Menczer Tamás: Magyar Péter ugyanúgy el fogja árulni a választóit, ahogy a feleségét

2024. június 10. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

„Annyira közeli a végeredmény a fővárosban, hogy valószínűleg újraszámlálás lesz” – mondta Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője hétfőn napirend előtti felszólalásában. Célozva ezzel arra, hogy Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje nagyon szoros versenyben, úgy néz ki, alulmaradt Karácsony Gergellyel szemben. Kettejük között teljes feldolgozottságnál mindössze 236 szavazat lett a különbség Karácsony javára. Vitézy is vasárnap arról beszélt, hogy újra kell számolni a szavazatokat.

Hétfőn, egy nappal az európai parlamenti és önkormányzati választások után napirend előtti felszólalásokkal folytatódik a parlament tavaszi ülésszaka. Felszólalásra hat ellenzéki képviselő és két kormánypárti képviselő jelentkezett, illetve egy nemzetiségi szószóló.

Menczer Tamás: Magyar Péter eredményének én nagyon örülök

Menczer Tamás először a „tényeket rögzítette”: elmondta, hogy az EP- és az önkormányzati választást is a Fidesz–KDNP nyerte, „Európa egyik legnagyobb sikerét értük el” – mondta. „Impozáns győzelmet arattunk a baloldali roncsderbi mellett.” Menczer arról beszélt, hogy az emberek a béke mellett álltak ki, minden erejükkel azon lesznek, hogy megelőzzék azt, hogy „belenyomják az országot a háborúba”. A Momentummal kapcsolatban azt mondta, hogy már két éve arról beszélt: a párt a magyar politika szemétdombjára fog kerülni, ahogy elődjük, az SZDSZ is.

Az „új baloldalról” és Magyar Péter eredményéről azt mondta, hogy az nem is alakulhatott volna jobban, „Magyar Péter eredményének én nagyon örülök, ha kérni kellett volna Soros-ellenfelet a következő időszakra, én Magyar Pétert kértem volna” – mondta. Szerinte most ér véget az illúzió, Magyar most már elszámoltatható politikus. „El fogja árulna a választóit, el fogja árulni a támogatóit, el fogja árulni az országot is, ugyanúgy, ahogy a feleségét is” – mondta. Majd azzal zárta felszólalását, hogy teljesen mindegy, ki a soros a baloldalon, újra és újra le fogják győzni.

Ungár Péter a kormányoldalnak: Ne büntessék Budapestet

Ungár Péter felszólalásában köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a választásokon. Szerinte vannak budapestiek, akik azt gondolták, változásra van szükség, és fejlődő pályára lehet állítani a fővárost. Ezt az alternatívát Vitézy Dávid képviseli.

Ungár Péter szerint az ellenzéknek szembesülnie kell azzal, hogy a politikájukat érdemi kritika érte. A kormányoldaltól azt kérte, ne büntessék Budapestet.

Ungár Péter felszólalására Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, aki felszólalása elején azt mondta: a kormánypárt több mint kétmillió szavazatot kapott az EP-választásokon, ezért továbbra is a békét fogják képviselni. Ezután eredményes munkát kívánt a következő főpolgármesternek. Szerinte a főváros közös büszkeség, de a fővárosi élet nehezebb és idegőrlőbb lett az elmúlt években. Majd azt mondta: a kormány minden támogatást meg fog adni a fővárosi munkához.

Barkóczi Balázs: Maradunk, akik vagyunk

Barkóczi Balázs a DK képviselője felsorolta, hogy hol tudott nyeri pártja a fővárosban és vidéken vasárnap. „Az ellenzék itt stabil, és megkérdőjelezhetetlen győzelmeket aratott.” Az EP-választásról azt mondta, hogy az eredmények ellenére maradnak, akik voltak. Szerintük ott a helye Magyarországnak az Európai Egyesült Államokban, ezt fogják képviselni, akkor is, ha most úgy tűnik, ez jelenleg nem népszerű Magyarországon. Megjegyezte, hogy a DK-s EP-képviselők az egyetlenek, akik nem jobboldaliak, hanem szociáldemokrataként fognak dolgozni az európai parlamentben. „Maradunk, akik vagyunk” – mondta.

Zsigmond Barna Pál államtitkár nagyobb szerénységre intette Barkóczkit, emlékeztetett, hogy mindkét választást a Fidesz–KDNP nyerte. Zsigmond szerint az, hogy két képviselője lesz az DK–MSZP–Párbeszéd szövetségnek, azt jelenti, hogy a magyarok nem kérnek a hazaárulókból. „Ez a választás lenyelte a szocialista pártot és másik a szövetségesüket.” Megköszönte a választóknak, hogy támogatták a Fidesz–KDNP-t, szerinte nem véletlen, hogy a választás estéjén Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc „elbújtak”.

Szabó Rebeka: Én most nem lennék Ungár helyében

Szabó Rebeka, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azonnal a kormánypárti képviselőkhöz szólt: szerinte a legrosszabb EP-eredményüket érték el, reméli, hogy ez tendencia így is marad. Ezután Szabó arról beszélt, hogy a Fidesz a budapesti harcát elveszítette, szerinte abban bíztak, hogy a „trójai falovuk”, Vitézy Dávid majd megnyeri nekik a választást. „Meg kell említsek egy másik pártot is: az LMP-t, amelyik a kezdetektől részt vett ebben a színjátékban.” Szabó szerint arra játszott a párt, hogy megbuktassa Budapest első zöld polgármesterét, mindezt azért, hogy jobb eredményét érjenek el az EP-választáson. „Én most nem lennék Ungár helyében, még akkor sem, ha komplett főpolgármestereket vásárolhatnék magamnak” – mondta. A képviselő felsorolta a főpolgármester által elért eredményeket.

Rétvári Bence államtitkár válaszában Tordai Bence Párbeszédből való kilépéséről beszélt. „Keresem az önök társelnökét, hol van?” – kérdezte. Rétvári szerint Szabó Rebeka szép győzelmi beszédet tartott Karácsony mellett, csak éppen a saját dolgaikkal nem tudnak elszámolni. „Érdekes volt nézni, ahogy az ex-LMP-s szidja az LMP-t, érdekes nézni, ahogy egy akolból szidják egymást” – mondta. Rétvári megköszönte a kimagasló részvételt a Fidesz–KDNP szavazóinak, ő is elmondta, hogy soha nem volt még ennyi szavazójuk európai parlamenti választáson. Annak is örülnek, hogy a Fidesz–KDNP listája bronzérmes lett, az európai pártok közül csak Romániában és Máltán sikerült jobb eredményt elérnie pártnak.

Dúró Dóra: Sikerült az üvegplafon mítoszát ledönteni

Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője felszólalásában azt mondta: 19 vármegyéből 8-ban a Mi Hazánk kapta a második legtöbb szavazatot. „Mindezt úgy értük el, hogy Magyarország legszegényebb és legelhallgatottabb pártja vagyunk” – mondta. Ennek ellenére szerinte sikerült az „üvegplafon mítoszát ledönteni”. Az EP-választásokról azt mondta: a Mi Hazánk az egyetlen párt, amely a 2022-es országgyűlési választáshoz képest növelni tudta szavazatos százalékarányát a listás szavazatoknál annak ellenére, hogy megjelent Magyar Péter. Dúró Dóra ezután a közvélemény-kutatókat kritizálta: azt mondta, pártjukat alulmérik, azt sugallva, hogy a rájuk adott szavazatok elveszett voksok lennének.

Répássy Róbert államtitkár válaszolt Dúró Dóra felszólalására. Szerinte a választások körülményeivel nem volt semmi baj, minden törvényes volt. Szerinte a Mi Hazánkat nem hallgattatja el a sajtó, és a sajtószabadság része, ha valakit kevésbé akarnak szerepeltetni. Sokan bírálják a sajtóviszonyokat, de éppen a tegnapi választás mutatta meg, milyen színes a hazai sajtó – mondta az államtitkár.

Lukács László György: Az EP-eredményünk tragikus

Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok képviselője arról beszélt, hogy vasárnap tökéletes politikai vihar volt Magyarországon, aminek legnagyobb károsultja az ellenzéki pártok voltak. Lukács szerint az eredménnyel szembe kell nézni, a Jobbik elemezve azt látja, hogy szomorú hangulat van közöttük. Szomorúak a megyei listán elért eredmények miatt, az EP-választáson elért eredményüket pedig tragikusnak tartja.

Lukács szerint a „Tisza áradására” úgy készülnek fel, hogy rendet tesznek a pártban, a Jobbik elnöksége tisztújító kongresszust írt ki, aminek célja, hogy rátermett embereket keressenek. Politikai céljaikért továbbra is küzdeni fognak.

Soltész Miklós államtitkár megköszönte Lukács visszafogott és kritikus hozzászólását, szerinte ez korrektebb, mint a Momentum, akik be sem jöttek az Országgyűlésbe. „Sok minden bebizonyosodott ezen a választáson. Sokan itt voltunk a parlamentben mikor a Jobbik áthajózott balra, nem volt szép időszak” – mondta. Soltész arról beszélt, hogy a pártnak talán tanulság lehet, hogy a baloldal, mikor nem volt rájuk, szüksége beléjük rúgott. „Nem lehet összevissza rángatni a kormányt”, hozzátette: vasárnap nem kormányváltó hangulat volt, hanem ellenzékváltó, szerinte ezt bizonyítja a Fidesz–KDNP eredménye.

Komjáthi Imre arról beszélt, hogy rosszul élték meg a kampányt a Fidesz háborús kommunikációja miatt

Komjáthi Imre MSZP-s képviselő felszólalásában azt mondta: arra tett hitet, hogy az MSZP a politika emberi hangja lesz. Szerinte bizonyos ügyeket ki kell emelni a pártpolitikai viszályokból, ilyen például a gyermekvédelem ügye, de erre a kormánypárt nem képes. „Nekünk az ember áll a politika központjában” – mondta Komjáthi, aki ezután arról beszélt, hogy rosszul élték meg a kampányt a Fidesz háborús uszításai miatt. „Önök nem tudtak kampányolni a sikereikkel, mert nincsenek, ezért a félelmekkel kampányoltak” – üzente a kormánypártnak.

Fónagy János államtitkár reagált Komjáthi felszólalására. Szerinte a Komjáthi által elmondott szocialista hang ugyanaz, mint ami ötven éve is volt. Azt mondta: jó páran ülnek itt, akik megélték a rendszerváltás előtti időket, amikor Magyarországon egymillió munkanélküli volt. De az itt ülő képviselők élete alatt szerencsére nem volt Magyarországon háború. A legmélyebb meggyőződésem, hogy nincs fontosabb, mint a béke, nem a félelemmel operálunk – üzente válaszában.

Simicskó István KDNP-s képviselő: Hibát követ el az, aki nem tanul a történelemből

„Nyugodtan állíthatjuk, hogy az európai parlamenti választásokat és az önkormányzati választásokat a Fidesz–KDNP nyerte meg” – kezdte felszólalását Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője. A frakcióvezető ezután arról beszélt, hogy a mostani választásokon nagyon magas volt a részvétel, a választók döntöttek: a béke mellé álltak. Úgy látja, a baloldalnak önvizsgálatra van szüksége. Hibát követ el az, aki nem tanul a történelemből – mondta.

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt mondta: szinte minden ellenzéki párt a tegnapi nap győztesének tartja magát. A Jobbik az egyetlen, amely tisztújítást tart, a Momentum pedig nem jött el a parlamentbe. Szerinte ideig-óráig lehet valaki trendi vagy divatos, de az embereknek hosszabb távon elegük lesz egy pártból, aminek nincs mondanivalója és csak külföldről kapja a pénzt. Ez történt szerinte a Momentummal is.

Volt miről beszélni az Országgyűlésben: bár Orbán Viktor vasárnap este azt mondta, hogy mindkét választást megnyerték, átalakultak a politikai erőviszonyok. Minden településtípusban visszaszorult a Fidesz 2019-hez képest. Az európai parlamenti választásokon 11 mandátumot szereztek. A Magyar Péter vezette Tisza Pártnak 7 mandátumot sikerült elérnie, a DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek 2 mandátumot, a Mi Hazánk 1 mandátumot szerzett. Sem a Momentum, sem a Kétfarkú Kutya Párt nem jutott ki az EP-be. A főpolgármester-választást nagyon szoros versenyben Karácsony Gergely nyerte Vitézy Dáviddal szemben, de a közgyűlés összetétele jócskán meg fog változni: a Fidesz–KDNP 10 mandátumot, a Tisza Párt szintén 10 mandátumot, a DK–MSZP–Párbeszéd 7 mandátumot, az LMP–Vitézy Dávidért Egyesület 3 mandátumot és az MKKP is 3 mandátumot szerzett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!