Szijjártó: Nincs beszélnivalóm az orosz nagykövettel

2024. május 29. – 20:18

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter és minisztériuma nagyon szeret nagyköveteket behívatni, az amerikai, osztrák, német, finn, dán és ukrán nagykövetet vagy beosztottját már többször rendelte be a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM), hogy számonkérje rajtuk országuk valamely állami vezetőjének vagy egyéb fontosabb személyiségének nyilatkozatait. Szijjártót viszont mostanában arról kérdezgeti leginkább a sajtó, hogy mit tett a külügy, amikor kiderült, hogy orosz hekkerek két éve feltörték a KKM informatikai rendszerét. Szijjártó korábban kampányhazugságnak nevezte, hogy lett volna ilyen támadás, nemrég viszont kiderült: nemcsak hogy volt, de a külügyben tudtak is erről, mégis felhőtlen a viszony Oroszországgal.

Felmerül tehát a kérdés, hogy Szijjártó Péter ebben az ügyben – ami azért fontosabb diplomáciai kérdés, mint hogy miért rúgta ki a Herta Petry Zsoltot, vagy hogy mit nyilatkozott az osztrák közmédia vezetője Magyarországról – behívatja vagy behívatta-e a budapesti orosz nagykövetet. A kérdést Gelencsér Ferenc, a Momentum parlamenti képviselője fel is tette a miniszternek, akivel a Széll Kálmán téren futott össze.

Gelencsér kérdésére, hogy tervezi-e behívni az orosz nagykövetet, Szijjártó azt felelte: „Nem, nincs vele beszélnivalóm.”

Szijjártót a fél magyar sajtó azért követte napokig kampányeseményről kampányeseményre, hogy erről az ügyről kérdezzék. Végül kedden mikrofonok elé állt a miniszter, bűncselekményekkel vádolta a sajtó képviselőit, és arról beszélt, hogy „bárki bármilyen módon támadást indít az informatikai rendszerünkkel szemben”. „Nemzeti érdek alapján fogunk dönteni akkor is, ha betörnek a számítógépes rendszereinkbe, ha azt naponta megpróbálják vagy hetente megpróbálják, mindegy.”

Ezt támasztja alá az is, hogy a miniszter szerdán már megjárta Belaruszt, ahol arról beszélt, hogy az országra, ahonnan az orosz hadsereg az Ukrajna elleni invázióját indította, azért vetül a háború árnyéka, mert szomszédos Ukrajnával, és hogy 9,5 millió magyar csirke megszállta Belaruszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!