Török Gábor szerint érdekes kísérlet Szentkirályi Alexandra visszaléptetése

2024. június 7. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggel Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje bejelentette visszalépését, és azt kérte szavazóitól, hogy támogassák Vitézy Dávidot, aki eredetileg az LMP jelöltje. Mindez nem sokkal azután történt, hogy a Századvég kutatása kihozta, hogy Vitézy abban az esetben le tudja győzni Karácsony Gergelyt, ha Szentkirályi nincs a szavazólapon. Török Gábor politológus a Facebook-oldalán érdekes kísérletnek nevezte a fideszes jelölt visszalépését.

Török szerint Szentkirályi visszavonása három kimenetelt hozhat, ezek közül kettő pedig inkább Karácsonynak kedvez együtt és külön is, míg ha csak az első feltétel teljesül, akkor is kétesélyes marad a főpolgármester-választás.

Török szerint a következők történhetnek:

  1. A fideszes budapesti szavazók fegyelmezetten Vitézyre voksolnak.
  2. A fideszes budapesti szavazók egy része így otthon marad, amivel csökken a Fidesz budapesti listájának szavazatszáma.
  3. Azok a nem fideszesek, akik eddig hajlandók lettek volna Vitézyre szavazni, így, hogy a Fidesz támogatja, nem szavaznak rá.

A visszalépés lehetséges hatásairól 10:30-tól a Telex élő választási műsorában is beszél majd Fábián Tamás, Cseke Balázs és Sarkadi Zsolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!