Kiengedték a börtönből a tavalyi antifa támadások miatt letartóztatott olasz nőt

2024. május 23. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

Kiengedték I. S. olasz antifasiszta aktivistát a budapesti Gyorskocsi utcai börtönből, ahol több mint 15 hónapig raboskodott, írta az olasz ANSA.

I. S.-t átszállították egy budapesti ingatlanba, ahol házi őrizetben marad magyarországi tárgyalása alatt. A bíróság korábbi döntése szerint mivel nagy a veszélye, hogy elmenekül Magyarországról, az ítélethirdetésig börtönben kellett volna maradnia, de 16 millió forintos óvadék ellenében végül a múlt héten esélyt kapott a házi őrizetre.

Családja és támogatói azt remélik, hogy a budapesti házi őrizet csak átmeneti állomás, és átviszik majd Olaszországba.

I. S.-t azzal vádolják, hogy 2023. február 9–11-én Budapesten két társával öt különböző alkalommal megtámadtak idegeneket. Ezekben négyen súlyosan, öten könnyebben sérültek meg. A három feltételezett elkövetőt még február 11-én fogták el. Hármuk közül I. S. kapta a legnagyobb médiafigyelmet, olasz baloldaliak hónapok óta követelik, hogy engedjék ki a börtönből.

A tavaly ősszel megvádolt két német és egy olasz állampolgár a vád szerint egy 2017-ben, Lipcsében alapított szélsőbaloldali szervezet tagjai voltak. A csoport 2018 és 2020 között Németországban többször megtámadott szélsőjobboldali vagy annak vélt személyeket, majd tavalyelőtt határozták el, hogy a 2023-as Becsület Napja nevű esemény előtt Budapesten is támadásba lendülnek.

A támadásaikat az ellenőrzések elkerülése céljából darkneten szervezték, és ott is tervezték meg az eszközeik beszerzését, a támadások helyszíneit és az esetleges menekülési útvonalakat.

Az ügyészség szerint a támadásokat alaposan megtervezték, azokon előre egyeztetett feladatmegosztásban „dolgoztak”. A támadások időtartamát 30 másodpercben határozták meg, azokon az irányítónak kinevezett személy előre megbeszélt jelszavakkal koordinálta a többiek munkáját. Egy ember közben a környezetet figyelte, a többiek pedig verték az áldozatnak kiszemelt személyeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!