222 milliós kárt okozott az államnak a túlárazott munkásszállót építtető Újszentiván polgármestere

2022. február 9. – 10:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy polgármester, egy önkormányzati alkalmazott és egy építőipari cég vezetőjének letartóztatását indítványozta az ügyészség. A vád szerint egy munkásszálló építése során 222 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek – írja a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

A megalapozott gyanú szerint egy Szeged környéki település polgármestere 2017 júliusában nyújtott be támogatási kérelmet a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, amely alapján 2017 októberében 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a község a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól.

A pályázattal összefüggésben kapcsolattartóként az önkormányzat egy alkalmazottját jelölték meg. A pályázatban a projekt teljes bekerülési költségét 371 millió forintban jelölték meg, 149 millió forint saját forrás megléte mellett.

A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét valótlanul túlárazta az eljáró kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve. A közbeszerzésbe egy, a polgármester ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, melyre azért volt szükség, hogy a túlárazott kivitelezéssel összefüggésben számlák kibocsátásával a támogatási összeg lehívását biztosítsák. A valóságban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével.

A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból valósult meg, a fent maradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját cégének utaltatott, majd abból társasházakat épített, ingatlant vásárolt. A fenti összegből 10 millió forintot még egy szociális szövetkezetnek utaltak, míg a további összeg sorsa egyelőre ismeretlen.

A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés és bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel indítványt tett a gyanúsítottak egy hónapra való letartóztatására. Az eljárás meghiúsításának veszélyét alátámasztják azok az adatok, melyek szerint a polgármester és munkatársa többször próbáltak tanúkat befolyásolni. Az ügyészi indítvány tárgyában a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója fog dönteni.

Az Rtl.hu számolt be arról, hogy kedden nyomozók vitték el az otthonából Újszentiván polgármesterét, Putnik Lázárt. Információik szerint január 20-án a NAV nyomozói bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt tartottak házkutatást az újszentiváni polgármesteri hivatalban. Azt is írják, hogy szerdára rendkívüli önkormányzati közgyűlést hívtak össze a településen, amelynek egyetlen napirendi pontja lesz: a képviselő-testület önfeloszlatása.

Frissítés 13:47: A szerdai rendkívüli ülésen feloszlatta magát az újszentiváni képviselő-testület – írja az MTI. Juhász Tibor (független) alpolgármester indítványát a hétfős testület jelenlévő tagjai közül négyen támogatták, egy képviselő nemmel szavazott. Az alpolgármester azt mondta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálta az önkormányzat gazdálkodását. A Csongrád-Csanád megyei települést 2006 óta vezető Putnik Lázár (független) polgármestert őrizetbe vették, ezért jelenleg nem tudja ellátni feladatait.

Juhász Tibor azt mondta, a település képe és az önkormányzat anyagi helyzete is rendezett, ahhoz azonban, hogy a közhangulat megnyugodjon, a közbizalom visszatérjen, új választásra van szükség. Szentirmay Sára jegyző azt mondta, a jogszabályok alapján a feloszlatásról hozott döntés a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól hatályos, majd 15 napon belül kell kitűzni az időközi választás időpontját.

A községben így előreláthatólag szeptemberben tarthatnak időközi választást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!