Gulyás: A NATO-misszió valószínűleg nem fog megállni a kiképzésnél

2024. június 13. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan, így a Telex is arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy a miniszterelnök mégis milyen előjogot harcolt ki Jens Stoltenberggel való találkozása során, hiszen a tagállamok eddig is kimaradhattak a hasonló műveletekből.

Gulyás azt mondta, hogy a NATO-misszió nem fog megállni a képzésnél, szerinte majd NATO-katonákat is küldenek Ukrajnába, és ebbe nem hajlandó belemenni a kormány. De a szövetség alapokmánya alapján nem is lenne kötelező.

A Rheinmetal vezérigazgatója bejelentette, hogy olyan Lynx harckocsikat adtak el Ukrajnának, amik közül több is a zalaegerszegi gyárukban készül. Ezt a német kormány is engedélyezte, így felmerült a kérdés, hogy a magyar kormánynak hozzá kell-e járulnia.

Gulyás szerint nem tart majd olyan sokáig a két éve húzódó ukrajnai háború, hogy ez probléma legyen, de mivel Magyarország is vásárló, azt sejti, hogy miénk lenne az elsőbbség. Emellett megvizsgálják, hogy kell-e magyar hozzájárulás ahhoz, hogy a Rheinmetal Magyarországon gyártott alkatrészeivel is felszerelt harckocsikat adjon Ukrajnának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!