Balog Zoltán és Hoppál Péter trükkösen, de csak megünnepelhette a református egység napját Pécsen

Legfontosabb

2024. május 25. – 15:24

Balog Zoltán és Hoppál Péter trükkösen, de csak megünnepelhette a református egység napját Pécsen
A koncert szünetében Hoppál Péter, Balog Zoltán, Vashegyi György (karmester), Steinbach József (református zsinati elnök), Felföldi László (pécsi katolikus megyéspüspök) állt össze egy képre – Fotó: Hoppál Péter Facebook-oldala
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Olvasói levelet kaptunk, mely szerint a Filharmónia Magyarország szerdai, pécsi rendezvényét egy református ünnepség „sajátította ki”. Erről a jegyeket már hónapokkal korábban megvásárlók csak részleges tájékoztatást kaptak. Az utólag betett felvezető, kísérő programok miatt komoly csúszások voltak, amivel kapcsolatban hiányos volt a tájékoztatás. Olvasónkat az is zavarta, hogy mindezek következményeként Balog Zoltánnal, a kegyelmi botrány egyik főszereplőjével kellett egy társaságban „ünnepelniük”. Olvasónk kifejezetten hangsúlyozta, hogy nem az egyházzal vagy a hívőkkel van problémája, hanem az eljárással.

A pécsi székhelyű, de országos hatáskörű Filharmónia Magyarország Nkft. a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál pécsi programját május 22-én hét órára hirdette meg a város hangversenytermébe. A Capella Savaria és Purcell Kórus régi zenei koncertjére a jegyet vásárlók egy emailben május elején arról értesültek a szervezőktől, hogy „mivel a Baranyai Református Egyházmegye nagy számban vásárolt belépőjegyet az eseményre, ezért lehetőséget biztosítunk számukra, hogy a koncertet megelőzően a Közösség díszvendégei rövid beszédet tartsanak a jelenlévő egyházközösségi tagoknak. A köszöntők 18:30-tól 18:55-ig tartanak.”

Az már a helyszínen derült ki, hogy pontosan mi is ez a rendezvény, és hogy minimális programváltozásnál többről van szó. A Parokia.hu-n található meghívó szerint a kegyelmi botrány árnyékában hivatalosan elhalasztott magyar református egység napját ünnepelte három hazai és egy határon túli egyházmegye. Azt is írják, hogy a jelentkező egyházközségi tagoknak ingyenes az ünnepi hangversenyen való részvétel, amit ebből az alkalomból rendeznek meg. Az est házigazdája Hoppál Péter egyházzenész, zsinati és fideszes országgyűlési képviselő volt, de beszédet mondott Balog Zoltán püspök, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a zsinat új lelkészi elnöke is.

Az eseményről szóló beszámoló szerint a zsinati elnöki szerepéről botrányos körülmények között lemondó Balog többek között arról beszélt, hogy ha megmérjük az életünket, akkor az fájdalmas lehet, önvizsgálatra, bűnbánatra indíthat. Viszont a nehézségek és megpróbáltatás után új utak, új kezdet születik.

A nem egyházi résztvevőktől úgy értesültünk, hogy őket a meghirdetetthez képest végül félórás késéssel engedték be a terembe. Ezt követően – a színvonalas koncert szünetében – viszont újabb csúszás volt, mivel „szeretetvendégség” keretében Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója tartott pohárköszöntőt. Ezalatt pedig Hoppál Péter sűrű szelfizések, fotózkodások közepette tartotta fenn az este jó hangulatát, ami így jókora késéssel, este 10 körül ért csak véget.

Az érintetteket megkerestük, a koncert szervezőjétől többek között azt kérdeztük, hogy ilyen külön programra hány jegytől biztosít lehetőséget a Filharmónia, és hogy kellett-e ezért szerződést módosítani a koncertterem bérbeadójával? Érdemben nem kaptunk választ a kérdéseinkre, a korábban ismert információkat küldték el. A tájékoztatás hiányával kapcsolatos panaszra sem reagáltak a Telexnek.

A Kodály Központ üzemeltetőjétől, az önkormányzati tulajdonú Zsolnay Örökségkezelőtől azt tudakoltuk, hogy ilyen mértékű tartalmi és időkeret-módosítást lehetővé tesz-e a bérleti szerződés? A cég szerint a nagytermet éves bérleti szerződés keretében adják oda a Filharmóniának, zenei rendezvény céljára, de az esemény konkrét tartalmáról, időintervallumáról a szervezők döntenek és a közönségszervezés is az ő feladatuk.

Megkerestük a Baranyai Református Egyházmegyét is, többek között azt tudakolva, hogy Balog Zoltán megosztó megítélése mellett nem érzik-e problémásnak a részvételét egy egységről szóló rendezvényen, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Azt sem tudtuk meg, hogy végül miért döntöttek úgy, hogy megünneplik az egység napját.

Kerestük a református egyházat, hiszen az eseményen részt vett az új zsinati elnök is. Azt szerettük volna megtudni, hogy most mi az aktuális álláspontjuk a korábban elhalasztott egység nappal kapcsolatban, és máshol is volt-e hasonló ünnepség? Annyit válaszoltak, hogy korábbi tájékoztatás értelmében a központi egységnapot 2025-ben tartják meg, de regionálisan voltak ünnepségek. Minden, egyházuk egységét hirdető, a helyi közösségektől induló kezdeményezésnek pedig örülnek.

Hoppál nem most végzett, mégis tablókon szerepel

A fideszes országgyűlési képviselő nemrég azzal került a hírekbe, hogy mint a fenntartó egyházmegye képviselője ezentúl a pécsi református gimnázium tablóin szerepel. Ráadásul a PécsMa információ szerint nemcsak az érettségiző, de a nyolcadikból elballagó diákok tablóin is látható Hoppál Péter. A képviselőtől egyáltalán nem lehet idegen, hogy érdekes felületeken jelenik meg a képmása: korábban már karácsonyfadísz is volt.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!