Firkált, satírozott, pipált és rajzolt, de érvényes lett a szavazata. Miért?

Másolás

Vágólapra másolva

„Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti körbe tollal írt, két egymást metsző vonallal lehet, például x vagy +” – áll feketén-fehéren a szavazólapok alján. Ezt érdemes jól megjegyezni, mert a szavazatszámlálói gyakorlat alapján nagyon is szó szerint veszik: amennyiben két vonal keresztezi egymást a körön belül, azt szavazatnak veszik. Könnyen félrecsúszhat a választói akarat, és válhat egy érvénytelennek szánt szavazat érvényessé, vagy épp fordítva. Az NVB egyik tagjától kapott szavazólapokat gyűjtöttünk össze, ahol első ránézésre nem teljesül a szavazólapon szereplő utasítás, de valójában mégis.

A Szabó Tímea által közzétett „kislányrajzos” szavazólap részleteiben is megmutatta, hogy mi számít érvényes szavazatnak, és mi érvénytelennek. Ebben a konkrét esetben például csak azért lett érvénytelen a szavazólap, mert a Vitézy mellé rajzolt arc karikán belüli részében van két egymást keresztező vonal, és a Karácsony mellé rajzolt virágban is. Így két karikában is van érvényesnek tekinthető szavazat, így ezt nem számolhatták el senkinek.

A szavazatok számlálásakor fontos szabály, hogy

  • ha egy szavazólapon egyetlen, nem visszalépett jelölt neve mellett van érvényes szavazat, akkor az a szavazólap érvényes,
  • ha egy szavazólapon kettő vagy több nem visszalépett jelölt neve mellett van érvényes szavazat, akkor a szavazólap érvénytelen, hiszen a főpolgármester-választáson nem lehet egyszerre két jelöltre szavazni, a választói szándék ugyanis így nem deríthető ki.

Az érvényes szavazatnak pedig az egyik legfontosabb feltétele, hogy két egymást metsző vonalnak kell lennie a jelölt neve melletti körben. Azaz ha csak egy jelölt neve mellett van érvényes szavazat, tehát két egymást metsző vonal, és emellett a választó a lapra bárhol máshol bármit rajzol, ír, az nem befolyásolja a szavazat érvényességét. Pont emiatt nem mindegy, hogy a választó mit és hogyan firkál a fülke magányában a papírra, mert több mellékelt példa is mutatja: könnyen előfordulhat, hogy érvényes szavazatot alkot, vagy csak egyetlen kis csíkon múlik voksa érvényessége.

A cikkben bemutatott szavazólapok és a szabályok ismeretében talán nem is véletlen, hogy pénteken a Nemzeti Választási Bizottság tagjai órákig egyeztettek, mielőtt kihirdették volna a fővárosi újraszámlálás végeredményét.

Gombóc

Már az újraszámlálás napján is felmerült, hogy „gombóccal szavazni ér? Úgy néz ki, hogy amennyiben van benne egymást keresztező vonal – márpedig a mellékelt példában akad –, akkor igen. A szavazólap alján szereplő instrukció teljesítése nem tökéletes, de a vonalak megvannak. A választó szándéka ebben az esetben vélhetően egy érvényes Vitézy-szavazat akart lenni, azt viszont nem tudta, hogy milyen zűrzavart okozhat azzal, hogy ezt nem egy szimpla +-szal vagy x-szel döntötte el.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Megcsúszott X

Ez tipikusan az a szavazólap, amit nagyítóval, centikről kell elemezni ahhoz, hogy kiderüljön, teljesül-e a körön belüli egymást metsző vonal feltétele. A választó vélhetően itt is Vitézyre akart szavazni, csak valamiért sietősre sikerült a dolog, így pont a kör határára került a két vonal metszéspontja, ami már pont érvényessé teszi a szavazatot. Ha csak egy picit is pontatlanabb az x-elés, akkor ez már egy érvénytelen voks.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Pipa extrákkal

Bármennyire is elégedett a választó az egyik jelölttel, azt a szavazólapon egy szimpla pipával nem lehet kifejezni. Ennek oka, hogy a pipára nem jellemző az egymást metsző két vonal, érvénytelen szavazatot aligha lehet vele jelezni. Más a helyzet viszont, ha véletlen – vagy esetleg direkt – sikerül egy olyan pipát kreálni, amiben lesz két egymást keresztező vonal. Ez történt egy végül érvényesnek számított Karácsony szavazatnál is: itt a választó vagy nagyon tájékozott volt és tisztában volt azzal, hogy egy szemmel látható x-re szüksége van az érvényes vokshoz, vagy egész egyszerűen megcsúszott a tolla. A szándék itt is egyértelműnek tűnik, de itt is egy apróságon múlik az érvényesség.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másfél X

Vitéé…Karácsony Gergely – nagyjából ez olvasható ki ebből a szavazólapból. Itt a fővárosi szavazó már félúton lehetett egy Vitézy Dávidra leadott érvényes szavazattól, azonban meggondolta magát, és Karácsony mellé tett egy rendes X-et is. Persze lehetett ez fordítva is, vagy épp bizonytalanságát kívánta kifejezni a választó, ezért Karácsony Gergely egy egészet, Vitézy egy fél X-et kapott. A lényeg: a szavazólapon van egy érvényes, egymást keresztező vonalakból létrejött szavazat a jelenlegi főpolgármester mellett, és egy megkezdett, de érvényesnek nem számítható Vitézy Dávid mellett.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Karikán áthaladó firka

Nehéz kikövetkeztetni, hogy pontosan mit akarhatott a választópolgár az alábbi szavazólapon, de talán a mellékelt rajz és sok firka kifejezi a véleményét. Majdnem minden adott is lenne egy érvénytelen vokshoz, azonban Karácsony Gergely karikáján sikerült úgy áthaladnia tollával, hogy egymást keresztező vonalat hozzon létre, amivel egy érvényes szavazatot adott le. Ha legközelebb mégis érvénytelen szavazatot szeretne firkálni, akkor az a biztos, ha olyan határozottsággal kerüli meg a karikákat, mint Vitézy mellett tette.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

De akadt olyan szavazólap is, ahol hiába a választói akarat, vasárnap este még „a szabály, az szabály” elvet érvényesítették a szavazatszámlálók. A választó először vélhetően Karácsony Gergely mellett ikszelt, de rájött, hogy hibázott, ezért ikszelt egyet Vitézyre is. Ezután a Karácsonyra leadott szavazatot igyekezett kisatírozni. A lapon megjegyezte: „Elnézést kérek, Vitézy Dávidot szeretném beixelni”, majd alá is írta. Ezt a szavazatszámlálók – követve a szabályokat – először érvénytelennek minősítették, mivel Karácsony kisatírozása úgy sikerült, hogy ott is maradt egy látható X, így mivel több induló jelölt mellett is volt érvényes voks, a lapot érvénytelenítették. Az újraszámláláskor viszont figyelembe vették az egyértelmű választói kérést, végül érvényesnek számolták ezt a szavazatot is. Jobb megoldás lett volna új szavazólapot kérni, ugyanis a választó ezt egy alkalommal megteheti.

A „kislányrajzos” szavazólap és a többi példa is jól mutatja: nagyon nem mindegy, hogy a választó mit csinál, épp ezért kell nagyon pontosan értelmeznie a lapon szereplő instrukciót: „érvényesen szavazni a jelölt neve melletti körbe tollal írt, két egymást metsző vonallal lehet, például x vagy +”, a többi pedig nem számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!