Karsai Dániel Isten és a szabad akarat összefüggéseivel reagált a megafonos influenszer szavaira

2024. június 16. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Az elmúlt napokban több helyről elhangzott, hogy az életről csak Isten dönthet. Ebben a kontextusban kissé meglepő módon az orális szex is felmerült. Most erről szeretném kifejteni az álláspontomat. (Nem az orális szexről, arról elég annyit tudni, hogy ha jó, akkor nagyon jó, ha nem jó, akkor is jó. Adni és kapni is.)”

– kezdte legújabb bejegyzését Karsai Dániel. A életvégi döntések szabadságáért küzdő alkotmányjogász vélhetően a kormánypárti influenszer, Szakács István korábbi TikTok-előzésére utal, amelyben Szakács szó szerint azt mondta: „A Karsai Dániel kapja be… Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni”, majd pedig két doboz nyugtató beszedését javasolta megoldásként a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő jogásznak. Ezzel minden bizonnyal arra akart utalni, hogy Karsai ölje meg magát (bár nemrég egy cikkben épp arról írtunk, hogy a közhidelemmel ellentétben a nagy mennyiségű nyugtató bevétele csak ritka esetekben okoz halált). A győri megafonos azóta bocsánatot kért Karsai Dánieltől, és bejelentette, hogy egy időre, vagy talán végleg távozik a közéletből.

Karsai Dániel vasárnapi posztjában részletesebben is reagált Szakács István felvetéséire, és újra kifejtette érveit azzal kapcsolatban, szerinte miért egyeztethető össze az ember szabad akarata az istenhittel.

„Én vallásos vagyok. Hiszek abban, hogy egy felsőbb entitás teremtett minket. Ugyanakkor a teremtés nem lenne teljes a szabad akarat nélkül. Ha nem tudunk elkövetni jót és rosszat egyaránt, nem lenne értelme a létezésnek. Tegyük fel, hogy az életvégi döntés meghozatala rossz. Evilági, azaz jogi eszközökkel megtiltani akkor sem lehet. Az Isten által adott szabad akaratot nem lehet korlátozni” – írta.

Az alkotmányjogász szerint ez az érvelés sokakat meghökkenthet, mondván, ezen az alapon engedélyezhetnénk akkor a gyilkosságot, a gyerekek abuzálását vagy a korrupciót is, de mint írja, természetesen nem erről beszél, a „mások sérelmére elkövetett rosszat nem szabad hagyni”, és sok esetben jogi eszközökkel is fel kell lépni ellene.

„De ha más nem sérül, mint az életvégi döntések meghozatala esetében, úgy a szabad akarat nem akadályozható. Ez Isten és ember ellen való vétek lenne. És súlyos emberi jogi sérelem”

– hangsúlyozta Karsai, és hozzátette: az elmúlás is az élet része.

Végül arról írt, hogy az Alaptörvényben is szerepel egy szép mondat arról, hogy a létezés alapja az emberi méltóság, aminek pedig integráns része az önrendelkezési jog, ami kiterjed az elmúlás idejének és módjának megválasztására is. A híresen szenvedélyes futballrajongó Karsai zárásképp a magyar válogatottnak is üzent:

„Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! Németország, reszkess”, írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!