Németh Balázs megírta tapasztalatait a köztévé EP-vitájáról

2024. május 31. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

6630 nap, azaz 18 év után először volt politikai vita a köztévén, az EP-listavezetők összesen 8-8 percben beszélhettek 5 hozzászólás formájában. A résztvevők első körben 1 percben bemutatkoztak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejthették ki a véleményüket. Csak az utolsó körben volt lehetőségük 1 percben reagálni az előttük elhangzottakra.

A közmédia annyira élhetetlen kereteket szabott a vitának, hogy a műsorban végül azok a résztvevők tudtak emlékezetesebbet alakítani, akik nem fogadták el ezeket a kereteket, valódi vitára esély sem volt. Nem ezt gondolja a vita egyik műsorvezetője, Németh Balázs, aki Facebookon értékelte az elhangzottakat.

„A körülményeket bírálják majd azok, akik úgy érzik a vártnál kevesebbet hoztak ki a csütörtök estéből. Pedig meglepetés egyetlen résztvevőt és nézőt sem érhetett, a szabályokat ismerte mindenki” – írta.

Megjegyezte, hogy szerinte a „politikusok izgultak, általában nem kicsit, hanem nagyon”, majd ironikusan hozzátette, hogy „nem könnyű műfaj egyébként ‘tessék’-re két percet értelmesen beszélni egy kamerába”. Szerinte voltak olyanok is, akik a vita előtt hergelni, vádaskodni, személyeskedni próbáltak, de ők is betartották a szabályokat.

Azt is írta, hogy meglepő volt, hogy a résztvevők „mennyire nem akartak / nem tudtak egymásra reagálni, pedig lett volna rá lehetőség minden megszólalásnál”. Erre, ahogy korábban is írtuk, egyébként nagyon kevés idejük volt: 1 percük volt összesen az egész műsor alatt arra, hogy hozzászóljanak a vitapartnereik mondandójához, ebben pedig lehetetlen értelmesen reagálni bármire. Németh Balázs szerint persze mindez azért történt, mert „talán (…) nem mertek eltérni az előre megtanult, időre kimért szövegtől”.

A műsorvezető úgy gondolja, hogy „egyetlen ember próbálta volna(!) elbohóckodni” a vitát, „de a végeredmény inkább szánalmas lett, mint vicces”.

A vita másik műsorvezetője Volf-Nagy Tünde, Novák Katalin volt kommunikációs igazgatója volt.

2006 óta felnőtt egy generáció, amelyik soha életében nem látott valódi választási vitát. Akkor négy nappal a parlamenti választások előtt, április 5-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és legfontosabb kihívója, Orbán Viktor vitázott. Ha az elhangzottak igazságtartalmától eltekintünk, a majdnem másfél órás beszélgetésen egyértelműen Gyurcsány szerepelt jobban, aki végig kihívójához beszélt, a vita több pontján már-már megalázó módon döngölte földbe Orbánt. Azóta nemcsak Orbán, de a Fidesz jelöltjei is kerülik a nyilvános vitákat. A köztévén azóta sem rendeztek választási vitát, a civil és ellenzéki kezdeményezéseket pedig a fideszes jelöltek vagy figyelmen kívül hagyják, vagy különböző indokokra hivatkozva utasítják vissza. Most azonban valami megváltozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!