Csalással vádolják, de így is megnyerte a polgármester-választást az újszentiváni Putnik Lázár

2024. június 10. – 12:23

Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyerte a polgármester-választást a kétszázmilliós nagyságrendű csalással vádolt, Újszentiván községben független jelöltként indult Putnik Lázár. A Szeged melletti faluban négyen versenyeztek a polgármesteri tisztségért, köztük az eddigi polgármester, Bodó Imre, akitől korábban ugyan megvált a Fidesz, de most a kampányban már újra mellé állt az egykori pártja.

Putnik Lázár 39, 22 százalékkal nyert, Bodó Imre pedig másodikként a szavazatok 28, 22 százalékát kapta meg, az igen magas, 70 százalékos részvételi arány mellett. Putnik Lázár korábban arról volt híres, hogy lakodalmakon vőfélyként alkalmazták, polgármesterként pedig korábban már tizenhét évig vezette az 1900 fős Újszentivánt.

2022 elején tartóztatták le, a gyanú szerint azért, mert összesen 222 millió forintnyi vagyoni kárt okoztak társaival az állami költségvetésnek azzal, hogy túláraztak egy, nagyrészt állami pénzből a faluban épülő munkásszállót. A falu még 2017-ben pályázott új, 80 férőhelyes munkásszállás megépítésére, erre kaptak is 222 milliót, de az összköltséget 371 millió forintra állították be. A vád szerint a beruházást nagymértékben túlárazták. A megszerzett pénz egy részéből a volt polgármester cége vásárolt vadászházat, míg más része szintén az érdekeltségébe tartozó helyi szövetkezethez jutott.

Emiatt Putnik polgármesteri pályafutása 2022-ben véget ért, letartóztatták, egy évig volt letartóztatásban. 2023. februárban helyezték szabadlábra, és mivel vádat emeltek ellene a Szegedi Törvényszéken, a bíróságon folytatódik az ügye. A Telex többször is hívta az újszentiváni polgármesteri hivatalt, de az minden telefonszámán elérhetetlen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!