Óvadék ellenében kiengedik a börtönből a tavalyi antifa támadások miatt letartóztatott olasz nőt

2024. május 15. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

16 millió forint óvadék ellenében megszüntette a bíróság I. S. olasz antifa aktivista magyarországi letartóztatását – írja a 24.hu. S.-t tavaly február óta tartják börtönben, mert a vád szerint 2023 elején külföldi társaival együtt több embert megtámadtak Budapesten.

Az első fokon eljáró bíróság tavaly február 14-én rendelte el I. S. letartóztatását, azóta egy magyarországi börtönben tartják fogva. A bíróság korábbi döntése szerint mivel nagy a veszélye, hogy elmenekül Magyarországról, az ítélethirdetésig börtönben kellett volna maradnia.

Most azonban a másodfokon eljáró bíróság 16 millió forint óvadék ellenében elrendelte S. letartóztatásának megszüntetését, és bűnügyi felügyelet alá helyezték. Ez azt jelenti, hogy egy budapesti ingatlanba kerül majd, amit az ítélethirdetésig nem hagyhat el. A mozgását technikai eszközzel folyamatosan követi a rendőrség. S. akkor jut ki a börtönből, ha ő vagy védőügyvédje három hónapon belül kifizeti a 16 millió forintos óvadékot.

I. S.-t azzal vádolják, hogy 2023. február 9-11én Budapesten két társával öt különböző alkalommal megtámadtak idegeneket. Ezekben négyen súlyosan, öten könnyebben sérültek meg. A három feltételezett elkövetőt még február 11-én fogták el. Hármuk közül I. S. kapta a legnagyobb médiafigyelmet, olasz baloldaliak hónapok óta követelik, hogy engedjék ki a börtönből.

A tavaly ősszel megvádolt két német és egy olasz állampolgár a vád szerint egy 2017-ben, Lipcsében alapított szélsőbaloldali szervezet tagjai voltak. A csoport 2018 és 2020 között Németországban többször megtámadott szélsőjobboldali vagy annak vélt személyeket, majd tavalyelőtt határozták el, hogy a 2023-as Becsület Napja nevű esemény előtt Budapesten is támadásba lendülnek.

A támadásaikat az ellenőrzések elkerülése céljából darkneten szervezték, és ott is tervezték meg az eszközeik beszerzését, a támadások helyszíneit és az esetleges menekülési útvonalakat.

Az ügyészség szerint a támadásokat alaposan megtervezték, azokon előre egyeztetett feladatmegosztásban „dolgoztak”. A támadások időtartamát 30 másodpercben határozták meg, azokon az irányítónak kinevezett személy előre megbeszélt jelszavakkal koordinálta a többiek munkáját. Egy ember közben a környezetet figyelte, a többiek pedig verték az áldozatnak kiszemelt személyeket.

A három vádlott közül az olasz nőt bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, a német férfit és a német nőt pedig bűnszervezetben részvétel bűntettével vádolják. Mindhármukkal szemben fegyházbüntetés kiszabását és Magyarországról való kiutasítást kezdeményezett az ügyészség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!