, hogy valaki belenyúlt volna a nyomozati iratokba, de egyébként is, „fizikai képtelenségnek tartja, hogy bárki manipulálta volna ezeket az iratokat.

A hangfelvételen emlegetett Dani is úgy vallott: Varga nem utasította olyanra, hogy menjen be az ügyészség épületébe, ő nem is járt bent ott. A „Dettiként” emlegetett személy is tagadta a vallomásában, hogy látta volna az iratokat. Azt állította, csak a sajtóban megjelent részeket ismerte, „semmilyen olyan felkérést, javaslatot nem kapott, hogy törekedjen megismerni és befolyásolni az eljárás iratait”.

Varga arról is beszélt, mit jelent az, amikor azt mondta, hogy „persze, magukat kihúzatták”. Ezt: „Fogalmam sincs. A férjem ezeket nekem mindig felolvasta, én pedig kérdezz-felelek formában ráhagytam ezeket. (…) Irányított beszélgetést művelt a férjem. Pletykákat, hallomásokat próbált felolvasni, előolvasni nekem.” Állítása szerint ő csak elismételte azt, amit Magyar mondott neki.

Az ügyészség szerint egyébként egyértelmű, hogy a beszélgetés nem akkor kezdődött, amikor elindult a hangfelvétel, és nem is végződött a leállításával. „Így aztán az utólag nem állapítható meg, hogy mi volt a szövegkörnyezet eleje, és valóban pletykákat vázolt-e fel Varga Judit.”

És vajon mit jelent az, hogy „az ügyészségen belül Polt Péter nem ura a helyzetnek”? Varga válasza: „A férjem rendszerint gyalázta a legfőbb ügyészt, de én mindig ráhagytam, amit vele kapcsolatban mondott. Nem tudom, hogy abban a lelkiállapotban miért mondtam.

Ezen a ponton Fürcht Pál főügyész a csütörtöki sajtótájékoztatón hozzátette, hogy az egy politikai vélemény, ha valaki felszólítja Polt Pétert arra, hogy mondjon le. De Poltot nemrég megválasztották az uniós ügyészek szervezetének alelnökének. „Az, hogy Polt Péterben az unió legfőbb ügyészei bíznak, ez szakmai vélemény” – mondta.

Az ügy egyik legérdekesebb része, hogy most akkor szóltak Völner Pálnak előre, vagy sem. A hangfelvételen Varga Judit erről azt mondta: már 2021 tavaszán figyelmeztették Völnert. A Telex értesülései szerint egyébként valóban leadhatták a drótot Völnernek, de csak 2021 novemberének első napjaiban, közvetlenül Schadl őrizetbe vétele előtt.

A Központi Nyomozó Főügyészség arra jutott, hogy 2021 tavaszán biztosan nem szólt senki Völnernek, de hogy november elején szóltak-e, azt nem tudják.

Varga Judit a tanúkihallgatásán erről azt mondta, neki nincs tudomása arról, hogy bárki szólt volna Völner Pálnak, ezek Magyar Péter pletykái voltak, aki erőltette, hogy ilyesmiről beszélgessenek.

Az ügyészség Varga Judittal kapcsolatban erre a meglátásra jutott: „Megjegyzendő az is, hogy dr. Varga Judit tanúként köteles volt az igazat vallani, míg otthon férjének igazmondási kötelezettséggel nem tartozott, különösen, hogy férje minisztériumi dolgokról faggatta, amiről hivatalos személyként amúgy sem beszélhetett otthon. Az, hogy dr. Varga Judit miért mondott el pletykákat a férjének, miért ilyen módon adta elő azokat, hogy megfelel-e a valóságnak az, hogy volt férje presszionálta őt, hogy ilyeneket mondjon, ennek kiderítése nem a nyomozás feladata.

Azt is megjegyzik a határozatban, hogy a hangfelvételen hallható beszélgetésben még tárgyi tévedések is vannak: például, hogy Varga állításával ellentétben az ügyészség nem hallgatott le folyamatosan senkit a börtönben a vádemelésig. Ez pedig az ügyészség szerint azt támasztja alá, hogy Varga és Magyar sem olyan emberektől kapta az információit, akik ténylegesen ismerték az ügyészségi iratokat.

Gulyás: Nincs ebben semmi rendkívüli

Volt felesége után Magyar Péter egykori jó barátját, Gulyás Gergelyt is meghallgatták, aki ugyanazt vallotta: azt mondta, nincs tudomása arról, hogy Rogán Antal vagy más személy bent járt volna az ügyészségen, és manipulálta volna az iratokat, és ő is csak a sajtóból tudja, amit tud.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt állította, hogy ő sem tud semmilyen figyelmeztetésről, arról, hogy szóltak volna Völner Pálnak a nyomozásról. Egyébként pedig szerinte semmi rendkívüli nincs abban, hogy Rogán Antal akár az esti órákban is berendelt miniszterhelyettest a Karmelitába – ahogy azt 2021. november 2-án is tette. Azt nem tudni, hogy itt mi hangzott el, de ezután változás állt be Völner és Schadl viszonyában – ez feltűnt a lehallgatást végző rendőröknek a Nemzeti Védelmi Szolgálattól, és erről tanúskodtak ügyészek is. A volt miniszterhelyettes a telefonban igyekezett lerázni Schadlt, aki nem is értette, miért váltott hirtelen hangnemet a politikus.

Rogán: Nem adtam, nem is adhattam erre utasítást

Friss információ volt csütörtökön, hogy az ügyészség Rogán Antal propagandaminisztert is kihallgatta tanúként. Megkérdezték, hogy figyelmeztette-e Völner Pált az ellene zajló nyomozásról. Ő is úgy vallott: nem volt tudomása arról, hogy Völner Pállal szemben bármilyen eljárás vagy megfigyelés lenne, így aztán nem is tájékoztathatta vagy figyelmeztethette. De még csak a konkrét, 2021. november eleji találkozóra sem emlékezett.

Varga a hangfelvételen azt állította, Rogánék ki akarták húzatni magukat a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagaiból. Erről Rogán az ügyészségen így vallott:

Nekem nincs tudomásom olyanról, hogy az úgynevezett Schadl-Völner büntetőeljárás ügyiratait manipulálták volna. Ezt egyébként kizártnak is tartom. Bár nem vagyok jogász, de azzal tisztában vagyok, hogy egy eljárásban az eljárási iratok több helyen, például a bíróságon is megjelennek, így gyakorlatilag ez nem lehetséges, hogy minden iratból eltüntessenek dolgokat, ha ilyenre lenne szándék. Én soha senkit nem kértem arra, hogy ezen büntetőeljárás iratait manipulálják, nem adtam és nem is adhattam ezzel kapcsolatban semmiféle utasítást senkinek.” Azt is mondta, hogy a nyomozás ügyiratait nem ismeri, azok nem kerültek hozzá, az ügyről ő is a sajtóból tájékozódott.

A Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagaiban felbukkannak a Tóni, Barbara, Ádám nevek, miközben a végrehajtói kar volt elnöke egy orvos ismerősével beszélgetett egy körvonalazódó nagyobb üzletről. „Ismerem ezt a sajtóban is megjelent telefonbeszélgetés részletet, magam is a sajtóban olvastam. Ha jól emlékszem, valami olyasmiről van szó, hogy ez a személy, dr. Grécs László járt nálam az otthonomban és vele koncessziós ügyről beszéltem, többek között a feleségem jelenlétében. Ezen sajtóból szerzett ismeret alapján sem tudom, hogy ki az a dr. Grécs László és a beszélgetésen elhangzottakat cáfolom. Azt egyébként kizártnak is tartom, hogy megtörténhetett. Egyrészt én a lakásomon csak a legszűkebb baráti köröm tagjaival találkozom. A feleségem egy rendkívül zárkózott ember, és soha nem fogadná el, hogy olyan munka megbeszélésre kerüljön sor a lakásban, amelyen ő is részt vesz.

Hozzátartozik továbbá az is, hogy az egész folyamat fordított, mint amit ez a beszélgetés sugall. Először a kormány mindig eldönti, hogy milyen terület kapcsán kíván koncessziót, erről listát is készítünk. Tehát mindig a kormány dönti el, hogy miről lesz koncesszió, és nem egyedi felvetés alapján. A koncesszió tárgykörökről pedig jogszabály rendelkezik. A sajtóból olvastam én is, hogy ezzel a beszélgetéssel összefüggésben azt találgatták, hogy valamilyen »dög-koncesszióról« lehetett akkoriban szó. Ezzel kapcsolatban még annyit tudok elmondani, hogy a tudomásom szerint ilyenről akkoriban szó sem volt, ezt a »dög-koncessziót« először Lázár János miniszter úr vetette fel 2023-ban, de végül a kormány ilyen koncesszió kiírásáról nem döntött, előtte pedig ez a téma soha nem került szóba.

Azt kizárni nem tudom, hogy dr. Grécs László nevű személy esetleg beszélt a kabinetfőnökömmel, Nagy Ádámmal, hiszen neki részben az is a feladata, hogy akik engem nem érnek el, azokkal ő beszél. Konkrét megbeszélésről egyébként nem tudok, nekem soha nem beszélt Nagy Ádám erről a személyről.

Fürcht Pál főügyész csütörtökön azt mondta: bár nem ez volt a nyomozás fő iránya, és ugyan rövid idejük volt rá, de utánanéztek ennek a koncessziós ügynek is, bűncselekményre utaló nyomot azonban nem találtak.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség végül arra jutott, hogy egyetlen kormánytagnak vagy más hivatalos személynek sem volt tudomása korrupciós cselekményről, így aztán nem is mulaszthattak el feljelentést tenni. „Amikor Magyar Péter, Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely is azt mondják, nincs tudomásuk arról, hogy beküldött valaki valamit kihúzni, akkor a nyomozásnak itt vége is lehetne. De a Fővárosi Nyomozó Ügyészségnek ilyen súlyos állításokat mégis meg kell vizsgálnia”, mondta erről Fürcht csütörtökön. Az állítást szerinte részletesen megvizsgálták, és nem találtak arra bizonyítékot, hogy az iratokat manipulálták volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!