Lájkbajnokság: két, csak két legény van talpon a vidéken

2024. június 4. – 18:52

Lájkbajnokság: két, csak két legény van talpon a vidéken
Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nyakig benne vagyunk a választási kampányban, ami idén leginkább úgy néz ki, mint egy Minimax-maratonba oltott Speak the Hungarian rapper-videóklip végtelenítve. Most megpróbálunk ennél kicsit mélyebben is körülnézni a közösségi média közéleti-politikai csataterein, a politikusok és utánfutóik aktivitását, népszerűségét elemezve. Először jöjjön a szokásos toplistánk, ennyi interakciót produkáltak a hazai politikusok a Facebookon májusban:

InterakciókPosztok száma
1.Magyar Péter3 696 000185
2.Orbán Viktor1 632 000173
3.Szentkirályi Alexandra607 000179
4.Szijjártó Péter419 000216
5.Karácsony Gergely389 000113
6.Menczer Tamás329 000105
7.Dobrev Klára315 000192
8.Hadházy Ákos291 000102
9.Dúró Dóra152 000132
10.Lázár János123 000152
11.Mesterházy Attila103 000175
12.Zsigmond Barna100 000164
13.Vitályos Eszter95 000218
14.Vitézy Dávid87 000217
15.Márki-Zay Péter86 000181

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a május 1. és 31. közötti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok a legutóbbi pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, stagnáló helyezést, illetve a lista új belépőit mutatják.)

Hagyományosan itt szoktak következni a szakaszok befutói, vagyis az egyes hetek eredményei külön-külön. Hát, ez most elég unalmas lesz:

  • 1. hét: Magyar – Orbán – Szentkirályi
  • 2. hét: Magyar – Orbán – Szentkirályi
  • 3. hét: Magyar – Orbán – Szentkirályi
  • 4. hét: Magyar – Orbán – Szentkirályi

4:0

Ahogy az elmúlt hónapokban tulajdonképpen az egész magyar közélet, úgy a Lájkbajnokság is egyetlen óriási Magyar–Orbán-meccsé változott. Amit most negyedszer is Magyar nyert meg, gigantikus, kétmillió lájkos fölénnyel, egyben zsinórban harmadszor megdöntve a Lájkbajnokság havi rekordját. Azt, hogy milyen szinten emelkedik ki a Magyar–Orbán-duó a mezőnyből a közösségi médiában, jól illusztrálja, hogy ketten nagyjából annyi interakciót termeltek a hónapban, mint mögöttük a mérésünkben szereplő teljes mezőny, 120 politikus összesen. Magyar nagyon stabilan, komolyabb kilengések nélkül hozta egymás után a nagyjából 850 ezer lájkos heteket, Orbánnál már jóval nagyobb volt a hullámzás, 220 ezer a leggyengébb, 460 ezer a legerősebb hét.

Nagy ötlet volt Magyartól az országjárás, és annak élő streames közvetítése. Bár benne volt a pakliban, hogy félúton kifullad az érdeklődés, de nem így történt, épp ellenkezőleg. Mindez persze felveti azt a kérdést is, hogy 14 évig a teljes ellenzék vajon miért nem volt képes megtenni ugyanezt. A következő menet a választás napja előtti nagy erődemonstráció lesz a Hősök terén, aztán persze jön a választás. De a legizgalmasabb kérdés az, hogy utána, az uborkaszezonban mivel próbálja majd Magyar fenntartani a lendületet. Itt valószínűleg nagy szerep jut a Tisza EP-be, illetve a budapesti közgyűlésbe bejutó képviselőinek, hogy hogyan bírják a rájuk nehezedő nyomást, médiaérdeklődést, és persze a fideszes propaganda borítékolhatóan elég véresszájú támadásait.

Fideszes oldalon kevesebb a kérdőjel, ott bármilyen eredmény születik is a választáson, azt hatalmas győzelemként fogják kommunikálni, és valószínűleg tovább erőltetik a háborús hisztériát is. Elvégre kommunikációs szempontból ez win-win helyzet, legalábbis a fideszes valóságban élő rajongótábornak: minden nap, amikor nem a Fallout sorozatban ébredtünk, Orbán érdeme, mert megakadályozta a nukleáris apokalipszist; és a háború minden centiméternyi eszkalálódása egy-egy újabb bizonyítéka annak, hogy „na ugye, mi megmondtuk”.

További érdekességek

  • Magyar Péter követőtáborának növekedése kicsit lassul: májusban 34 ezer volt a növekmény, előtte áprilisban 44 ezer. Így is átlépte a 300 ezres határt, és esélyes, hogy a következő Lájkbajnokság-epizódra behozza a 320-330 ezres magasságban levő, és havi pár százas növekedést mutató Karácsony–Dúró–Gyurcsány-triót.
  • Vitézy Dávid most először szerepel a toplistán, de továbbra is elég erősen elmarad két főpolgármester-jelölti riválisától. Érdekes lesz majd a júniusi eredményét megnézni, Szentkirályi Alexandráéval együtt, hogy a várható vereségük után is megkapaszkodnak-e a toplistán (ahogyan például 2022-ben Márki-Zay Péter), vagy sem.
  • Deutsch Tamás fideszes EP-listavezetőként mostanában elég sokat szerepel, mégis csak a 20. helyig jutott.
  • Népszerű elmélet ellenzéki körökben, hogy a fideszesek azért futnak olyan jól a Lájkbajnokságban, mert az interakciókba a rengeteg negatív, vagy akár gyalázkodó komment, és a nevetős emojik is beleszámítanak. Ezt a májusi számok nem igazán támasztják alá. Ha csak a tuti biztosan pozitív reakciókat (sima lájk, megosztás, szívecskék) vennénk számításba, minimálisan változna a sorrend: Szijjártó és Karácsony megelőzné Szentkirályit, helyet cserélne Dobrev Klára és Menczer Tamás, illetve az alsóházban pár helyet előre ugrana Vitézy Dávid és Vitályos Eszter, és pár helyet hátra Mesterházy és Zsigmond Barna.
  • Az egy posztra jutó átlagos interakciók számában Magyar a múlt havi 28 ezres adatáról visszaesett 23 ezerre, Orbán 10 ezer alatt van, mögöttük a 3000–3500-as sávban jön Karácsony, Szentkirályi, Menczer és Hadházy.
  • Menczer amúgy a múlt heti óriási feltörése után megtorpant, annak ellenére, hogy gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni a posztjait egy-egy Megafon-hirdetéstől, témákban, stílusban, arroganciában, mindenben. Itt jegyezzük meg, hogy óriási áttörés lesz a fideszes kommunikációban, ha egyszer kifejlesztik, hogy lehet élőszóban emojikat tenni a szövegbe.
  • Sulyok Tamás köztársasági elnök kezd rákapni a közösségi média ízére, egyelőre a Németh Szilárd-i úton jár a kísérletezésben:

A 876 millió forintos kérdés

Némileg váratlan módon a Megafon nem döntötte meg a 2022-es választási kampányban felállított, havi 266 millió forintos rekordköltését, de azért így is elég elviselhetetlen volt a politikai hirdetések töménysége a facebookos hírfolyamokban. Csak a toplistás szereplők 876 millió forintot égettek el a hónapban a fideszes narratívák sulykolására, az ellenzéki költség eltörpül emellett. Még a közszolgálati hirado.hu is úgy érezte, hogy be kell szállnia a szponzorált posztok háborújába, és hirtelen a 17-szeresére emelte a szokásos havi facebookos hirdetési büdzséjét. Feltámadt régi ismerősünk, a Karácsony Gergely gyalázására kitenyésztett Budapest Beszél, de eléggé aprópénzzel – pont olyan alibizésnek tűnik most az aktivitása, mint a Fidesz egész budapesti főpolgármesteri kampánya.

Hirdetésre költött pénz
1.Megafon258 000 000
2.Mediaworks231 000 000
3.Fidesz214 000 000
4.hirado.hu58 000 000
5.Orbán Viktor53 000 000
6.Szentkirályi Alexandra48 000 000
7.Dobrev Klára38 000 000
8.Vitézy Dávid26 000 000
9.Molnár Csaba15 000 000
10.Budapest Beszél14 000 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a május 2. és május 31. közti időszak költéseit mutatják.)

A hónap posztjai

Ahhoz képest, hogy a hónapot mekkora fölénnyel nyerte Magyar, kissé meglepő, hogy a legnépszerűbb posztok toplistáján Orbán uralkodik. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a legnépszerűbb posztjait mind egy szálig milliós reklámköltéssel terítették, az ilyet nem kapott, átlagos Orbán-bejegyzések viszont jellemzően 5-6 ezer lájk magasságában megálltak. Még akkor is, ha a celebekkel pózolás, a cuki gyerekek és a foci tetszőleges kombinációját dobta be. Jól mutatja, hogy a fideszeseket milyen szinten sikerült a háborús pszichózisra kondicionálni, hogy Orbán születésnapi posztja a feleségével alig 20 ezer lájkig jutott, pedig az ilyesmivel jobb időkben sima 100-120 ezret tudott kaszálni.

  1. Orbán arról elmélkedik, hogy Magyarországot kétszer kényszerítették bele világháborúba, és a Fideszre kell szavazni, hogy harmadszor ne legyen ilyen (mondjuk, az a „belekényszerítés” nem egészen úgy volt a valóságban, ahogy a miniszterelnök állítja, erről itt és itt írtunk bővebben, történészek segítségével) – 97 ezer interakció
  2. Orbán szerint „az egyik oldalon van a pénz meg a hatalomvágy, a másik oldalon a békeszerető európai emberek, köztük mi is” – 70 ezer
  3. Magyar élő streamje a debreceni tüntetésről – 67 ezer
  4. Orbán levezeti, hogy miért nem kell Ukrajnát segíteni a honvédő háborújában (mert akkor lesz béke) – 61 ezer
  5. Orbán a Fico-merénylet után: „A szlovák miniszterelnök ellen egy baloldali aktivista merényletet követett el. Bizakodunk a felépülésében, de ma egyedül kell küzdenünk a békéért.” (A poszt írásakor amúgy már órák óta lehetett tudni, hogy a „baloldali” jelző egy félrefordítás miatt került a magyar sajtóba, de Orbán stábja azóta sem javította a bejegyzést.) – 60 ezer

Ha az egyes interakciótípusokra lebontjuk a legnagyobbat futó májusi posztokat, már jóval színesebb mezőny tárul elénk:

  • A legtöbb megosztás: Karácsony Gergely üzen Rogán Antalnak, „Miért nem vagy elég bátor?”
  • A legtöbb komment: Orbán történelmi fejtegetése a háborúkba való belekényszerítésről
  • A legtöbb mérges emoji: Magyar Péter bemutatja, hogyan blokkolják a megmozdulásain a titkosszolgálatok a mobilnetet (amúgy valószínűleg sehogy)
  • A legtöbb meglepett emoji: Hadházy fotói a kelebiai vasútépítésen használt 44 éves sínekről és talpfákról
  • A legtöbb szomorú emoji: Szabó Tímea posztja Karsai Dánielről
  • A legtöbb szívecske: Magyar gyereknapi posztja
  • A legtöbb nevető emoji: Orbán történelmi, világháborús eszmefuttatása

Ha már a nevető emojiknál tartunk, Orbán közel 25 ezret kapott belőlük csak a háborúba belekényszerítős posztjára – itt üt vissza az, hogy ha egy zsák pénzzel meghajtva a követőtáboron kívül is terjed egy poszt, óhatatlan, hogy egy csomóan nem úgy fognak reagálni rá, mint a rajongók. Részben ez a jelenség lehet az oka annak, hogy a múlt havi 246 ezer nevető emoji után most összesen 436 ezer ilyet kapott Orbán. Legutóbb azt írtuk, eposzi méreteket öltött a miniszterelnök facebookos körberöhögése, hát most mit írjunk még plusz 200 ezer „haha” után? Intergalaktikus? Multidimenzionális? Legyen világháborús, ahhoz legalább már hozzá van szokva a rajongótábor.

Mindenesetre ezen a ponton bevezetünk egy új toplistát, ami azt mutatja, hogy melyik politikus kapta számszerűen, illetve arányaiban a legtöbb haha emojit a hónapban. Az értelmezést itt kicsit megbonyolítja, hogy ez a reakció akkor is járhat, ha a politikus tényleg vicceset mondott (lásd a kutyapártos Kovács Gergely helyezését) – de azért mostanában jellemzőbb az, hogy ez a gúnyos kiröhögést jelképezi. További megjegyzés, hogy technikai okok miatt Magyar Péternél ezt az adatot jelenleg nem lehet kinyerni.

hahaszámhahaarány
1.Orbán Viktor436 000Gulyás Gergely36,6%
2.Szentkirályi Alexandra166 000Szentkirályi Alexandra34,4%
3.Menczer Tamás49 000Orbán Viktor33,6%
4.Szijjártó Péter28 000Semjén Zsolt33,1%
5.Zsigmond Barna23 000Kovács Gergely30,1%
6.Karácsony Gergely21 000Budai Gyula27,5%
7.Dobrev Klára20 000Zsigmond Barna26,7%
8.Lázár János14 000Menczer Tamás24,8%
9.Molnár Csaba12 000Molnár Csaba24,1%
10.Deutsch Tamás11 000Kósa Lajos22,4%

(A „hahaarány” a posztokra érkezett összes lájkból és emojiból a nevetősök arányát jelenti – a kommenteket és megosztásokat itt nem számoltuk.)

A virális posztok toplistáján három női politikus a dobogón – még hogy nincs utánpótlás Novák Katalin és Varga Judit kiesése óta!

  1. Dúró Dóra óriási problémamegoldásban van: ha az EU nem ad pénzt, mi se fizessük be az EU-nak a tagdíjat! (Ez amúgy nem tagdíj, hanem GDP-arányos hozzájárulás minden tagországtól a közös EU-s költségvetéshez.) – 44× szorzó
  2. Szentkirályi Alexandra: „Én ebben a városban születtem, nincs más szülővárosom, Budapest az otthonom. Szívvel, lélekkel fogom szolgálni a budapestieket!” – 38×
  3. Vitályos Eszter köszönti a születésnapján Hosszú Katinkát, a két és fél soros szövegben egészen bravúros módon kilenc emojit elszórva – 37×
  4. Novák Előd a készpénzhasználat jogának alkotmányba emeléséért küzd – 35×
  5. Karácsony Gergely beszól Rogán Antalnak – 30×

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzője posztjai átlagban szoktak.)

A legtöbb megosztás

Magyar Péter előnye továbbra is hatalmas a legértékesebb interakciók versenyében, Hadházy a második helyen tartja a mostanában szokásos 50 ezer körüli szintjét. Újdonságot igazán csak az jelent, hogy utána jó nagy lemaradással szokott jönni a mezőny, de most eléggé felzárkóztak mögé a nagy kampányhangulatban.

Megosztások%
1.Magyar Péter151 9004,1%
2.Hadházy Ákos49 30016,9%
3.Orbán Viktor39 0002,4%
4.Dobrev Klára31 40010,1%▲▲
5.Karácsony Gergely28 4007,3%
6.Menczer Tamás25 3007,7%
7.Szijjártó Péter17 2004,1%
8.Szentkirályi Alexandra16 3002,7%
9.Mesterházy Attila15 80015,3%
10.Gyurcsány Ferenc9 20011,2%

(A százalékos érték azt mutatja, hogy az adott politikus posztjain az interakciók mekkora hányadát teszik ki a megosztások. Ez nagyjából analóg azzal, hogy az illető követői mennyire hatékonyan terjesztik a mondanivalóját. Az átlag itt 7 százalék körül mozog, és 10 százalék fölött már elég jónak számít az arány.)

Instagram

Szolgálati közleménnyel kell kezdenünk: Nagy István agrárminisztert kénytelenek voltunk diszkvalifikálni, mivel már harmadszor fújták fel az eredményeit a sokszorosára olyan fura anomáliák, amik pont úgy néznek ki, mintha valaki ipari mennyiségben követőket vagy lájkokat vásárolt volna neki.

Sok változás amúgy nincs a toplistán a múlt hónap óta. Érdemes megfigyelni, hogy a Facebookon hasító újhullámos fideszes politikus-influenszerek mennyire gyengén szerepelnek itt: Szentkirályi Alexandra messze leszakadva az élmezőnytől, nyoma sincs nála annak a felívelésnek, ami a Facebookon megvan két hónapja (igaz, itt nem is fűti a posztjait 50 millió forint); Menczer Tamás a 23. helyen szerénykedik 1700 lájkkal, Vitályos Eszter pedig, aki a Facebookon az egyik legnagyobb spammer napi 7-8 posztos átlaggal, az Instán letudta az egész hónapot 3 poszttal és 600 lájkkal.

InterakciókPosztok száma
1.Magyar Péter339 00044
2.Orbán Viktor287 00090
3.Karácsony Gergely131 00073
4.Szijjártó Péter105 000109
5.Hadházy Ákos39 00055
6.Szentkirályi Alexandra31 00035
7.Márki-Zay Péter30 00067
8.Vona Gábor15 00020
9.Kubatov Gábor8 30026
10.Dúró Dóra7 70060

Időközben a mocsárban

A Megafonnak jót tett a 250 millió forintos rásegítés, és nagyon jól hasítanak a propagandaoldalak különversenyében. Ez nem is annyira a toplistán látszik, ahol nagyjából a szokásos helyezéseket hozzák nagyjából a szokásos arcok, hanem a top 10 mögötti mezőnyben, ahol már majdnem a 100 ezer lájkos szinten vannak olyan figurák, mint Korondy Tamás, Szarvas Szilveszter vagy Ibolya Csenge. Persze fejenként havi 35-40 millió forintnyi hirdetéssel megtámogatva jönnek ezek a számok, tehát lehet azt mondani, hogy „ja, úgy könnyű”, de a brutális hirdetési hátszél eddig is megvolt, a 100 ezer lájk meg nem nagyon. Szóval úgy tűnik, kezd felépülni rendesen a megafonos B és C vonal Bohárék mögé, persze erről biztosat inkább a választás utáni hónapokban lehet majd mondani, amikor valószínűleg elzárul, vagy legalábbis vékonyabban csöpög majd a pénzcsap.

InterakciókPosztok száma
1.Deák Dániel/Megafon413 000246
2.Bohár Dániel/Megafon315 000181
3.Orosz hírek314 000380
4.Gond-olkodó222 000776
5.Nyugati Fény195 0001431
6.Trombitás Kristóf/Megafon172 000252
7.Vadhajtások149 0001103
8.Apáti Bence/Megafon127 000229
9.Alapjogokért Központ111 00097
10.Patrióta Európa Mozgalom105 0001030

Ez volt a Lájkbajnokság 117. epizódja, a sorozat korábbi cikkeit itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!