Az extrém sportok négynapos olimpiai selejtezője miatt egy hónapra kizárták a lakosságot az Orczy-parkból

2024. június 17. – 07:25

Másolás

Vágólapra másolva

Június 20. és 23. között Budapesten rendezik a bréktáncosok, a freestyle BMX-esek, a gördeszkások és a falmászók közös európai olimpiai selejtezőjét. Idén ez számít a legnagyobb nemzetközi sporteseménynek Magyarországon. A négynapos verseny egyik hozadéka, hogy a lakosságot egy hónapra teljesen kitiltották a helyszínnek választott VIII. kerületi Orczy-parkból, aminek egyes részei július 14-ig is zárva lesznek – írta a 444.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) májusban jelentette be, hogy a Ludovika Campuson rendezik az év egyik legnagyobb hazai sporteseményét, az „olimpiai kvalifikációs sorozatot”, aminek versenyszámait ingyenesen lehet majd megtekinteni a helyszínen. Itt dől el az, hogy mely sportolók juthatnak ki a párizsi olimpiára a négy sportágban. A selejtezőnek az a koncepciója, hogy mivel ezek az extrém sportok jórészt nagyvárosi parkokban, utcákon születtek, a versenyeket is ilyen környezetben rendezzék meg, közel a lakossághoz, egyfajta fesztiválhangulatot teremtve.

Az NKE hozzátette, hogy az esemény építési, lebonyolítási és bontási munkálatai május 15. és július 8. között fognak tartani, és biztonsági okok miatt az Orczy-park egész júniusban le lesz zárva a külső látogatók előtt. Sőt, a kert Sportpark nevű része csak július 14. után lesz ismét látogatható.

Vagyis a négy napig tartó lakosságbevonást és közönségcsalogatást a lakosság 1-2 hónapos kizárása árán valósítják meg.

Ennek következtében például a VIII. kerületi önkormányzat, amely évek óta az Orczy-parkba szervezett iskolai nyári napközis tábort, most kénytelen volt egy új, kedvezőtlenebb fekvésű helyszínt találni a tábornak. „A nyári tábort két általános iskolában, a Losonci tériben és a Vajda Péter utcaiban tartják meg. A szervezés módja nem tetszik a józsefvárosi lakosoknak, hiszen nagyon sokan használják sportolásra, kikapcsolódásra az Orczy-parkot” – írta a józsefvárosi önkormányzat sajtósa.

Az NKE a 444 megkeresésére azt közölte, hogy a Ludovika Campus kizárólag a helyszínt biztosítja a versenyhez, a szervezésben viszont nem vesznek részt. Azt is írták még: „A versenyhelyszínek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások építési és bontási munkálatai átmeneti időszakra korlátozzák a park használati lehetőségeit, a rendezvényt követően azonban az Orczy-parkot újra a megszokott módon használhatják majd a kerületi polgárok.”

A versenyt a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt működő Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség, az NRÜ szervezi. A Rogán Antal által vezetett minisztérium 2023 januárjában szerezte meg a kiemelt sportesemények és állami rendezvények felügyeletét, szervezését és lebonyolítását. Erre a feladatra hozták létre az NRÜ-t, ami átvette a hasonló feladatokat végző, korábban a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Nemzeti Sportügynökség Zrt. személyi állományát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!