Érvényes szavazat egy kislányrajz Vitézy neve mellett? Kinek van igaza: Szabó Tímeának vagy az NVI-nek?

2024. június 17. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva


A hétvégén Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa egy Facebook-posztot tett közzé egy szavazólap részletéről, amin a Vitézy Dávid neve mellett szereplő karikára valaki egy kislányt rajzolt, és az utolsó pillanatban Vitézy javára visszalépő Szentkirályi Alexandrára utalva odaírta fölé, hogy „Vitézy Alexandra :)”. Szabó posztja szerint ezt a szavazatot érvényesnek fogadták el. A karikában láthatólag nincs egymást metsző két vonal, így nehéz volt elsőre azt gondolni, hogy ez érvényes szavazat lenne. A Telex ezért megkérdezte a Nemzeti Választási Irodát (NVI), amelytől az a válasz érkezett, hogy ez a szavazólap érvénytelen.

Érdemes figyelni a kiemelésekre: Szabó Tímea érvényes szavazatról, az NVI érvénytelen szavazólapról beszél. Kinek van igaza? Gyorsan megmondjuk a választ: mindkettőjüknek.

Tegyük azonban hozzá, hogy az azért nem segítette a dolgok gyors megértését, hogy a Szabó Tímea által közzétett képen nem látható a teljes szavazólap, és ő sem részletezte a dolog tágabb kontextusát, miért is volna érvényes ez a szavazat, vagy miért jelentene ez szabálytalan előnyt Vitézynek vagy hátrányt Karácsony Gergelynek. Szabó csak azt írta: „Így csalta végig a fideszes többségű NVB az eleve jogszerűtlenül elrendelt újraszámlálást.”

A dolgok megértéséhez érdemes megnézni a teljes szavazólapot, amit az NVB egyik tagja küldött el a Telexnek. Ezen a Vitézy nevénél szereplő rajz mellett Karácsony Gergelynél egy virágot formáló rajz látható:

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Ezen a szavazólapon tehát két érvényes jelölt nevénél van valami. És most figyeljenek jól!

  • Ha egy szavazólapon egyetlen nem visszalépett jelölt neve mellett van érvényes szavazat, akkor az a szavazólap érvényes.
  • Ha egy szavazólapon kettő vagy több nem visszalépett jelölt neve mellett van érvényes szavazat, akkor a szavazólap érvénytelen, hiszen a főpolgármester-választáson nem lehet egyszerre két jelöltre szavazni, a választói szándék ugyanis így nem deríthető ki.

A következő fontos kérdés, hogy mit is tekint érvényes szavazatnak a szavazatokat számláló Nemzeti Választási Iroda, majd pedig a fellebbezéseket elbíráló Nemzeti Választási Bizottság. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: az érvényes szavazat két egymást metsző vonal a jelölt neve melletti körben.

Miért is van ezen a szavazólapon két érvényes szavazat? A Karácsony Gergelynél szereplő virágnál a jelölt neve melletti karikában több egymást metsző vonalat is látunk. Az NVB egyik tagja részletesen levezette a Telexnek, hogy a jogszabályokat betű szerint betartva miért is tekintették szintén érvényes szavazatnak végül a Vitézy neve melletti kislányrajzot a június 9-i szavazatszámlálásnál, majd pedig a pénteki újraszámlálásnál is.

A szavazatszámlálók a jogszabályokhoz akkurátusan ragaszkodva kétséges esetekben nagyítóval vizsgálják meg, hogy egy jelölt neve mellett van-e két egymást metsző vonal. Ebben az esetben úgy ítélték meg, hogy a kislány száját formázó kör nem egyetlen vonal, az megbomlik, és így két vonal itt is keresztezi egymást a jelölt neve melletti körben. Végül az érvénytelen szavazatok újraszámlálásánál az NVB is így döntött. Kinagyítottuk a képet, amelyen látszik, hogy igen: két vonal valahol metszi egymást. „Tizenhatan álltuk körül ezt a szavazólapot, és végül az a többségi döntés született, hogy érvényes mindkét szavazat, emiatt tehát érvénytelen marad a szavazólap” – mondta forrásunk.

Fotó: Olvasói fotó / Telex Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Szabó Tímea felháborodása a posztja szerint arra vonatkozott, hogy ezt a Vitézyre leadott szavazatot érvényesnek fogadták el, „miközben pontosan tudjuk, hogy ez a szavazó nem Vitézyre akart szavazni” – írta. A már említett kontextus nélküli poszt így önmagában akár úgy is értelmezhető lenne, hogy ezt a szavazatot Vitézyhez számolták. A párbeszédes politikus kérdésünkre telefonon azt mondta: ezzel a poszttal csak azt akarta érzékeltetni, hogy ez az eredetileg Karácsonynak szánt szavazat a szavazólap érvénytelensége miatt elveszett, tehát legalább egyel csökkent a mostani főpolgármesterre leadott szavazatok száma. A dolognak persze gyakorlati jelentősége nincs, hiszen Karácsony mind az eredeti szavazatszámlálás szerint, mind az érvénytelen szavazatok újraszámolása után nyert.

Az NVB Telexnek nyilatkozó tagja azt mondta, az újraszámlálás első lépésében előszűrést végeztek, és 577 darab olyan érvénytelen szavazólapot különítettek el, amelyeknél egyenként vizsgálták felül az érvényességet. Forrásunk szerint rendkívül abszurd eseteket kell ilyenkor több embernek is megvizsgálnia, és döntenie arról: az a bizonyos rajz vagy krikszkraksz a szavazólapon kimeríti-e a törvény betűjét, és elfogadható-e érvényes szavazatnak, látható-e ott két egymást metsző vonal.

Eleve a két egymást metsző vonal fogalma is kérdéses. Ehhez két külön vonal kell, ami metszi egymást? Vagy elfogadható egyetlen vonalhúzás, például egy görög alfabetű, amelyben metszik egymást a vonalak? Forrásunk szerint utóbbit is érvényes szavazatnak fogadják el az eddigi gyakorlat szerint, de aki például csak egy szabályos T betűt rajzol a karikába, az nem jó. A mostani választás egyik ilyen abszurd példája volt az a szavazólap, amit valaki összevissza firkált, és még egy egyértelmű rajzot is mellékelt hozzá, csakhogy kettő, sőt három vonal épp az egyik jelölt karikájában metszette egymást. Ez tehát érvényes szavazat volt.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az NVI korábbi válasza szerint ha csak egy jelölt neve mellett van érvényes szavazat, és emellett a választó a lapra bárhol máshol bármit rajzol, ír, az nem befolyásolja a szavazat érvényességét: érvényes az egy szavazat, tehát érvényes a szavazólap. Korábban részletesen írtunk arról, hogy miután Szentkirályi Alexandra nevét közvetlenül a választás előtt kihúzták a szavazólapról, rá már nem lehetett érvényes szavazatot leadni. Ha tehát valaki ennek ellenére csak Szentkirályit ikszelte be, az eleve érvénytelen szavazatot adott le. Ha viszont ugyanezen a szavazólapon emellett még egy jelöltre is adott szavazatot, az már érvényes szavazat volt, tehát egy darab érvényes szavazattal a szavazólap is érvényesnek számított.

Kérjük a kislányos rajzos szavazólap kitöltőjét, ha olvassa a cikket, írjon nekünk, és mesélje el, mi volt a valódi szándéka a szavazat(ok) leadásakor!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!