A telefonok iskolai szabályozása és a katasztrófavédelem átszervezése is szerepel a kormány frissen benyújtott salátatörvényében

2024. június 10. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaszi ülésszak hajrájában, a választás utáni napon dobott be egy monumentális, 91 oldalas módosítócsomagot a kormány hétfőn délelőtt, amelyben egyebek mellett a katasztrófavédelem átszervezéséről, az iskolai mobilhasználat szabályozásáról és a budapesti háziorvosi ügyeleti rendszer átállásáról is szó van. Az ide kattintva elérhető csomagot kedden kivételes eljárással várhatóan el is fogadják majd – írja a Hvg.hu.

A javaslat egységes szabályozást hozna létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan, az indoklás szerint lényegében az olyan esetek miatt, mint például a bőnyi iskolai késelés. A szabályok betartása érdekében a tanároknak és az iskolaőrnek jogosultságuk lesz arra, hogy a tanuló csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálhassák. A mobilokra is

egységes szabályozást hoznának létre, és bár ki nem tiltanák őket az iskolákból, az olyan eseteket leszámítva, ahol taneszközként használnák őket a diákok, a szöveg alapján nem engedélyeznék a használatukat.

Szó van arról is, hogy a vármegyékben már működő, az Országos Mentőszolgálat által biztosított ügyeleti rendszer október 1-jén indul majd a fővárosban. Az új ügyelet bevezetéséről, a lehetséges problémákról ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Ide tartozik az is, hogy az állami kórházakban egységes beléptető rendszert vezetnek be, hogy ellenőrizzék az alkalmazottak „munkaidejének betartását, az intézménybe történő be- és kilépését”.

Továbbra is az egészségügyhöz kapcsolódóan tovább szigorítanának az összeférhetetlenségi szabályozáson, valamint a kórházban hagyott újszülött gyermekek örökbefogadását is megkönnyítené a kormány. Ennél jóval érdekesebb ugyanakkor, hogy a katasztrófavédelem áprilisban megszellőztetett átalakítása is szerepel a javaslatban, ebből az olvasható ki, hogy valóban a kormányhivatalokhoz kerülhetnek bizonyos feladatok innen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!