Megbírságolták az élő választási plakátként viselkedő fideszes jelöltet Pécsen

2024. június 14. – 15:35

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Ötvenezer forintos bírságot szabott ki a Helyi Választási Bizottság (HVB) Pécsen, mivel újabb jogsértést állapított meg, mert az önkormányzati választás napján az egyik fideszes jelölt többször is a szavazóhelyiségekben tartózkodott. A döntés még nem jogerős.

A csütörtök délutáni határidőig egy panasz érkezett a pécsi HVB-hez, erről péntek délutáni ülésükön döntöttek. A beadványban három jogsértést vélelmezett az MSZP:

  • a fideszes jelölt az egyértelmű törvényi szabályozás ellenére többször, jól dokumentált módon a 9-es választókerületbe tartozó szavazóhelyiségekben járt;
  • egy idősotthonban 23 szavazatot ápolók segítségével adtak le;
  • egy facebookos bejegyzés szerint egy szavazó édesanyját kereste meg a fideszes jelölt a mozgósítás érdekében.

A dokumentáció és a határozati javaslat áttekintése után rövid vita alakult ki a bizottságban a jogsértés lehetséges hatásairól, mértékéről. Érdemben csak az első ponttal tudtak foglalkozni, ugyanis egyértelműen dokumentált tény, hogy a 9-es választókerületben induló fideszes Barkóczi Csaba többször is szavazóhelyiségekben járt. Ezzel pedig tiltott kampánytevékenységet folytatott, ugyanis – ahogy a joggyakorlat fogalmaz – élő választási plakátként viselkedett. A bizottságban az is megfogalmazódott, hogy a szavazóköri delegáltak is hibáztak, ugyanis az esetet jegyzőkönyvezni kellett volna és a legelső alkalommal el kellett volna küldeni a képviselőjelöltet. Újabb rövid vita után végül 50 ezer forintos bírságot is megállapítottak.

A döntés egyelőre nem jogerős, az érintettek magasabb szinten is felülvizsgálatot kezdeményezhetnek. Folyamatban is van az ügyben egy fellebbezés, erről és három további fellebbezés tárgyában szombaton ülésezik a Területi Választási Bizottság. A négy fellebbezésből kettőt a kormánypártok nyújtottak be. Információnk szerint egy választókerületben, ahol szavazategyenlőség alakult ki, a fellebbezés ellenére nagyon nagy valószínűséggel új szavazás lesz, várhatóan szeptember végén.

Bár a pécsi polgármester-választást az ellenzéki városvezető nagy fölénnyel megnyerte, Péterffy Attilának nem lesz könnyű dolga a közgyűlésben, ugyanis a legtöbb képviselője a Fidesznek lesz, de többsége nincs.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!