Enyhítettek az antifaügy másodrendű vádlottjának ítéletén

2024. május 28. – 18:34

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen egy év tíz hónap börtönnel sújtotta az antifaügy másodrendű vádlottját a Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett határozatával – közölte a bíróság honlapján közleményben. A német állampolgárságú másodrendű vádlott korábban beismerő vallomást tett és lemondott a tárgyalásról, így őt az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék január 29-én 3 év fegyházra és Magyarországról történő 5 éves kiutasításra ítélte bűnszervezetben részvétel miatt – írja az MTI.

A hírügynökség hosszan részletezi a hátteret, hogyan alakult 2017-ben, Lipcsében szélsőbalos szervezet, miként edzettek szélsőjobbosok elleni támadásokra, és hogy határozták el a budapesti, Becsület Napjára időzített támadásokat (amikre Milánóból olasz anarchisták is érkeztek). Az említett másodrendű vádlott 2023. február 9-én a Nyugati pályaudvaron egy szélsőjobboldalinak nézett utast arcon fújtak paprikaspray-vel.

Ugyanazon a napon a Kálvin tér környékén vertek meg viperával három „szélsőjobboldali szimpatizánsnak vélt” embert, akik közül ketten nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedtek, sőt az életveszélyes sérülés reális lehetősége is fennállt esetükben.

Ugyanilyen nagyon súlyos sérüléseket szenvedett az a férfi, akit szintén ruházata alapján gondoltak szélsőségesnek. Őt másnap ugyanúgy viperával verték meg, többszörös bordatörést, zúzódásos sérüléseket szenvedett. Este pedig két német állampolgárt vertek meg bottal és gumikalapáccsal, majd lefújták őket paprikaspray-vel, ők 5-6 nap alatt gyógyuló sebeket szereztek. Egy másik helyszínen pedig úgy megvertek valakit, hogy a sértett agyrázkódást szenvedett, és arckoponyája több helyen eltört. Másnap a másodrendű vádlott és társai a járókelőket figyelték, hogy kiválasszák következő áldozatuk, de a rendőrség közbelépett.

Januárban három év fegyházat kapott elsőfokon a másodrendű vádlott, de mindkét oldal fellebbezett. Ezután enyhítettek másodfokon egy év tíz hónap börtönre. Az indok az volt, hogy törvényesen minősítették a cselekményét bűnszervezetben részvételnek, hisz nem vett részt a támadásokban, csak jelen volt. Enyhítő körülménynek vették figyelembe, hogy

a vádlott az eljárás során a legszigorúbb kényszerintézkedés hatálya alatt állt, ami magyar nyelvet nem beszélő külföldiként nagyobb megterhelést jelentett számára.

Az első- és harmadrendű vádlottal szemben folytatódik az eljárás a Fővárosi Törvényszéken. Az MTI emlékeztet, a Fővárosi Ítélőtábla május 15-én döntött arról, hogy megszünteti az antifaügy elsőrendű vádlottjának letartóztatását 16 millió forint óvadék ellenében. Korábbi cikkünkben arról is írtunk, hogy szélsőjobboldaliak is vertek a kitörés napján járókelőket, de a jog egészen másképp kezelte ezeket az ügyeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!