Sokakat lelkesít Magyar Péter, de helyben nem várnak csodát Esztergomban

2024. június 4. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter kampányának nyergesújfalui állomásáról érkezett az esztergomi Széchenyi térre, ahol rég nem zajlott ilyen méretű politikai megmozdulás, évek óta legfeljebb az MCC Feszt képes ennyi embert egyszerre idevonzani. A Magyar Péter mozgalmát övező lelkesedés némileg itt is érezhető volt, sok helyi lakost azonban inkább a városi problémák aggasztanak. A csöpögő eső ellenére a Széchenyi tér nagy része megtelt emberekkel, több környékbeli településről is érkeztek.

A beszéd a megszokott kampánytémákat tárgyalta, bár Esztergom egyházi szerepére tekintettel Magyar Péter kiemelte az állam és egyház szétválasztásának fontosságát. Az esemény addig sok újdonságot nem tartalmazott, mígnem a beszéd alatt öt-hat helyi diák egy bőrövet kezdett demonstratívan mutogatni a tömeg széléről, ezzel utalva a politikust ért bántalmazási vádakra. Magyar Péter ezt meglátva beszéde egy jelentős részét nekik címezte, és felhívta a figyelmüket, hogy itt a fiatalok jövője a tét. Viccként az akcióhoz azt is hozzáfűzte, hogy ha szeretnék, akkor az övet is szívesen elárverezi, akárcsak „női napszemüvegét”.

Egy sárisápi házaspár 25 kilométert utazott az esztergomi eseményre, színre lépése óta követik Magyart. „Látni akartuk a változást” – mondta a középkorú házaspár női tagja. Szerintük a döntően kormánypárti Esztergomnak jelenleg kevés esélye van a változásra, de otthonukban, Sárisápon jobb esélyekkel indulhat az ellenzék. Egy esztergomi fiatal szintén a kezdetektől követi Magyar Péter nyilvános szereplését, ő azért jött el, mert problémásnak látja Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató befolyásszerzését a városban, akinek unokaöccse, Hernádi Ádám 2019 óta polgármester. Az esztergomi vállalkozó Csaba szintén a polgármester és körei befolyását tartja aggasztónak. Szerinte előbb utóbb Esztergomban is hozhat változást Magyar Péter szereplése, viszont a helyi ellenzéket egyáltalán nem tartja jelentősnek.

Az eseményen megkérdeztük Bádi Gábor és Cserép János helyi önkormányzati képviselőket is a város helyzetéről. 2019-ben mindketten listáról jutottak mandátumhoz, öt éve Cserép volt, idén Bádi a Szeretgom Egyesület polgármesterjelöltje. Abban egyetértettek, hogy az önkormányzati választás eredménye Esztergomban függhet a részvételi aránytól, az alacsony részvétel szerintük itt a Fidesznek kedvez, 2019-hez hasonlóan, amikor alacsony részvétel mellett nyert Hernádi Ádám 58 százalékkal. A képviselők csodát idén sem várnak a választástól. „Magyar Péter országosan új helyzetet teremtett, ennek helyben is lehet pozitív hatása” – magyarázta Cserép János. „Tétényi Éva független polgármester 2010-es megválasztásának estéjén vettek részt utoljára ennyien politikai rendezvényen itt a főtéren” – mondta Cserép, aki szerint Esztergomhoz mérten Magyar Péter beszéde jelentős tömeget idevonzott, annak ellenére, hogy Esztergomban Bádi szerint sokan félnek kijönni egy ilyen eseményre.

Idén az önkormányzati választáson a Szeretgom csak a 4. körzetben nem indít saját jelöltet, itt Égő Áron indul teljesen függetlenül. Ő is ott volt az eseményen, saját bevallása szerint csak szemlélődőként. „Kell hogy legyen esélye egy független jelöltnek” – mondta Égő, aki szerint városi szinten nem az országos politika erőviszonyai számítanak. „Mindent önerőből kell megoldanunk, de sokan szívesen segítettek.” „Még ha nem is nálam van a pénz, paripa, fegyver – folytatta –, Magyar Péter népszerűsége is arra utal, hogy az emberek változásra és teljesen új politikai szereplőkre vágynak.”

A diákok öves közjátékát leszámítva a rendezvény zavartalanul telt, a Duna-partra meghirdetett fáklyás vonuláshoz a résztvevők mintegy fele viszont már nem csatlakozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!