Érd polgármestere: A kormány bármikor dönthet úgy, hogy csődbe visznek egy várost

2024. június 3. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

„Az önkormányzatok totális kitettségben vannak a kormány felé, bármikor dönthetnek úgy, hogy csődbe visznek egy várost”

– mondta Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere a 444-nek adott interjújában, amelyben beszélt az egyre növekvő város gondjairól, Mészáros Lőrinc 50 millió forintos támogatásáról és arról is, hogy mit szól a Magyar Péter-jelenséghez.

Érd 2006 óta megyei jogú város, már több mint 70 ezren élnek ott, amivel Pest vármegye legnagyobb lélekszámú településévé váltak. „A város csurig megtelt” – jelentette ki a 2019 őszén polgármesterré választott Csőzik, aki a 2000-es évek elején még SZDSZ-esként kezdte a politikai karrierjét, 2010-ig Érd alpolgármestere volt.

Polgármesterré választása után Csőzik nyílt levelet írt Mészáros Lőrincnek, aki az előző önkormányzati ciklusban 40 milliárd forintnyi beruházásra kapott szerződést a fideszes vezetésű önkormányzattól, hogy nincs-e kedve valamit visszaadni ebből a városnak, például támogathatná a helyi kézilabdacsapatot, ahol a külföldi sztárjátékosok milliós fizetéseit is az önkormányzat állja.

Csőzik szerint Mészáros eléggé zokon vette a nyílt felszólítást, de végül adott 50 millió forintot. „A kivitelező Fejér-BÁL vezetőin keresztül üzent. Nem értette, hogy a nyilvánosságra miért volt szükség, elég lett volna diszkréten jeleznem a problémát, és találunk megoldást. (…) A dolog persze nem oldódott meg attól, hogy Mészáros Lőrinc küldött egyben egy 50-est, de nekem szimbolikusan sokat számított ez, mert a helyi Fidesz ennyit se tudott elérni. Mészáros Lőrinc Fidesze” – mondta.

Állítása szerint polgármesterként igyekezett jó kapcsolatokat kialakítani a Miniszterelnökség uniós forrásokat kezelő államtitkárságával, és más minisztériumok elöljáróival is, hogy plusz forrásokat szerezzen Érdnek. „Ez hol segített, máskor semmit nem ért. (…) Idővel miniszterekkel is tudtam tárgyalni. Akadt olyan elkötelezett támogatója is Érdnek, aki segített elintézni dolgokat, csak annyit kért, hogy sose említsem meg nyilvánosan a nevét” – mondta Csőzik.

„Mára azoknak a városoknak is megkötötték a kezét, amiknek erős adóerő képessége van. Cser-Palkovics Andrástól és Székesfehérvártól 6 milliárdot vettek el. Amikor megkérdeztem tőle, mire költötte ezt a pénzt, mielőtt elvették, azt kérte tőlem, hogy ezt ne kérdezzem meg, mert sírva fakad. Nála talán csak Dézsit húzta le jobban a rendszer Győrben”

– mondta.

Arról is beszélt, hogy a városvezetése alatt nagyon megszigorították az építési szabályokat, ma már csak egyszintes családi házat lehet építeni Érden, társasházat és ikerházat nem, mert azt már nem bírná el az infrastruktúra. „A közmű se. Az ivóvízhálózat se, még 2-300 ház, és nyáron a szárazság alatt hörögnek a csapok. A szennyvíztisztítónk kapacitása 99 százalékon van. Egy nagy esőnél kiönt. Miközben évi 200-250 milliónyi szabad forrásunk van fejlesztésekre, tízmilliárdokra lenne szükség” – mondta a polgármester, hozzátéve:

„Az agglomerációban 500 ezerrel nőtt a lakosság, és a kormány észre se veszi ezt.”

Csőzik szerint jelenleg nincs együttműködés Budapest és az agglomeráció között, ami szerinte leginkább a kormány hiába. „Budapest még nehezebb anyagi helyzetben van, mint a környező városok. A viszony akkor tudna érdemben előrelépni, ha megtörténne a kormányváltás, vagy ha a kormány felfedezné a lehetőséget abban, hogy egységként kezelje a gyűrű régiót és Budapestet” – mondta.

Szerinte a legnagyobb probléma a közlekedés és a vízgyűjtő területek csapadékvíz-gazdálkodása, ami nem ismer közigazgatási határokat. „Itt nem téma, hogy ki nyer Budapesten, és nem is érint minket különösebben. Én jóban vagyok Karácsony Gergővel és Vitézy Dáviddal is, de ilyen anyagi lehetőségek közt, az érdiek szempontjából, szinte mindegy, melyikük győz. 2026-ban lehet legkorábban számítani változásra. Ugyanakkor Gergővel emberileg szorosabb a kapcsolatom, magánemberként neki drukkolok, szerintem ő fog nyerni” – tette hozzá.

Az interjúban szóba került Magyar Péter és a Tisza Párt. Csőzik azt mondta, óvatosan szimpatizál vele. Megjegyezte, bőven van kritikája vele kapcsolatban, de az letaglózó, hogy milyen hatást gyakorol az emberekre. „Bennem Nagy Ervin keltette fel az érdeklődést. Egy könyvbemutatóra érkezett a városba, és elhívtam vacsorázni az egyik vendéglőbe. Dumáltunk két órát, és hosszan mesélt róla. Azt mondtam magamnak: ha egy ilyen kekec emberre, mint az Ervin, ekkor hatással van, valamit tudhat ez az ember.

Addig fényezte, hogy pár héttel később kíváncsiságból kimentem a Kossuth téri demonstrációra, de csak a Falk Miksa utcáig jutottam, mert nem fértem be. Néztem, milyen hatással bír az emberekre. Olyan volt, akár egy felszabadulás. Nem tudom racionálisan megmagyarázni, mert a megszólalásaiból nem feltétlenül kellene, hogy ez következzen. De valahogy reményt adott az embereknek” – mondta.

„És őszintén szólva, azt kell mondjam, nekünk jól jött ez most, mert segít mozgósítani a helyenként beletörődött embereket. Általában is az a megérzésem, hogy Magyar feltűnése segíteni fog az újrázásra hajtó ellenzéki polgármestereknek. Mivel nem indít helyben embereket, egyre több ellenzéki tervezi, hogy kitart a polgármester mellett, de listán a Tiszát választja majd” – vélekedik Csőzik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!