Az utcán, rendőrök mögül kiabálva kérdeztük Szijjártót az orosz titkosszolgálatok támadásáról

2024. május 17. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a 444 nyilvánosságra hozott egy 2021-es jelentést, amiben Szabó Hedvig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) akkori igazgatója beszámolt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) informatikai hálózatának rendszeréről. A súlyos problémákról beszámoló dokumentum szerint az orosz titkosszolgálatok hekkerei 2021-ben több alkalommal feltörték a külügy rendszereit, és nagy mennyiségű adatot tudtak onnan ellopni.

Az orosz titkosszolgálatok kibertámadásáról már 2022-ben beszámolt a Direkt36, akkor azonban több fideszes politikus, és a külügy akkori államtitkára Menczer Tamás is kampányhazugságnak nevezte az erről szóló híreket.

Az NBSZ igazgatójának most nyilvánosságra hozott jelentése viszont azt bizonyítja, hogy az oroszok igenis megtámadták a külügy rendszereit 2021-ben és nagy mennyiségű adathoz fértek hozzá: levelezésekhez, fájlokhoz és a dolgozók személyes adataihoz is.

„A teljes érintettség okán több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná” – írja Szabó Hedvig.

A jelentés emellett azt is bizonyítja, hogy a külügyminisztérium tudott a támadásról, a címzett ugyanis Vargha Tamás a külügyminisztérium akkori polgári titkosszolgálatokért felelős államtitkára volt.

A bizonyító erejű dokumentum ellenére a külügyminiszter a Telexnek azt mondta, hogy továbbra is kampányhazugságnak tartja a kibertámadásról szóló híreket.

Pénteken Szijjártó Péter a szerb külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót, erre a Telexet nem hívták meg. Hiába kértük telefonon és személyesen a minisztérium épületénél is, nem engedtek be, hogy feltehessük a kérdéseinket. A következőkre lettünk volna kíváncsiak:

  • Miért nevezték kampányhazugságnak az oroszok behatolásáról szóló hírt?
  • Milyen személyi és diplomácia következményei voltak a támadásnak?

A sajtótájékoztatón Szijjártó vicceskedve reagált, és átlátszónak nevezte, hogy mindig választási kampányban kerülnek elő a hekkertámadással kapcsolatos hírek. A sajtótájékoztatóról tudósító állami hírügynökség tudósításában az erről szóló rész nem szerepelt.

Hogy feltehessük a kérdéseinket, a külügy épülete előtt vártuk meg a sajtótájékoztató végét. Azonban nem sokkal szerb miniszter távozása előtt, a helyszínen lévő rendőrök közölték, hogy védett személy mozgása miatt lezárják a területet, így a szerb kollégáját kikísérő Szijjártótól az utca túloldaláról, kiabálva tudtunk kérdezni.


Hiába bizonyítja tehát a Nemzetbiztonsági Szolgálat korábbi igazgatójának jelentése, hogy több orosz titkosszolgálat is sikerrel lopott adatokat a külügy informatikai rendszeréből, a külügyminiszter továbbra is kampányhazugságnak tartja ezt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!