Nyolcszáz venezuelai menekültet jelentettek be egy I. kerületi idősek otthonába

2024. május 29. – 21:53

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcszáz venezuelai menekült van bejelentve a Máltai Szeretetszolgálat 77 férőhelyes idősek otthonába az I. kerületben – írta az Rtl.hu.

A Fő utcában működő otthonban elsősorban beteg, önellátásra képtelen idősek élnek. A választási névjegyzék május 7-i adatai szerint 840 ember van ide bejelentkeztetve, ami kiugróan magas szám, mivel abban a körzetben összesen 2650 választásra jogosult személy lakik.

A különös jelenséget a Párbeszéd vette észre a választási névjegyzékben, a párt szerint mindez befolyásolhatja a június 9-i önkormányzati választás végeredményét. „Pontosan tudjuk, hogy milyen szoros volt itt a polgármesterjelöltek közötti verseny 2019-ben, V. Naszály Márta mindössze 121 szavazattal előzte meg a fideszes riválisát” – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője.

A Párbeszéd szerint tömeges betelepítésről van szó, és úgy tudják, az otthonba bejelentettek jelentős része venezuelai menekült. „Kiszolgáltatott helyzetben vannak, ahogy bejelentkeztették őket, azért felmerül a gyanú, hogy le is tudják szavaztatni őket egy önkormányzati választáson” – tette hozzá Tordai.

Böröcz László, a Fidesz I. kerületi polgármesterjelöltje a menekültek elleni uszítással vádolta meg a Párbeszédet. „Elítéljük V. Naszályi Márta színvonaltalan uszítását a diktatúrából menekült honfitársainkkal szemben” – közölte.

A Máltai Szeretetszolgálat is reagált a hírre, azt közölték, hogy a Fő utcai intézményükben működik a menekülteket segítő központjuk, ennélfogva „hajléktalanokat, valamint több országból érkezett – például ukrán és venezuelai – menekülteket is bejelentettek ide”. Számukra a cím „lakcímbiztosításként” szolgál, amire az ügyintézés miatt van szükségük. Hozzátették, hogy a menekültek nem ott laknak, egyéves integrációs programban vesznek részt, és rövid időn belül kijelentik őket.

2022 őszén, nem sokkal a budavári időközi választás előtt mintegy húsz, a Fidelitashoz köthető személy költözött be papíron egy Ostrom utcai magánklinika címére az I. kerületben. A fiktív lakcímbejelentés egy tavaly őszi törvénymódosítás értelmében már nem számít bűncselekménynek. A Momentum képviselőjelöltje végül 60 szavazattal maradt alul a Fidesz jelöltjével szemben az 5. számú egyéni választókerületben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!