Gulyás szerint a Mi Hazánk nem háborúpárti

2024. június 13. – 11:09

frissítve

Gulyás szerint a Mi Hazánk nem háborúpárti
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. június 13-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki kormányinfó fontosabb mondatai:

  • Ősszel jöhet az új kulturális törvény.
  • A kormány célja, hogy az állami intézmények állami tulajdonú irodaházakban legyenek.
  • Gulyás elképzelhetetlennek tartja, hogy egy EP-frakcióba üljön a Tisza és a KDNP.
  • Gulyás szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése a kormány álláspontját erősíti Karsai Dániel ügyében.
  • Szintén Gulyás szerint az Európai Unió bírósága gyáva volt, hogy megvárta a választást az ítélettel.
  • Magyarország nem akar kilépni a NATO-ból.
  • Amíg nem érkezett meg az első katona Csádba, nem biztos, hogy lesz misszió. Egyelőre még folynak erről a tárgyalások.
  • Magyarország továbbra is erős szövetségese Izraelnek.
  • Gulyás ír majd Karsainak egy emailt, hogy mit gondol a strasbourgi döntésről.
  • Gulyás szerint még egy választás kell ahhoz, hogy bevegyék Brüsszelt.
  • Gulyás szerint Balog Zoltán hibázott, de továbbra is nagyra becsüli.
  • Gulyás helyzetén könnyítene, ha Magyar Péter befizetné utólag az elmaradt Fidesz-tagdíjakat.
  • A Mi Hazánk nem háborúpárti.
  • Vitézy Dávid a kisebbik rossz Karácsonnyal szemben.

Véget ért a csütörtöki kormányinfó.

Vitályos Eszter kormányszóvivő nem tart attól, hogy csak azért gyengébb lenne a pozíciója, mert nő. Soha nem érezte ennek sem előnyét, sem hátrányát, és ez szerinte a politikai karrierje során is így volt.

„Amit Vitézy gondol Budapestről, az nem biztos, hogy közelebb áll hozzám, mint amit Karácsony” – fogalmazott Gulyás Gergely. Szerinte azonban Karácsony elmúlt öt éve teljes kudarc volt, így Vitézy csak jobb lehet. Gulyás szempontjából tehát Vitézy a „kisebbik rossz”. Azt viszont nem érezte rossz időzítésnek, hogy Szentkirályi két nappal a választás előtt lépett vissza.

Sokan, így a Telex is arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy a miniszterelnök mégis milyen előjogot harcolt ki Jens Stoltenberggel való találkozása során, hiszen a tagállamok eddig is kimaradhattak a hasonló műveletekből.

Gulyás azt mondta, hogy a NATO-misszió nem fog megállni a képzésnél, szerinte majd NATO-katonákat is küldenek Ukrajnába, és ebbe nem hajlandó belemenni a kormány. De a szövetség alapokmánya alapján nem is lenne kötelező.

A Rheinmetal vezérigazgatója bejelentette, hogy olyan Lynx harckocsikat adtak el Ukrajnának, amik közül több is a zalaegerszegi gyárukban készül. Ezt a német kormány is engedélyezte, így felmerült a kérdés, hogy a magyar kormánynak hozzá kell-e járulnia.

Gulyás szerint nem tart majd olyan sokáig a két éve húzódó ukrajnai háború, hogy ez probléma legyen, de mivel Magyarország is vásárló, azt sejti, hogy miénk lenne az elsőbbség. Emellett megvizsgálják, hogy kell-e magyar hozzájárulás ahhoz, hogy a Rheinmetal Magyarországon gyártott alkatrészeivel is felszerelt harckocsikat adjon Ukrajnának.

A Mi Hazánkat nem vádolta háborúpártisággal Gulyás Gergely, a Fidesz és a Mi Hazánk együtt adta ki szerinte az úgynevezett békepárti Magyarország véleményét. Gulyás Gergely szerint nem igaz, hogy soha ennyien nem szavaztak még nem-Fideszre, de még így is kevesek ők ahhoz, hogy bevegyék Brüsszelt.

Gulyás szerint a „szuverenista erők” jobban szerepeltek, erősebbek, mint korábban, de nincsenek még többségben: Gulyás úgy látja, jó lenne elérni, hogy egyszer többségben legyenek.

Kérnek-e valamit Vitézy Dávidtól, ha megnyeri mégis a szavazást – kérdezte a 444, mire Gulyás azt felelte:

Nem.

„Teljesen altruista módon álltak be mögé?”

Nem.

A 444 arról is érdeklődött, hogy az LMP-t háborúpártinak tartja-e a kormány, de Gulyás kitért a válasz elől: annyi derült ki, hogy „a magyar ellenzék jellemzően háborúpárti”. Hogy egy háborúpárti pártnak lehet-e elméletileg nem háborúpárti jelöltje, és amögé beállhat-e a kormány, arról Gulyás azt mondta: nem számít, mert Vitézy főpolgármester-jelöltként indul, így országos szintű befolyása sem lesz.

A 444 azt kérdezte, közelebb került-e most Magyarország az atomháborúhoz azután, hogy összesen kettővel kevesebb fideszes jelölt lett az EP-ben a választások után az eddigiekhez képest. Gulyás erre azt mondta, szerinte nem két fideszes képviselő akadályozza meg a háborút, de számít a 444-re is a háború megelőzésében. A 444 erre jelezte Gulyásnak, hogy ők nem tudnak delegálni az EP-be.

Gulyás arról is beszélt, hogy a KDNP megkérdezte a véleményét arról, hogy mi legyen, ha az Európai Néppártba belép a Tisza: Gulyás pedig elmondta erről, mit gondol.

A magyar államnak nincs pénze kifizetni az európai bíróság büntetését, mert a magyar államnál csak az adófizetők pénze van ott – mondta Gulyás Gergely. Megerősítette, hogy a kormány mindenekelőtt megvizsgálja a döntést és megnézi, mit lehet vele kezdeni, mert az Európai Bíróság „nyilvánvalóan egy politikai bíróság”.

Vitályos Eszter a Népszava múltkori kérdése miatt a rendőrséghez fordult a verőcei hajóbaleset ügyében. Mint a rendőrségtől megtudta, a Duna folyamán és annak mellékágain sincs sebességkorlátozás. Vitályos szerint a hajósoknak többek között az időjárási és a hajóúti viszonyoknak megfelelően kell menniük.

A sebességhatár hajótípustól, súlytól, egyéb tényezőktől függ, ezért nincs egységes korlátozás – mondta Vitályos. „Az elmúlt két évben indokolatlanul nagy sebességgel közlekedő hajókról a rendőrség nem kapott bejelentést” – írta a rendőrség válaszában. Vitályos kérésére azonban a rendőrség megígérte, hogy nyáron felfokozott rendőrségi felügyelet lesz a Dunánál.

Fotó: Soós Lajos / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI

Gulyás Gergellyel gyakran viccelődik Orbán Viktor azon, hogy Magyar Péter nem fizette be a Fidesz-tagdíját, így az őt ajánlónak kéne azt behajtania. A miniszter elmondta: Magyar Péter könnyítene az ő helyzetén, „ha végre befizetné a tagdíjat”.

Gulyás egyet ért Balog Zoltánnal, szerinte is hibázott a kegyelmi ügy során, de továbbra is nagyra becsüli. Nem tudja, hogy népszerű-e kormányzati, jobboldali körökben, mert nem tart ilyen közvélemény-kutatásokat.

Gulyás reméli, hogy a XII. kerület ezután sem válik drogkereskedők tanyájává – Gulyás ezzel arra utalt, hogy a XII. kerületben Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt színeiben nyert a választáson, így ő lesz a kerület polgármestere. Gulyás ezután minden mondatában kimondta a drog és drogtermesztés szavakat, majd elmondta: ő is meg van lepve, hogy Kovács Gergely nyerni tudott a Fidesszel szemben egy fideszes fellegvárban.

Gulyás szerint teljesen általános, hogy a kampányok során a pártok leegyszerűsített, lényegibb nyelvezetet használnának, és nem tervezik, hogy a kampány végével ezt megváltoztatják.

Legalábbis akkor fog a kormányhoz kerülni a törvény, amely már Hankó Balázs, az új kulturális miniszter kezében összpontosul majd.

Ha Oroszország NATO-tagállamot támadna és nem egy ukrán NATO-missziót indítana, akkor Magyarország természetesen részt venne a védekezésben, mondta Gulyás. „Mi nem akarunk kilépni a NATO-ból” – mondta Gulyás, de azért úgy érzik, hogy a NATO most átlép olyan határokon, amiken nem kéne.

Sajtókérdésre Vitályos Eszter azt mondta, nem tudják, eddig mennyi méltányossági kérvény volt, januárban fognak tudni erről számokat is mondani. Vitályos korábban hangoztatta, hogy eddig csak külön méltányossági eljárást lehetett indítani olyan esetekben, ha nem született meg a gyerek csok esetében vagy babavárónál: most már az államháztartási törvénybe is bekerült a méltányossági eljárás lehetősége.

Az EU védővámot vetett ki a kínai elektromos autókra, ami ellen Magyarország tiltakozott. Gulyás tart attól, hogy emiatt Kína is hasonló intézkedést hoz, és a világgazdaság olyan szinten összefűzi a nemzeti gazdaságokat, hogy ez óriási károkat okozhat.

Az EU-s döntést észszerűtlen piaci döntésnek tartja, míg azt, hogy az Ukrajnából behozott gabona ellen a magyar kormány fellépett, racionális lépésnek gondolja.

Nem látja nagy esélyét annak, hogy a már elindult kínai magyarországi beruházásokat veszélyeztesse, sőt, akár még jól is jöhet Kínának, hogy van európai gyáruk.

Gulyás szerint a mostani EP-választással megvetette a lábát Brüsszelben a kormány. Még egy EP-választás, és már be is veszik majd – derült ki az RTL kérdésére adott válaszból.

Gulyás arra is reagált, hogy Olaszországban EP-képviselőnek választották az Antifa-ügy vádlottját. Bár ítélet még nem született az ügyében, a miniszter köztörvényes bűnözőnek nevezte, és szerinte nem egy pozitív látlelet az az olasz demokráciáról és választókról, hogy egy bűnözőt küldenének az Európai Parlamentbe.

Amíg a képviselőknek mentelmi joga van, addig nem folytatható ellenük eljárás, ezért a magyar hatóságoknak az EP-hez kell fordulnia, hogy felfüggesszék a megválasztott olasz képviselő mentelmi jogát.

Fotó: Soós Lajos / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI

Az RTL kérdésére Gulyás elmondta, hogy leírja majd egy emailben Karsainak, hogy mit gondol a strasbourgi döntésről, de egyelőre nem volt ideje elolvasni azt. Azt nem mondta el Gulyás, hogy mit mondana Karsainak, ha élőben találkoznának, mert „személyes találkozókról” nem akar még elképzelve sem beszélni.

Gulyás szerint passzív eutanázia létezik most is, aktív nem: ezzel egyet is ért.

Gulyás szerint „van okunk szégyenkezni” azért, amilyen jelenleg a reptérre vezető út Budapestről. Gulyás úgy látja: szükség lesz új terminálra és vasúti összeköttetésre is. Gulyás korábban egy sajtókérdésre azt mondta, hogy azután, hogy a komrány megszerezte a repteret, „nagy infrastrukturális fejlesztések” kezdődhetnek, ennek része lesz a gyorsvasút is.

Gulyás szerint nem lenne alkotmányos, ha a kormány korlátozná azon polgármesterek jogköreit, akik szeptember 30-ig hivatalban maradnak, és nem is terveznek ilyet. Ezek az átmenetek nem magyar sajátosságok, több európai országban is van ilyenre példa.

„A ciklus öt évig tart” – jelentette ki. El tudja képzelni, hogy néhány esetben konfliktus alakulhat ki a leváltott és a frissen megválasztott polgármester között, de nem gondolja, hogy ez lesz az általános.

Nem volt célja a magyar diplomáciának, hogy legyen egy Zelenszkij–Orbán-találkozó – mondta el Gulyás Gergely. „Önmagában a fotósok kedvéért nem tartunk találkozót” – tette hozzá, de egyelőre úgy érzi, nincs olyan, amiben az ukrán elnök és Orbán Viktor meg tudnának egyezni.

A kormány, legalábbis Gulyás örülne, ha Szentkirályi Alexandra valamilyen pozícióba kerülne, de Szentkirályi „Budapesttel kíván foglalkozni” továbbra is. Mármint azután, hogy két nappal a választások előtt visszalépett főpolgármester-jelöltként Vitézy Dávid javára.

Hiába érkezik már a többedik sajtókérdés Gulyás Gergely felé a Tisza Párt választási sikeréről, Gulyás még egy baloldalazásért sem hajol le. A HVG arról kérdezte Gulyást, hogy valaki hálás volt-e végül Gulyásnak azután, hogy a miniszter áprilisban azt mondta: „Nincs közöm ahhoz, ami Magyar Péter ügyében történik, de ha mégis, nagyon hálásak lesznek nekem”.

Gulyás erre először azt mondta, az EP-kampányba tett munkájáért voltak hálásak a kollégái. Majd azt, hogy szoktak a körében politikáról beszélni, hiszen politikusok. Magyar Péterről végül nem esett szó a válaszban.

Gulyás később az Index kérdésére annyit elmondott, hogy a kormány nem tervez együttműködni a Tisza Párttal.

A választási eredmény nem befolyásolta Csák János lemondását, már napokkal korábban benyújtotta azt a miniszterelnöknek, aki egyébként nem tervez személyi változtatást a kormánya összetételében.

Gulyás háborús tematikájú blokkjában arról beszélt, hogy az ukrán misszió, a fegyvereladások is eszkalálják a háborút. Gulyás még hidegháborút is emlegetett, mielőtt áttért Izraelre, amelyről azt mondta: a Gázát ért egyre erősebb támadások mellett „Magyarország továbbra is erős szövetségese Izraelnek”.

„Nincs erőnk ahhoz, hogy érvényre juttassuk az álláspontunkat”, mondta Gulyás a háborúról úgy általában. A miniszter szerint a háborús plakátokkal minden sarkot teleplakátoló kormány célja, hogy „amennyire tud, maradjon ki a háborúból”.

Gulyás abban bízik, hogy ha nem magyarok nyerik meg a hamarosan induló futball-Európa-bajnokságot, akkor az olaszok győznek majd.

Gulyás nem tervez Manfred Weberrel találkozni, de azt látja, hogy a KDNP kifelé tart az Európai Néppártból, mások, „Márki-Zay vagy Magyar Péter” meg befelé. Szerinte egyértelműen látszik, hogy „az Európai Néppárt balra tolódott”.

Gulyás később az Európai Néppártot is háborúpártinak bélyegezte. Szerinte a frakciónak az segítene inkább, ha az úgynevezett „valódi konzervatívokkal” lépnének szövetségbe.

Gulyás Gergely szerint a demokráciákban lehetnek véleménykülönbségnek, de egy közös alapra szükség van. Szerinte a Momentum nyílt és büszke hazaáruló. Régóta álmodozott arról, hogy arról beszélhessen, hogy a Momentum rossz eredményt ért el, mert szerinte ez azt jelenti, hogy a hazaárulásnak nincs 5 százalékos támogatottsága az országban.

Fekete-Győr Andrásnak sok szerencsét kívánt a pártelnök-jelöltségéhez.

Fotó: Soós Lajos / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!