A hekkerbotrány közepén Szijjártó Minszkben építi a kapcsolatokat Oroszország háborús szövetségesével

2024. május 29. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Pétert sokat kereste mostanában a sajtó azzal kapcsolatban, hogy mit miért, hogyan és kinek mondott arról, hogy orosz hekkerek lényegében évek óta ki-be járnak a magyar külügy számítógépes rendszerein. Amikor a miniszter végre kiállt a kamerák elé, és azokat nem TEK-esek akarták ellenőriztetni rendőrökkel, a miniszter azt mondta, hogy őt semmilyen külpolitikai döntésben, sem Oroszországgal, sem bármilyen más országgal kapcsolatban semmilyen mértékben és módon nem befolyásolja az, hogy „bárki bármilyen módon támadást indít az informatikai rendszerünkkel szemben”. „Nemzeti érdek alapján fogunk dönteni akkor is, ha betörnek a számítógépes rendszereinkbe, ha azt naponta megpróbálják vagy hetente megpróbálják, mindegy.”

És hogy bizonyítsa, ezt mennyire komolyan gondolja, másnap egy sor magyar cég képviselőjével Minszkbe utazott, hogy a belarusz külügyminisztériummal tárgyaljon, sőt, még egy névre szóló belarusz válogatott focimezt is átvegyen.

Szijjártó a Facebook-oldalára is kitette a belarusz–magyar üzleti fórumon elmondott beszédét, amiben több, nagyon érdekesen megfogalmazott állítása is elhangzott. Rögtön a beszéde elején azt mondta például, hogy Magyarországra és Belaruszra is „rávetül a háború árnyéka” már két és fél éve, hiszen mindkét ország szomszédos Ukrajnával. Érdemes viszont megjegyezni, hogy belarusz nemcsak, hogy szomszédos Ukrajnával, de részben az ország területéről indította Ukrajna elleni invázióját az orosz hadsereg. Szóval Belarusz esetében kicsit többet jelent az, amit Szijjártó Péter mondott, miszerint „war has been with us”, mint Magyarország esetében.

A magyar külügyminiszter ismét elmondta, hogy a magyar kormány nem hisz a szankciókban, hogy azok az EU gazdaságának többet ártottak, mint Oroszországnak, és kijelentette, hogy Magyarország a szankciók által nem érintett területeken szeretné bővíteni a gazdasági kapcsolatait Belarusszal. Sőt, ezek a kapcsolatok folyamatosan bővülnek is: tavaly 142 millió euró volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, ami idén 20 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest. A magyar gazdasági siker egyik példájaként említette a miniszter, hogy tavaly 9,5 millió magyar csirkét adtak el Belaruszban.

Ha a helyzet nem lenne ilyen súlyos, azt is mondhattuk volna, hogy Magyarország megszállta Belaruszt 9,5 millió csirkével, de – sajnálkozott a magyar külügyminiszter – most nem lehet ezzel viccelődni.

Szijjártó angol nyelvű beszéde magyar szinkrontolmácsolással került fel a Facebookra, a tolmács pedig a megszállás helyett az elárasztás szót használja, de nagyon úgy tűnik, hogy a miniszter az angol „invade”, vagyis megszáll kifejezést használja. Plusz enélkül nem is jönne ki a miniszter ún. vicce.

A magyar–belarusz gazdasági kapcsolatok további sikerének nevezte a miniszter, hogy a 100 legnagyobb belarusz cég között ott van a két nagy magyar gyógyszeripari cég, és a Szijjártóval Minszkbe utazó magyar üzletemberek nagy száma is azt jelzi számára, hogy más cégek is élni kívánnak a lehetőségekkel. A miniszter elmondása szerint a gyógyszeripari vállalatok mellett élelmiszer-, építőipari és szolgáltató cégek képviselői is vele utaztak.

A külügyminiszteri szintű megbeszélésekről sok információ nem derült ki, de Szijjártó azt bejelentette, hogy a két ország nukleáris ipari együttműködést írt alá, hiszen, mint hozzátette, nagyon hasonló technológiájú atomerőművek vannak a két országban, és épül épp Magyarországon Paks II. formájában. Emellett oktatási együttműködés is született, évente ötven belarusz diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is együttműködésbe kezd a belarusz partnerintézménnyel.

Végül egy kis sportdiplomáciai gesztust is tett a miniszter: sajnálattal számolt be arról, hogy a belarusz fociválogatott nem vehet részt az Európa-bajnokságon és a Nemzetek Ligáján, de mint elmondta, a belarusz klubcsapatok játszhatják a más európai csapatok elleni meccseiket Magyarországon, hiszen, mint a miniszter mondta, „a sportnak semmi köze a geopolitikához”. És mintegy ezt megerősítendő, a belarusz külügyminiszter közös sajtótájékoztatójukon átadott Szijjártónak egy névre szóló belarusz válogatott mezt.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!