Nagyon szoros választókerületekben sem lesz újraszámlálás, a fideszes és az ellenzéki fellebbezéseket is elutasították Pécsen

2024. június 15. – 22:31

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon szoros küzdelem alakult ki a képviselőtestületi helyekért Pécsen, így érthető, hogy az ellenzéki összefogás és a Fidesz is két-két választókerületi eredménnyel kapcsolatban fellebbezést nyújtott be. Ezeket több másik beadvánnyal együtt szombaton tárgyalta a baranyai Területi Választási Bizottság, és minden fellebbezést elutasítottak. Többnyire formai hibák, rosszul vagy hiányosan beadott bizonyítási kísérletek miatt.

A Fidesz–KDNP–ÖPE színeiben induló Jancsula Dezső fellebbezését érdemben vizsgálni sem lehetett, mert lehagyta a személyi azonosítóját. Ebben, a 16-os választókerületben csupán 36 szavazattal nyert az ellenzéki pártok összefogásával indított jobbikos Fogarasi Gábor.

A Fidesz–KDNP–ÖPE színeiben induló Vörösné Deák Andrea 15-ös választókerületre vonatkozó fellebbezését azért utasították el, mert csupán a választás után keletkezett „bizonyítékok helyett inkább csak vélelmezéseket” csatolt. A jelölt szerint az is probléma volt, hogy nem kétszer hanem háromszor is átszámolták a szavazatokat. Ebben a választókerületben egyre biztosabbnak tűnik az új szavazás kiírása, várhatóan szeptemberre, mivel szavazategyenlőség alakult ki.

A pécsi 8-as választókerületben – ahol csupán öt szavazattal nyert a fideszes jelölt – szintén a szavazás után két nappal született, szavazóköri delegáltak bizonyítéknak nem minősülő nyilatkozataival próbálkozott az ellenzéki összefogás jelöltje, újraszámlálást szeretett volna elérni. Ugyanakkor a választási iroda vezetője – vagyis a fideszes vezetésű baranyai önkormányzat jegyzője – szerint ezek egy kaptafára készült, MSZP-s delegáltak konkrétumokat nélkülöző nyilatkozatai, így nem tudtak ezekkel foglalkozni. Az egy tiltakozás mellett elfogadott határozat így nincs éppen összhangban azzal a döntéssel, amit nemrég az NVB hozott. Az Átlátszó szerint ott is egy kaptafára készült nyilatkozatok alapján döntöttek a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolásáról, igaz, ezek nagy számban fideszes delegáltak nyilatkozatai voltak. A pécsi fellebbezés közben hivatkozott is a főpolgármester-választás körüli helyzetre.

A pécsi 9-as választókerületben a DK-s Auth István fellebbezését teljes mértékben elutasította a területi választási bizottság, noha lényegében ugyanennek és panaszként benyújtva a helyi választási bizottság pénteken részben helyt adott, és jogsértést állapítottak meg. A területi bizottságban viszont ennél a döntésnél is elsősorban arra hivatkoztak, hogy a jegyzőkönyvekben mindent rendben lévőnek találtak, a bizonyítékok később keletkeztek, illetve nem voltak alkalmasak a jogsértés megállapítására. Úgy tűnik, ezzel a beadvánnyal még lesz dolga a területi bizottságnak, hiszen a helyi bizottság döntését megfellebbezheti az „élő választási plakátként viselkedő” fideszes Barkóczi Csaba.

Egyik szombati döntés sem jogerős, és a kiélezett pécsi helyzet tükrében egy-két jelölt várhatóan továbbviszi az ügyet a Kúriára.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!